10 érdekesség Nikola Tesláról

2023 július 8.
10 érdekesség Nikola Tesláról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Július 10-én ünnepeljük a szerb származású tudós, Nikola Tesla születésnapját, aki jóval megelőzte korát – 146 szabadalmaztatott találmány fűződik, mint a váltóáram, a rádió, a modern villanymotor vagy a távvezérlés. Nemcsak életútja, de ránk hagyott öröksége is számos érdekességet tartogat, amelyből most csemegézünk!

Villámlás alatt született

Nikolas Tesla – akinek találmányai főképp az elektromosság körül forogtak – egy villámcsapás alatt született, éjfél körül, július 10-én, 1856-ban. A legenda szerint a bába, aki Tesla édesanyjának segített, kijelentette, hogy a villámlás rossz ómen, és hogy Tesla a sötétség gyermeke lesz. Erre az édesanyja azt mondta: “Nem, ő a fény gyermeke lesz”.

A magyar szál

Tesla édesapja elvesztése után abbahagyta a főiskolát és anyai nagybátyjához Magyarországra, Pomázra költözött. Budapesten ismerkedett meg Puskás Tivadarral. Itt, az Edison által üzemeltetett American Telephone Company alkalmazottja lett, és Puskás irányítása alatt a budapesti telefonközpont főmérnökévé nevezték ki, majd az ő ajánlására vették fel a cég párizsi központjába is.

Rajz a homokban

Abban az időben, amikor Tesla Magyarországon élt, egy délutánon a budapesti Városligetben sétálgatott barátjával, Szigeti Antallal. Miközben épp a Faustból idézett, hirtelen bevillant neki a megoldás az egyenáramú motor továbbfejlesztésére. Ekkor egy bottal a homokba rajzolta le először a váltóáramú dinamó és motor vázlatát, amely a napjainkban is a leggyakrabban használt meghajtóberendezés.

Váltóáram vs. egyenáram, avagy Tesla vs. Edison

Tesla Thomas Edison cégénél kapott állást, de a két nehéz természetű feltaláló nem tudott sokáig együttműködni. Tesla úgy érezte, becsapták anyagilag, de egy még nagyobb feszültség is húzódott kettőjük között: míg Edison az egyenáramra, addig Tesla a jobban szállítható váltóáramra esküdött. A legcsúnyább módszerektől sem riadtak vissza, hogy a döntéshozókat és a lakosságot a saját találmányuk helyességéről meggyőzzék.

Tesla találmánya

Ki lett a győztes?

Tesla híres volt látványos bemutatóiról is, ahol a saját testén átvezetett árammal próbálta eloszlatni a váltóárammal kapcsolatos félelmeket. 1893-ban a chicagói világkiállítás kivilágítását az ő rendszerével oldották meg, a siker nyomán kapott megbízást a Niagara-energiarendszer kialakítására, amely Buffalo városát látta el árammal. A sok esetben nemtelen eszközökkel folyó vetélkedést végül Tesla és a váltóáram nyerte meg.

Akinek a rádiót köszönhetjük

A legtöbben úgy tudják, hogy a rádió feltalálása Giuseppe Marconinak köszönhető, azonban ez nem igaz. Tesla alkalmazta először a földelést, ami jelentősen megnövelte a szikratávírók hatótávolságát az adó és a vevő oldalon egyaránt. Majd ő szabadalmaztatta a rádió (vevő) készüléket, publikált vázlatait az adatátvitel alapjairól, mielőtt volt asszisztense, Guglielmo Marconi kisugározta volna az első transzatlanti rádiójelet. A legfelsőbb bíróság csak 40 évvel később, 1943-ban, félévvel Tesla halála után ítélte a szabadalom jogát a szerb feltalálónak.

 

 

A képzelet szárnyán

Tesla az ötleteit először csak a fejben alkotta meg és a képzeletében állította össze. A végső állapotot rajzolta csak le. Fotografikus memóriája volt. Sajnos eredeti találmányaiból egy sem marad ránk, egy máig tisztázatlan tűz következtében minden porrá égett. Számos találmányát vissza is tartotta, mert úgy érezte, még nem érett meg rá az emberiség.

Tesla, a nem könnyű ember

Tesla érzékszervei rendkívül kifinomultak voltak, de hajlamos volt a neurózisra, tisztaságmániás volt, irtózott sok dologtól, például a kerek tárgyaktól, az emberi hajtól vagy a gyöngy fülbevalóktól. Csak olyan szobában volt hajlandó megszállni, melynek száma osztható volt hárommal, – ez volt a kedvenc száma – és az ételek körfogatát mindig megsaccolta étkezések előtt. Élete végén már csak a galambok voltak a legjobb barátai.

2021-001-cover

Tesla, a jövőbelátó

Tesla a jövő technológiai fejlődésének látnoka volt. Megjósolta az okostelefonokat, a Wi-Fi-t, az önvezető autókat és a mesterséges intelligencia lehetséges térnyerését. Amikor 1917-ben Tesla megkapta az Edison-érmet, a következőket mondta róla egyik pályatársa: “Elég, ha azt mondjuk, hogy ha megragadnánk és eltüntetnénk világunkból Nikola Tesla munkájának eredményeit, az ipar kerekei nem forognának, autóink és vonataink megállnának, városaink sötétek lennének, malmaink halottak és tétlenek lennének.”

Tesla öröksége

Bár a műszaki zseni sokat szenvedett anyagi nehézségekkel és a hírnév hiányával élete során, munkássága és találmányai ma már világszerte elismerést kapnak és viszik tovább örökségét: 1960-ban teslának nevezték el a mágneses indukció SI mértékegységét (jele T), hagyatéka 2003-ban az UNESCO dokumentációs világörökségének része lett. Az ő nevét viseli a Tesla autómárka, és a cseh Tesla okosotthon márka is.

Kapcsolódó bejegyzések