Az Epson digitális textilnyomtatását használta Yuima Nakazato

2023 március 7.
Az Epson digitális textilnyomtatását használta Yuima Nakazato bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Epson korábban irodákban használt száraz szálas technológiáját elsőként világsztárokat is felvonultató párizsi divathéten mutatták be a YUIMA NAKAZATO márkával kötött hároméves együttműködésének részeként.

A forradalmi technológia lényege, hogy gyakorlatilag vízigény nélkül állít elő nyomtatható nem szőtt anyagot használt ruhadarabokból, ezzel jelentős mértékben csökkentve a textilnyomtatás, így a divatipar környezeti lábnyomát.  Az együttműködés nem csak felhívja figyelmet a divatipar felesleges termeléssel járó víz- és anyaghulladék termelésére, de azt is bemutatja, hogy a környezetbarátabb pigmentfestékeket használó digitális textilnyomtatásra való áttérés hogyan válhat a fenntarthatóbbá és kevésbé pazarló textilnyomtatási eljárással.

A YUIMA NAKAZATO legújabb divatvonalának megalkotásához használt ruhadarabok anyagát Afrikából szerezték be, ahová sok, a világ más részeiről származó eldobott ruhadarab kerül. Nakazato ellátogatott Kenyába, ahol mintegy 150 kg ruhahulladékot gyűjtött össze, melyek egyébként az ottani kidobott textíliákból álló „ruhahegyre” kerültek volna. A „megmentett” textíliákból az Epson ezután több mint 50 méter új, újra szálazott, nem szőtt anyagot állított elő a száraz szálas eljárás segítségével, amelynek a Monna Lisa pigmenttintás digitális nyomtatási technológiájával adtak új életet.

Bár még korai fázisban van a technológia, az Epsonnál úgy véljük, hogy a száraz szálas technológiája a pigmenttintás digitális nyomtatással egyesítve jelentősen csökkentheti a vízfelhasználást, ezáltal egy sokkal fenntarthatóbb jövőt kínálhat a divatiparnak, miközben a tervezőknek minden eddiginél nagyobb szabadságot ad kreativitásuk teljes kifejezésére” – mondta Hitoshi Igarashi, az Epson nyomtatási megoldások részlegének munkatársa.

Yuima Nakazato a 2000-es évek elején kezdte karrierjét, és avantgárd és futurisztikus dizájnjáról ismert. Gyakran használ előremutató anyagokat és technológiát, és a sci-fi és a fantasy elemeit építi be terveibe.

YUIMA NAKAZATO

Az Epsont 1942-ben alapították Japánban, és azóta a világ egyik vezető nyomtató- és képalkotó termékgyártójává vált. A vállalat emellett a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt, és folyamatosan új megoldásokon dolgozik a környezetterhelés csökkentésére.

Kapcsolódó bejegyzések