Bio-hidak épülnek a The Body Shop kezdeményezésére

Sokan nem is tudnak róla, hogy milyen nagy a baj napjainkban, és hogy mennyire fontos, hogy minél előbb cselekedjünk. Számos állatfaj a kihalás szélén áll, és számos gyönyörű hely a világban el fog tűnni belátható időn belül. Ennek több oka is van, de mindegyikért az emberiség felelős: illegális vadászat, környezetszennyezés, erdőirtás és a globális felmelegedés.

Bio-bridge-pic4

Óriáspanda: Az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön. Ma már csak mintegy 1600 él szabadon. Az óriáspandáknak gyakorlatilag nincs természetes ellenségük. Az egyedüli veszélyt az ember jelenti számukra. A nagy területeket érintő erdőirtás miatt az óriáspandák élőhelye az elmúlt 20 évben mintegy felére csökkent. Az egyes pandatelepek nagyon távol esnek egymástól, így gyakran megtörténik, hogy a rövid párzási időszak alatt nem találják meg egymást az állatok.

Giant Panda

Jegesmedve: A jegesmedve remekül alkalmazkodik a zord körülményekhez, azonban élőhelyét veszély fenyegeti. A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így ezek a csodálatos állatok elveszíthetik élőhelyüket. A geológiai szolgálat becslései szerint 2050-re a jegesmedvék kétharmada el fog tűnni – nem él majd jegesmedve Európában, Ázsiában vagy Alaszkában, sem a kanadai északi-sarkköri szigetvilágban vagy Grönland északi partjainál. 2080-ra pedig teljesen eltűnnek Grönlandról és az észak-kanadai partvidékről is.

jegesmedve_1

Tigris: A tigris minden fajtája nagy veszélyben van, a szegény területeken lévő orvvadászat miatt és a hihetetlen mértékű erdőírtások miatt 20 évente kihal egy alfaj, és összesen mindössze 3000 él még szabadon. Egyre kisebb területre szorulnak vissza, ráadásul élőhelyük pusztítása miatt el vannak vágva egymástól, ami nagyban megnehezíti a szaporodásukat.

tigris_08

Kutatások szerint Magányos George, a hím óriásteknős a faj utolsó példánya. Nem lehet tudni, pontosan mennyi idős, kora úgy 70 és 100 év között lehet. 2009 augusztusában a hím óriásteknősnek 2 nősténnyel is sikerült párosodnia, de sajnos a tojások terméketlenek voltak. Ha George utódok nélkül pusztul el, nagyon valószínű, hogy ez a fajta örökre eltűnik a Föld színéről.

A gorilla, a tarka karcsúmajom és sok más majom fajta is nagy veszélyben van. A tarka karcsúmajmok száma az elmúlt 30 évben 50%-ot csökkent és a tendencia egyelőre nincs javulóban, így 30 év múlva kihalhatnak. Ennek az oka szintén az erdőírtás és az illegális vadászat.

Bio-bridge-pic3

Az állatok mellett a bolygó felbecsülhetetlen értékű tájai is nagy veszélyben vannak. Ezek közül 5-öt említünk melyek, amelyek a globális felmelegedés, a bolygó kizsákmányolása és a környezetszennyezés következtében el fognak tűnni.

Amazonas esőerdő: a Föld teljes oxigén ellátásának 20%-át esőerdők termelik. 1.2 miliárd ember túlélése függ az esőerdőktől. Az Amazonas 5,6 millió km2 területen fekszik, de az erdőírtás, az útépítés és a klímaváltozás miatt 2030-ra 55%-a eltűnhet, a jaguárokkal, delfinekkel, számtalan madár és a hajfajjal együtt.

amazonas2

A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll. Súlyos környezetszennyezés a globális felmelegedés következtében ez a természeti csoda 100 év múlva teljesen eltűnhet a föld színéről.

unnamed (1)A Madagaszkári esőerdő egy különleges állatfajokban nagyon gazdag terület, számtalan állat és növényfaj egyedül itt található meg a Földön és az eredeti méretéhez képest 90%-a már eltűnt. A legfélelmetesebb azonban az, hogy sok állat és növényfaj azelőtt eltűnhet az esőerdővel együtt, hogy felfedeztük volna létezésüket.

Holt-tenger: az ősi gyógyító tenger az elmúlt 40 évben 24 méterrel, az egyharmadával csökkent és 50 év alatt teljesen eltűnhet a klímaváltozásnak és a víz forrás elvonásának köszönhetően.

35006-dead-sea-2880x1800-beach-wallpaper-1

Ezért a The Body Shop legújabb kampányában ezekre a nagyon súlyos problémákra reagál. Június elejétől kezdve minden egyes vásárlás után 1 m2 bio-hídat építenek, ami azt jelenti, hogy regenerálják az állatok élőhelyét, hogy ismét tudjanak szaporodni és nagyobb biztonságban legyenek, hogy megmeneküljenek a kihalástól.

Reggie

Az első helyszín, amelyet a Worl Land Trust szervezettel és a vásárlókkal világszerte közösen visznek véghez, a vietnámi esőerdőben van Khe Nuoc Trangban valósul meg, ott, ahol a Tarka karcsúmajom, Reggie is él. 75 millió m2 esőerdőt állítanak helyre a bio-hidak építésével, amelyek újra összekötik a veszélyeztetett állatfajokat, növelik és védik a biodiverzitást és fenntartható életet biztosítanak a helyi közösségeknek.

Kapcsolódó bejegyzések