Interjú Kenzo Takadával, az Avon Life Colour megalkotójával

2018 december 18.
Interjú Kenzo Takadával, az Avon Life Colour megalkotójával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ahogyan a világ egyre inkább kölcsönösen összekapcsolja az embereket, így egyre nagyobb a ráhatásunk arra, hogy pozitív módon befolyásoljunk másokat és a szokványos dolgokból rendkívülieket varázsoljunk. Ez a „joie de vivre” (jelentése: az élet öröme) életfelfogás jellemzi a híres divattervező Kenzo Takada munkásságát és egyben legújabb AVON-nal közösen megalkotott illatát, az AVON Life Colour parfümöt. Mit gondol Takada az új illatról, mi inspirálja és hogyan éli meg az élet apró örömeit? Erről kérdeztük a következő interjúban a francia divattervezőt.

Ez a második illatkollekció, amelyet az AVON-nal közösen alkotott meg. Mi volt a legfőbb inspiráció az Avon Life Colour illatpáros megalkotásakor és miben különbözik ez az előző illathoz képest?

 Az új parfümök megalkotásánál az volt a cél, hogy olyan illatot hozzak létre, amely tükrözi a személyiségemet és a színeket, amelyek inspirálták karrieremet, és segítettek a divat szabályainak áttörésében. Segítségükkel arra szeretném ösztönözni az embereket, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki minden egyes napból egy friss, fiatal és energikus illattal, amit bármikor viselhetnek. A két illatkollekció közti különbséget pedig leginkább abban látom, hogy az Avon Life sokkal inkább a gyökereimről szól, míg az Avon Life Colour inkább egy életstílust mutat be. Ez egy élénk, elegáns és modern illat.

Kenzo Takada (12)

Az AVON Life Colour férfi és a női illat esetében egyaránt a magnólia kapott helyet a fejillatban. Miért erre esett a választása?

Ezt a választást a Firmenich parfümőreivel együtt hoztuk meg, amikor ezen a projekten dolgoztunk. Nagyon szeretem ezt a fajta nyers aromát, ami szinte már a védjegyévé vált az illatnak. Az ezt megelőző munkám során is a magnóliát használtam, mivel nagyon szeretem ezt a virágot.

Az illatok igen meghatározó szerepet játszanak az életében. Mi jellemzi leginkább ezt a különleges kapcsolatot?

Japánban nőttem fel, így ide köthető még gyermekkoromból egy nagyon erős emlék, amely az illatokhoz kapcsolódik. Édesanyám a szekrényemben és a ház körül kis darab szantálfákat helyezett el, amelyek egy olyan fás illatot árasztottak, amelyet azóta is nagyon szeretek. Japánban senki sem használ erős illatokat, így azokat csak akkor fedeztem fel, amikor 1965-ben Franciaországba érkeztem. Ez egy olyan új élmény volt, amely iránt a mai napig is nagyon szenvedélyes érzelmeket táplálok. Az első saját illatomat a 70-es évek közepén alkottam meg, ami hatalmas bukás volt, de nagyon jó móka volt dolgozni rajta. Így a 80-as évektől kezdve több parfümöt is megalkottam, amelyek szerencsére nagy sikert arattak. Az illat mellett mindig nagyon ragaszkodom ahhoz, hogy az összhangban legyen a látvánnyal, így az üveggel is. Ennek a harmóniának a megteremtésén mindig nagyon szeretek dolgozni.

Kenzo Takada (8)

Ha már szóba jött az üveg, erről mit érdemes tudni?

Az új illatpárosnak olyan absztrakt alakot kerestünk, amely építészeti jellegű, és amely tükrözi a környezet fényét és a színekkel való játékát. A színek ugyanis szintén nagyon fontos szerepet játszanak az életemben.

Van kedvenc színe?

A pirosat kicsit többet használom, mint bármelyik más színt. Mindig is arra vágytam, hogy egy színes, kreatív közeget teremtsek magam köré. Így ha nem a divatiparban találtam volna meg a helyemet, akkor valószínűleg festő lettem volna vagy bármilyen más művészeti munkát végeznék. A színek a mindennapjaim részei, amikor kinyitom a szemem, mindig újabb árnyalatokat fedezek fel.

Kenzo Takada (5)

Mivel az AVON Life Colour esetében is minden a pozitivizmusról szól, így mi lenne az az 5 tanács az emberek számára, amelyekkel örömtelibb, színesebb életet élhetnek?

Legyenek kíváncsiak, nagylelkűek, éljenek teljes életet, legyenek kedvesek és maradjanak egyszerűek. Mindig törekedjenek arra, hogy mosolyt és nevetést csaljanak mások arcára.

Van olyan rituáléja, amely boldogabbá teszi?

Azt vallom, hogy a hibák mindig jó lehetőségeket biztosítanak arra, hogy tanuljunk és tovább lépjünk. Ez nem egy olyan dolog, ami nagyon lelombozna. Mindig próbálok előre, a következő napra koncentrálni és nem elhagyni magamat. Nem nyerhetsz a lottón, ha meg se veszed a szelvényt. Mindig próbálok pozitivitást vinni az életembe, és hagyom, hogy a dolgok megtörténjenek.

Kenzo Takada (20)

Mi az az egy pozitív üzenet, amit szívesen átadna másoknak?

A világunk tele van csodákkal, az élet pedig nagy élményekkel. Legyünk nyitottak az új dolgok iránt, amelyekkel az útunk során találkozunk, és éljük meg azokat a lehető legteljesebb módon. Még a legnehezebb időszakokban is törekedjünk a jóra. Az élet előrehaladását én egy pozitív folyamatnak és egy állandó lehetőségnek tekintem.

Kapcsolódó bejegyzések