Izgalmas koktél kóstolóra indultunk, az utunkat az Operaház mellett található, pezsgő hangulatú Hajós utca felé vettük. Itt nyílt meg tavaly májusban Budapest új koktél bárja, a Showrum Spirit Bar.
Szeretjük a különleges helyszíneket, azokat, amik hangulatukkal elvarázsolnak, de talán még jobban azokat, amiknek története van. A ShowRumra mind a két állítás igaz, a Hajós utca picinyke bárja földszinti koktél pultjával és emeleti, fényekbe burkolódzó helyszínével hozza azt az érzést, amiért érdemes ide betérni: egy kis időre egy teljesen más világba csöppenünk, itt a párlatok és a fűszerek világa kezdődik, ahol ráadásul a számos alkotóelem elegyéből igazán finom italok születnek.
Mindezt két lelkes, a gasztronómia iránt elkötelezett úriembernek köszönhetjük: Roth Egon és Spalek András évek óta elkötelezett hívei az exkluzív koktéloknak, így szinte adta magát, hogy közösen egy olyan helyet hozzanak létre, ahol a fókuszba az összetevőkben vagy elkészítési módban egyedi megoldások kerülnek. Saját készítésű alapanyagokkal dolgoznak, ezzel elérve azt, hogy saját ízlésükre formálhatják az italokat.
Ugyan a klasszikus koktél kínálat is megtalálható a bárban, ám mégis a signaure koktélok felé hajlunk. Mint megtudtuk, ezek nem alkoholfajsúlyosak, hanem sokkal komplexebb ízvilágot mutatnak, így valójában egyikben sem fedezhetünk fel egy konkrét italt, helyette egy teljesen új élmény fogad minket.
Aki szereti a koktélok, bárok világát, annak mindenképpen javaslom, hogy foglaljon helyet a bárpultnál, és figyelje meg, hogyan születik egy-egy koktél. Már önmagában az a folyamat, ahogyan a bartender elkészíti a koktélunkat egy élmény, de ehhez még elragadó történetek is társulnak, amiket szívesen osztanak meg velünk. A signature italok megformálása mögött komoly munka rejlik: 3-4 hónap tervezés és megvalósítás, melyhez a koncepciót egy-egy ország és a hozzá társított híresség kapcsolódása adja. Így öltött formát Jamaica és Bob Marley kettőse, melynek alapját Appleton Estate Signature Blend Rum adja, de ízvilágát a kókusz, a licsi és a barack dominálja. A csavart a tabasco és a CDB olaj biztosítja, a szervírozás zseniális, a látvány önmagában is figyelmet érdemel.
Frida Khalo is felkeltette a figyelmünket, így lekóstoltuk a Mexikó inspirálta koktélt is. A koktél művészi elkészítése látványos elemeket rejt: ilyen a színezett, tökéletes formájú négyszögletes jégkocka, amire ráöntve a koktélt színessé varázsolta az italunkat. A koktél szervírozását még egy látványelem tette igazán egyedivé – egy lángra lobbantott szárított rózsaszirom szimbolizálta a bimbózó szépség elmúlását. Az koktél alapját Mexikó nemzeti itala, a tequila és kedvelt koktélja, a Margarita párosa adja, amit frissen őrölt kávén ördögi ügyességgel préselnek át.
A Signature koktélok között képviselteti magát Magyarország is, amit Dobos József tortája ihletett, és a végeredmény egy pálinkás magyar koktél lett. A bárban mindezek mellett Franciaország Bonaparte Napoleon, Japán Emperor Shõwa (Hirohito), Oroszország Pjotr Ilyics Tchaikovsky, az Amerikai Egyesült Államok pedig John F. Kennedy révén jelenik meg.
Ha mindez kevés lenne számunkra, akkor jó hír, hogy minden hónapban további 5 Blender’s Choise koktél várja a betérőket, egytől egyig izgalmas, megismételhetetlen italkombinációval, ezzel is arra buzdítva a rajongókat, hogy térjenek vissza egy újabb italra, egy újabb beszélgetésre. Biztos mi is így teszünk majd, hiszen nemsokára a signature koktélok is megújulnak, addig is kíváncsian várom, hogy mely híresség készteti újabb alkotásra a ShowRum Spirit Bár koktélmestereit.