Szemléletformáló kampányt indított az Auchan Magyarország a Nébih Maradék nélkül programjának szakmai támogatásával. Az aktivitás célja, hogy a termékeken lévő fogalmak pontos jelentésével – mint a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő – mindenki tisztában legyen.
A kettő között ugyanis óriási különbség van: míg az előbbi azt jelzi, hogy meddig lehet biztonsággal elfogyasztani az adott élelmiszert, addig a minőségmegőrzési idő inkább az élvezeti értékre vonatkozik.
Az élelmiszermentés jegyében az élelmiszerpazarlás-elleni világnapra időzített kampányban tudatosítani szeretnék azt is, hogy bizonyos élelmiszerek a minőségmegőrzési idő lejárta után még egy ideig fogyaszthatók, így Még jó!, hogy érdemes nekik esélyt adni ahelyett, hogy rögtön kidobjuk őket.
A hazai háztartások összes élelmiszerpazarlása 247 ezer tonna évente, ebből a mennyiségből 462 ezer ember tudna jóllakni egy évig napi háromszori étkezéssel.
A kidobott mennyiséget szeretné tovább csökkenteni az Auchan Magyarország a Nébih Maradék nélkül program támogatásával indított „Még jó!” szlogenű, szemléletformáló, edukációs kampányával.
A szlogen arra utal, hogy bizonyos élelmiszerek, mint például a konzervek, száraztészták, rizs, kávé, tea, kakaó, csoki és még sorolhatnánk, sok esetben a termékcímkén feltüntetett minőségmegőrzési idő után is biztonsággal fogyaszthatók egy ideig, legfeljebb az élvezeti értékükből veszítenek valamennyit.
Ezeknek az élelmiszereknek érdemes még egy esélyt adni, mielőtt kidobnánk. A Maradék nélkül a legfrissebb útmutatójában azt is megadja, hogy az egyes élelmiszertípusok körülbelül még meddig használhatók fel a minőségmegőrzési idő lejárta után. Természetesen fontos, hogy a csomagolásuk bontatlan és ép legyen, és az is elengedhetetlen, hogy csak akkor kerüljön a tányérunkra, ha szemre, szagra, állagra is rendben találjuk.
A témáról többet a Nébih oldalán olvashattok, illetve a https://maradeknelkul.hu/ oldalon, az Auchanban pedig keressétek a Mégjó! matricákat, hogy otthonotokban ti is felmatricázhassátok azokat a termékeket, amik a címkén feltüntetett minőségmegőrzési idő után is biztonsággal fogyaszthatók.