Vigyázz te is idős szüleidre!

Az ünnepek időszaka, akár a sűrű programok vagy épp a megterhelő feladatok miatt kiváltképp felfokozott napokat jelent az idősebbek számára. Nagyon fontos, hogy ezeken a napokon még többet beszéljünk szeretteinkkel, még több figyelmet kapjanak, amelynek egyik kiváló módja az okostelefon – amelyet ők is könnyedén tudnak használni.

Ezekben a felfokozott napokban a balesetek is könnyebben megtörténnek, az idősebb korosztály körében kiemelt gyakorisággal, Tudtad, hogy a balesetek 60%-a otthon történik? Közel 700 000 idős* (65 évnél idősebb) ember él egyedül Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nekik és hozzátartozóiknak napi szinten kell tartaniuk egy lehetséges otthoni balesettől. A biztonságérzet azonban növelhető, ha a családtagok több kisebb, de hasznos változtatást végeznek el egyedül élő idős rokonuk lakásában, házában.

family-sitting-near-dining-table-and-eating-food-3171157

Függetlenül attól, hogy az időskorú ember saját döntése, hogy egyedül szeretne élni, vagy ez egy adott helyzet – mindenképpen hatással van a családtagok életére. Hiszen ilyenkor gyakran aggódunk távol élő rokonunk biztonsága és egészsége miatt. A kifejezetten időseknek gyártott telefonjairól ismert Doro összegyűjtött néhány hasznos tippet, hogyan tehetjük idős szerettünk napjait kényelmesebbé, háztartását pedig biztonságosabbá.

Bejárat és folyosó

A bejáratnak biztonságosnak és kényelmesnek kell lennie, függetlenül az időjárástól, vagy napszakoktól. Ennek egyik fontos eleme, hogy a házhoz vezető úton lehetőség szerint ne legyenek lépcsők, vagy olyan díszítő elemek, amelyek veszélyt jelenthetnek, például virágtartók, kaspók, felgyűrődő szőnyegek. A nehezen közlekedő, vagy kerekesszékkel élő emberek számára elengedhetetlen a könnyen telepíthető rámpákat megléte. Érdemes figyelnünk arra is, hogy a házban, a bejáratnál és a szobák között se legyen magas küszöb, amelyben megbotolhatnak!

Fürdőszoba

Érdemes ezt a gyakran látogatott helyiséget is komfortossá és biztonságossá alakítani, így például cseréljük a régi fürdőszobai szőnyeg csúszásmentes szőnyegre, vagy helyezzük a mosdót lejjebb, hogy kényelmesen elérje szerettünk. Jó ötlet, ha a kád helyett beépített zuhanyzót építünk, amelynek rögzített és állítható magasságú kézi zuhanyfeje van. Sok esetben a leülés is nehézséget okoz, így az emelt WC-ülőke felszerelése egy kiváló megoldást jelent, mint ahogy a kapaszkodók felhelyezése is.

bathroom-interior-interior-design-restroom-262005

Konyha

Ha az idős rokon szeret főzni, sok időt tölt a konyhában, de már nehezen hajol, vagy nehezen ér el magasan található dolgokat, érdemes megfontolni itt is néhány módosítást. Például a nem használt bútorokat (székeket, kisasztalt) érdemes kipakolni, hogy nagyobb legyen tér. Érdemes a munkalapok magasságát változtatni, vagy a mikrohullámú sütőt a konyhapultra tenni, hogy kényelmesebben hozzáférhessen. Éppen így, a gyakran használt élelmiszereket érdemes kézközelbe helyezni.

chopping-boards-near-oven-under-hood-2062426

Fény, fény, fény!

Nem is gondolnánk, milyen nagy szerepe vagy a megfelelő világításnak. Az otthoni balesetek kockázata megfelelő világítás kialakításával jelentősen csökkenthető. Érdemes a lehető legtöbb világítótestet felszerelni, még akkor is, ha szükségtelennek tűnik, mert a kellő mennyiségű, természetes tónusú világítás nemcsak a biztonságot javítja, de segíti az idős emberek tér- és idő érzékelését is.

round-tufted-gray-ottoman-2343465

Mobil, ami összeköt

Mindenképp hasznos, ha egy mobiltelefon mindig idős rokonunk közelében van. Ha például délután lepihen, kérjük meg őt, hogy a mobilját is helyezze az ágya mellé, hogy vészhelyzet esetén kéznél legyen. Még nagyobb biztonságot adhat egy SOS asszisztens gombbal rendelkező mobilkészülék, pl. a svéd Doro telefonja. A dedikált gombot megnyomva a felhasználó hanghívással, vagy egy előre rögzített üzenettel azonnal kapcsolatba léphet családtagjával, vagy akár a mentőszolgálattal.

Doro

Kapcsolódó bejegyzések