Egy fényfestő a divatszakmában

A nőiességről, a női lét megéléséről készített körkép nem lenne teljes, ha nem kérnénk ki egy fotós véleményét is arról, milyennek látja kameráján keresztül a nőket. Zsolyomi Norberttel beszélgettem a divatfotózásról.

Zsolyomi Norbert fotós

Fotós szemmel mit nézel meg először egy nőn? 

Az arcát.

Mit szeretnél egy nőből megmutatni, ha fényképen megörökíted?

Mindig a szépséget keresem. Igyekszem az adott körülmények között valamennyit a személyiségéből is visszaadni a fotókon, persze most a portrékra gondolok, nem a divatfotókra.

Milyen számodra az ideális fotóalany?

A legfontosabb, hogy legyen kedve a fotózáshoz. Ellenkező esetben nagyon nehéz dolgom van. Emellett a lazaság is sokat számít.

Zsolyomi Norbert divatfotó

Mennyire művészet és mennyire realitás a fotózás?

Ez attól függ… Amit én csinálok az nem művészet, hanem egy kreatív szakma. A fotóművész és a fotós két nagyon különböző dolog. Próbálok az én területemen mindig ötletes és kreatív lenni, de a két irány nem ugyanaz. Szeretem a fotóművészetet, imádom a kiállításokat, mint magánember, de az én területem az alkalmazott fotográfia, ami lehet “művészi”, de nem fotóművészet.

Milyen témát és milyen közegben szeretsz a legjobban fotózni?

A divatfotó egyértelműen. Bár az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztat a portréfotózás is.

Zsolyomi Norbert divatfotó

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Nincs ilyen. Mindig igyekszem a maximumot nyújtani, de olyan, hogy tökéletes, nem létezik, így mindig próbálok egyre többet adni, egyre jobbat csinálni.

Hogyan lehet egy fotón keresztül a legelőnyösebb oldalunkat megmutatni?

Van egy mondás, hogy a fotós a fénnyel fest. Ez egy fennkölt megfogalmazása annak, hogy mennyire fontos a fények használata a fotózásban. A világítással előnyösebbé tehetünk egy arcot, szebbé egy bőrt, csinosabbá egy alkatot. De erre a kérdésre estig sorolhatnám a válaszokat…

Egyáltalán, szerinted mi a fényképészet?

Ez egy nagyon összetett kérdés, amire sok aspektusból lehetne válaszolni. Egy kamera segítségével megörökíthetünk egy adott pillanatot, ami  nincs többé és a fotó nélkül talán feledésbe merülne.

Zsolyomi Norbert divatfotó

Mennyire veszed figyelembe a nemzetközi trendeket?

A divatfotózásban ez elengedhetetlen, mivel maga a divat folyamatosan változik, így én is.

A te sikered nagyon gyors volt, néhány év alatt a csúcsra jutottál. Mi lehetett ennek az oka?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nagyon boldog vagyok, hogy kedvelik a munkáimat és alkalmaznak, de, hogy miért, arról inkább őket kellene megkérdezni!

A nőiesség fejlesztésére szerinted jó módszer, lehetőség az, ha készítettünk magunkról egy profi fotósorozatot?

Egy nő nem attól lesz nőies, mert készül róla egy jó fotósorozat! Egy nő szerintem attól szép és nőies, ha magabiztos és kedves. Ha egy nő önmagával rendben van, az látszik rajta, akkor sugárzik, és ha emellett még kedves is, akkor annál nőiesebb nincs.

MC_08_Fashion-story-24-1601x1080

Mit adhat számunkra egy ilyen élmény?

Egy fotózáson egy sminkes adhat tanácsokat, tippeket, hogy hogyan használja az adott termékeket valaki, egy fodrász ajánlhat előnyös hajviseletet, ami az arcához a legjobb, egy stylist elmondhatja, hogy az alkatának mi a leginkább megfelelő. Egy fotós pedig, ha sikerül, elkaphat olyan pillanatokat, amikor a legszebb az adott illető.

Ha tanácsolhatnál valamit a nőknek, mi lenne az?

Ne foglalkozzanak senkinek a véleményével, ne próbáljanak megfelelni egy másik személynek. Saját maguknak akarjanak megfelelni.