A szépség jövője 2022-ben

2022 január 30.
A szépség jövője 2022-ben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ez volt az a helyzet, amire senki nem volt igazán felkészülve, és nem csak az egyén , de a nagyvállalatok színtjén is komoly változásokat eredményezett, több szinten is. A Covid okozta helyzet éppen így kihatott a szépségiparra, hiszen egy olyan élethelyzetben, ahol a legtöbb időt négyfal között töltünk más szépségápolási rutinra van szükségünk, mint korábban. Az Avon ennek nézett utána, jöjjenek a következtetések!

Míg korábban a rendszeres kozmetikai kezelések, hajfestések jellemezték az életünket, a bezártság és bizonytalanság idejében a lenőtt haj, az otthon végzett hajfestés, a DIY pakolások kerültek előtérbe, és a sminkhasználat a nullához konvergált. Mindenből a legegyszerűbbet, a legkényelmesebbet, a legkönnyebben beszerezhetőt választottuk, és ennek köszönhetően sokkal több időt töltöttünk a saját fürdőszobánkban.

Szépségszalon a fürdőszobánkban

Megnövekedett az arctisztítók, a fürdő- és masszázstermékek eladása, hiszen a szépségszalonok, kozmetikák és wellness központok bezárása házi kezelésekre kényszerítettek bennünket. Az AVON szakemberei szerint a szalonok újranyitásával a professzionális kezelések terén rövid távú kiugrás és “bosszúköltés” figyelhető meg, de a fogyasztói ismeretek bővülésének, a magánszemélyek által is beszerezhető kozmetikai termékek minőségjavulásának és a megnövekedett kísérletezési kedvnek köszönhetően, az otthoni luxuskezelések beillesztése a jövőben is szépségrutinunk része maradhat.

AVON_mood

„Skinimalizmus” elterjedése

Az elmúlt évtizedekben elterjedni látszottak bonyolultabb szépségrutinok, amelyek térhódítását a pandémia felerősítette. A világ újranyitásával azonban ezek a trendek hanyatlani látszanak, az AVON szakemberei szerint új trend alakul, amelynek hosszú jövőt jósolnak. A szakemberek kutatásából kiderül, hogy manapság a nők csupán 10%-a használ naponta ötnél több bőrápoló terméket, 64%-uk pedig legfeljebb hármat. Az összetett, időigényes – nem mellesleg, jóval költségesebb – több terméket rétegező rutinok helyett visszatérnek a többfunkciós termékek használatához.

A tudósok igazi hősökké váltak

A tudósok és kutatók iránti bizalom hatalmasat nőtt az elmúlt időszakban, a lakosság 64%-a megbízik tanácsaikban. Ennek nyomán az AVON szakértői joggal feltételezik, hogy fellendülés várható azon bőrápolási termékek piacán, amelyek tudományos bizonyítékokon alapuló hatékonyságot mutatnak és kifejlesztésük középpontjában a tudomány áll. Ezek közé sorolhatjuk a vállalat egyik legújabb innovációját is, az Avon Anew regeneráló szérumot, amely az AVON tudósai által feltalált Protinol™ technológiával segít két kollagéntípus termelődését serkenteni bőrünkben.

Stacked from 6 images. Method=B (R=8,S=7)

Az öregedés újragondolása

A világjárvány felerősítette az élet törékenységének tudatosságát, melynek következtében az öregedéshez való hozzáállás jelentősen megváltozott. Az AVON kutatása szerint az 55 év feletti nők közül ötből kettő nem sorolja a ráncokat és a finom vonalakat legjelentősebb bőrhibái közé. Az emberek most jobban értékelik az életet, mint valaha, úgy gondolják, az öregedés egy ajándék, és ennek megfelelően változott az öregedéshez, mint szépségproblémához való hozzáállásuk is. Napjainkban egyre nagyobb az igény arra, hogy az öregedést elfogadják ahelyett, hogy menekülnének előle, a bőrápoláson túl pedig a szépségápolásban is elmozdulás tapasztalható, például egyre több nő szeretné letenni a hajfestéket és elfogadni haja természetes őszülését is.

A trendváltozás a bőrápolás és a szépségápolás szempontjából nem az öregedés elleni küzdelem megszűnéséről szól, hanem a hiteles öregedés felértékelődéséről és elfogadásáról. Megértjük a bőrünket és meg akarjuk adni neki, amire szüksége van ahhoz, hogy egészséges, erős és ragyogó legyen, bármilyen életszakaszban is vagyunk. Saját magunkból szeretnénk kihozni a maximumot, nem pedig mások ideáljainak megfelelni.

Digitális fejlődés

Megnövekedett a szépségápolási termékek online beszerzése, így a legtöbb szépségipari vállalat mára üzemeltet webshopot, amelyek tekintetében törekednek hasonló vásárlói élményt nyújtani, mint a személyes értékesítés során. Mivel a nők 44%-a állítja, hogy sminktermék vásárlásakor nehezen találja meg a számára legmegfelelőbb árnyalatot, – amely problémát az üzletek bezárása tovább fokozott – az iparág digitális környezetben újraalkotta a színek próbálgatásának élményét. Egyre elterjedtebbek a megfelelő smink és kozmetikum árnyalatok kiválasztását segítő online programok, és úgy tűnik, hogy a fogyasztók ugyanolyan lelkesen kísérleteznek és játszanak online, mint személyesen.

Visszatérnek az élénk színek

Mivel világszerte jellemző volt a kötelező maszkviselés, 2020-ban a rúzsok eladása jelentősen visszaesett. Az AVON kutatásában résztvevő nők 67%-a a természetesebb megjelenés mellett tett le a voksát, azonban a jelentésből az is kiderül, hogy a nők vágynak arra, hogy újra kiöltözhessenek, újra szép és feltűnő sminkeket használhassanak, így a pandémia lecsengése után várhatóan előkerülnek az élénk árnyalatok, hódítani fognak a színes szemhéjak és vibráló rúzsok.

Forrás: AVON – Post Pandemic Report

Kapcsolódó bejegyzések