Pezsgőzni nem csak ünnepi pillanatokban, de az év bármely napján lehet – csak kell hozzá egy alkalom és egy jó pezsgő. De nem is sejtenénk, hogy a pohár is sokat dob azon, milyen élményt nyújt a pezsgőzés. De hogyan válasszuk ki a tökéletes pezsgőspoharat? Ebben nyújt segítséget a Törley szakembere.
A Törley pezsgő márkamenedzsere, Lőrik Tamás szerint egy pezsgő akár vizespohárból fogyasztva is remek lehet, de mint elmondta, a pezsgőspoharak nem véletlenül olyanok, amilyenek. Formájuk a pezsgő „feltalálásával” és a pezsgőzés kultúrájának fejlődésével párhuzamosan alakult, amíg megtalálta a tartalom a hozzá illő tökéletes formát, amelyben ez a különleges ital a leginkább érvényesül. A pohár alakja az elegancia és a prezentálás szempontjából is fontos: kiemelhetjük vele a pezsgő különlegességét, és ezzel a látvány is hozzájárul az élvezeti élményhez.
A kristály- vagy az üvegpohár az igazi?
„A pezsgő nyújtotta élmény szempontjából szinte mindegy, ám semmiképp sem szerencsés, ha csiszolt. A lényeg, hogy vékonyabb falú, hosszú szárú legyen, alakja pedig segítse a felszálló buborékok érvényesülését, a benne való gyönyörködés lehetőségét.” – tette hozzá a szakértő, és megtudhattuk tőle azt is, miként függ össze a pezsgő illata és a pohár alakja. „A pezsgő mámorító illata jórészt az alapbor szőlőfajtájából, a nedű buborékszerkezetéből és az érlelési idő hosszúságából adódik. Egy tartályban erjesztett pezsgő akkor igéző, ha illata inkább gyümölcsös, a palackban erjesztettnek pedig érlelt, élesztős, briósos jegyekkel kell rendelkeznie. A hosszú, keskeny, szűkebb szájú pezsgőspoharak lehetővé teszik az illatok koncentrációját, hiszen a buborékok felfelé haladva hozzák az illatokat. A tulipán alakú pohár elősegítheti a gyümölcsös ízjegyek érvényesülését, hiszen nagyobb felületen szabadulnak fel az illatanyagok. Ám itt is ügyeljünk arra, hogy az az illatkoncentráció érdekében kisebb átmérőjű legyen a pohár szája.”
Lássuk, van-e különbség rozé, illetve fehér pezsgő fogyasztása esetében? Lőrik Tamás a rozé pezsgőhöz szélesebb poharat ajánl, mivel ez segítheti az illatok jobb érzékelését. A fehér pezsgő esetében a hosszú, keskeny pezsgőspohár az ideális. Hozzátette, ahhoz, hogy tudjunk a felfelé szálló buborékokban gyönyörködni, fontos, hogy a pohár félig, maximum kérharmadig legyen megtöltve, lehetőleg ne túl nagy pohárban, mert abban hamar megmelegszik az ital, és eltűnnek a gyöngyöző buborékok.
Pohártörténelem dióhéjban
A pezsgőspoharak története mozgalmas alakváltozásokat mutat. Egyes források szerint a kezdet kezdetén, vagyis az 1700-as évek végén Franciaországban már coupe formájú poharakat használtak. Pajzán történet is fűződik ehhez, mely szerint állítólag a francia király utasítására az üvegfúvó mesternek Marie Antoinette keblét alapul véve kellett megmintáznia a kehelyt. Az is igaz, hogy ezzel kapcsolatban több híres francia hölgy neve is felmerült. Ez a pohárforma egyáltalán nem előnyös, hiszen a pezsgő folyadékszintje nem teszi lehetővé a buborékok érvényesülését, a szája pedig széles, így a szénsav gyorsan elillan. Ráadásul ezt a formát legtöbbször a tenyerünkbe véve emeljük fel, így gyorsan felmelegszik a gondosan behűtött pezsgőnk.
A pezsgőspoharak történetében jelentős változás a klasszikus flőte (flute) forma megjelenése, amely lassan, de biztosan kiszorította coupe poharakat. Mivel ez a forma hosszúkás, a benne lévő italban csodálatosan megfigyelhetők a tűhegynyi buborékok, amelyek egymást kergetve emelkednek a felszínre.
Manapság többnyire már a tulipánforma hódít, amely lehet hosszúkás vagy kerekded, de akár rombusz formát is ölthet. Előnye, hogy az illatokat koncentrálja, ugyanakkor lehetőséget nyújt a buborékok gyöngyfüzérének szemlélésére is.