Az egység benned rejlik – Everness Fesztivál

Tudtam, hogy mennem kell, és már erre készültem hetek óta. Arra vágytam, hogy legyen egy olyan hely, ahol magam lehetek. Önmagam. Úgy, ahogyan mindig is szeretek lenni. Olyan emberekkel, akiknek hasonló a gondolkodásmódja, akik nyitottak a spirituális témák iránt, ahol szeretet, megértés és elfogadás a legfőbb alapelvek.

IMG_2572

Nem utolsó sorban arra is vágytam, hogy olyan előadásokon, foglalkozásokon, workshopokon vehessek részt, melyek lekötnek, újat adnak, amelyekből töltekezhetel és tanulhatok. Ráadásul mindez egy helyen, az egyik legszebb helyen, a Balaton parton, Akarattyán.

1

Ugyanakkor irigykedve figyeltem azokat, akiknek megadatott, hogy a fesztivál teljes időtartama alatt élhették a mindennapokat, itt az Everness szigetén. Akiknek az öt nap alatt az életük az Everness napirendjének ritmusára lüktet: a reggel napindító jógával indul, napközben előadások, majd este koncertek és hajnalig tartó buli várja az itt élőket. Persze ebbe beletartoznak a nagy beszélgetések, a pihenések, a balatoni fürdőzések, mint ahogy a vegán étrend, vagy az ökotudatos magatartás.

IMG_2585

Azt gondolom, aki végiglapozta a fesztivál programfüzetét, csak kapkodta a fejét. Ennyi program, kikapcsolódási vagy éppen tanulási lehetőség ritkán adatik meg. Ha mindent meg szerettünk volna nézni, hallgatni, reggelről estig futkározhattunk volna sátortól sátorig.

IMG_2587

Persze a valóságban mindez nem így zajlik. Az ember becsekkol, majd próbálja felfogni, mi hol van, mit hol lehet megtalálni, hová érdemes ellátogatni. Menet közben sok mindenről le kell mondani, hiszen a túljelentkezés miatt már nincs üres hely – így nekem sem lett henna festés a kezemen, és a szörfös jógát is ejtettem. Egyszerűen nem lehet mindent. De ez így jó. Ellenben meghallgathattam Soma előadását az elfogadásról, élvezhettem a viharűző dobolás szűnni nem akaró kántálását, meghallgathattam a mexikói Bolé együttes koncertjét, megismerhettem Lampert Mariann Sleep Talk módszerét.

2

Belekukkantottam egy Tai Chi mozgásórába, belehallgattam egy didegeridoo workshopba, ettem ízletes vega ebédet (pedig húsimádó vagyok), majd elégedetten elnyúltam a Balaton partján, és engedtem, hogy a tudatomba bekússzanak a tábor hangjai, hangulatai: a transzlégzés ütemes sóhajai, a táncsátor mozgásórájának instrukciói vagy éppen a jógaóra csendes rezdülései.

IMG_2593

Láttam hulahopp karikát tekerő lányokat, buzogányt dobáló fiatalokat, akrobatákat és hancúrozó gyerekeket. Száguldozó kutya után vetődő gazdit, labdát kergető gyermeket, várandós boldog kismamát. Hallottam sok nevetést, édes évődést, feszültséget oldó sírást és önfeledt kacagást. Láttam egyetértést, hitet és kegyelmet, egy helyen, egy időben. Pedig csak egy napot töltöttem ebben a sosem véget nem érő egységben. Mi lett volna, hogy teljes hétre érkezem!?

IMG_2613 IMG_2629 IMG_2638 IMG_2642 IMG_2603

Kapcsolódó bejegyzések