Tapas bár nyílt a Duna-parton

2023 augusztus 11.
Tapas bár nyílt a Duna-parton bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ha szereted a spanyol konyhát, van egy jó hírem! Új tapas bár nyílt a Belgrád rakparton, nem is akármilyen környezetben! Itt az idő, hogy élvezhessük a spanyol gasztronómia legfinomabb fogásait! Irány a Tapas Fino!

Aki egyszer belekóstolt az Ibériai-félsziget gasztronómiájába, az nagy valószínűséggel időről időre ellátogat egy jó tapas bárba. Ennek a fajta étkezésnek más hangulata van, mint a klasszikus éttermi ebédnek vagy vacsorának. Az esszenciája abban rejlik, hogy maga az étkezés válik közösségi élménnyé. Érdemes ezt többen űzni, mert a társaság jelenléte lehetővé teszi, hogy egy kellemes beszélgetés mellett sokat kóstoljunk.

Tapas Fino (5)

Itt nem kínos vagy kellemetlen egymás tányérjából csipegetni, sőt, szinte elvárt. A tapas bárokban ugyanis kisebb adagokat kapunk, ezért hogy színes és változatos legyen az elénk letett kínálat többfélét rendeljünk. Az élményeket pedig bátran osszuk meg egymással, hiszen ezáltal válik egy kulináris eseménnyé, ahol a vélemények ütköztetése vagy épp az egybehangzó helyeslés adja meg az étkezés alapzaját.

Májusban, a Hotel Vision Budapest szálloda földszintén nyílt meg a város legújabb tapas bárja, a Tapas Fino. A szálloda stílusához illeszkedő elegáns, ám nagyon is barátságos étterem az utcafrontra nyíló elhúzható ablakokkal, a kényelmesen berendezett terasszal és a mindig nyüzsgő látványkonyhával nyújtja azt az érzést, amit annyira szeretünk a spanyolokban. Élettel telik meg a hely, beszélgetések, nevetések töltik be a teret, a teraszon DJ keveri a kellemes zenét, így egyből úgy érezzük, megérkeztünk és szívesen maradunk – akár jó sokáig is.

A Belgrád rakpart kedvező elhelyezkedése még egyet dob az élményen: a lemenő napfényben tündöklő budai panoráma nemcsak a külföldieknek, de nekünk, tősgyökeres budapestieknek is tetszetős. Ilyen kezdéssel szinte nyert ügye van egy étteremnek, de a Tapas Fino még egy kiváló konyhát is mellé tesz. A kifinomult autentikus fogások sok esetben spanyol alapanyagokból készülnek, így nem csalódhatunk a halakban, sajtokban, sonkákban, azt az ízt kapjuk, amit annyira megszerettünk Spanyolországban.

A konyha többségében baszk ételeket kínál, jelentős részüket Josper kemencében sütik, ezzel garantálva, hogy az ízek egyediek, a textúrák hibátlanok legyenek. Az étlap bőséges, még akkor is, ha többen érkezünk, képtelenség minden berendelni és elfogyasztani. Hosszas tanakodás után a klasszikus hideg kóstolók mellett néhány helyi specialitást is kiválasztunk. Kerül az asztalunkra patatas brava egy modernebb változata, amiben a feltekert burgonyát Cayenne-borsos, paprikás olívaolajjal kenik meg, majd besütött kápiakrémmel, bazsalikommal, sült paradicsommal, fokhagymakrémmel tálalják.

A másik nagyon izgalmas fogás a séf, Sipos András kreativitását dicséri: sült szekérgombát kóstolhatunk. Bevallom, ilyet még nem ettem, valódi íz bomba. A gomba mellé kakukkfüves jus, petrezselyem, tojássárgája krém, hagymalekvár és parmezánhab kerül, melyek együtt elképesztő harmóniát alkotnak. Mindenképpen próbáljátok ki!

Természetesen kihagyhatatlan a gambas pil pil, ami nyársra húzott garnélákat jelent, igazi mediterrán fűszerezéssel. Izgalmas választás volt a padlizsán croquetas, ami három panírban bugyolált padlizsán gombóc, kívül ropogós, belül krémes állaggal. Bevallom, nálam a vacsora tetőpontját az Angus bélszín toast jelentette. A tökéletesen szaftos, ízes hús egy olyan légiesen könnyed, ropogós kenyéren pihen, amilyet még sosem kóstoltam. Ez volt az a fogás, amiből biztosan fogok még enni, mert annyira szépek voltak az ízharmóniák, hogy arról még hosszasan tudnék lelkendezni.

Tapas Fino (10)

Bár mi most egy korai vacsorára érkeztünk, csak ajánlani tudom, hogy próbáljátok ki az étterem koktél kínálatát is. Egy koccintásra betérni ide az esti naplementében elég kecsegtető lehetőség, a borlap széles, az autentikus spanyol borok mellett helyet kapnak a francia és a magyar nedűk is. Salud!