Így tervezz ruhát te is mobilon!

Sokszor tűnődöm azon, mennyit változott a technológia az utóbbi időkben, még a divat terén is. A 3D nyomtatókon készült ruhákon túl itt az első olyan kollekció, amelyet okostelefonon terveztek meg.

A francia tervező, Aurélie Fontan megalkotta az első olyan kapszula kollekciót, amelyet kizárólag okostelefon segítségével tervezett meg és gyártott le. A Samsunggal együttműködve Aurélie a Mobile Couture kollekciójának hét főbb lépésből álló kivitelezéséhez kizárólag a Galaxy Note9 készülékét használta.

Samsung divat

A Galaxy Note9 S Pen tollának köszönhetően precízen tudta felskiccelni a terveit, míg a készülék nagy teljesítményének, tárhelyének valamint a technológiai berendezésekhez való akadálytalan csatlakozásnak köszönhetően valós időben szerkeszthette az anyagokat, felgyorsítva és megújítva a tervezés egyes fázisait és a végső gyártást – mindezt egyetlen, a zsebében elférő készülékről. Csupán egy szemléletes adat a sok közül: Aurélie a Galaxy Note9 innovatív használatával 40 százalékkal felgyorsította a prototípus megalkotásának fázisait, a kollekció a szokásos 14 nap helyett mindössze 8 nap alatt elkészült.

Samsung divat

Inspiráció elsőkézből: Aurélie az ikonikus S Pen és a telefon kamerája segítségével örökítette meg azokat az ötleteket, momentumokat, amelyekből később ihletet merített a digitális vázlatfüzetéhez. Az egyetlen töltéssel is akár 24 órán keresztül üzemelő akkumulátornak, valamint a hatalmas tárhelynek köszönhetően Aurélie akkor is dolgozhatott, amikor éppen úton volt.

Vázlatrajzok, minták és rögzítések: A ruha formáját, a szövetmintákat és a rögzítő kampókat Aurélie olyan könnyedséggel alkotta meg a finom hegyű S Pennel, mintha csak ceruzát használna a papíron, azonban ezúttal a Note9 óriási, 6,4 colos kijelzője szolgált vázlatfüzetként.

A 3D-nyomtatott műanyag rögzítések gyártása: A bonyolultabb rögzítéseket az OnShape* nevű applikációban építették fel újra a rajzok alapján, így a digitális tervek már alkalmasak voltak 3D nyomtatásra. Ezeket a fájlokat a telefonról közvetlenül továbbították az Ultimaker 3D nyomtatóra. Ehhez a folyamathoz korábban számítógépre volt szükség. A 3D nyomtatás folyamata élőben nyomon követhető volt a telefonon, így Aurélie szükség esetén bármikor módosíthatta a terveket.

Samsung divat

Minták felfestése távolról, vezeték nélkül: A szabásmintákat vezeték nélkül továbbították a Joto X-re, egy fejlett, digitális robot rajzolóeszközre, amely rámásolta a komplex mintát a ruha bőr anyagára.

A végső megjelenés: A mintás bőranyagokat 3D nyomtatott öltésekkel illesztették össze, így nyerte el a ruha a végleges formáját. Ezután a digitális katalógus összeállítása következett. Ehhez Aurélie a Bluetooth-kompatibilis S-Pen tollat használta, amellyel úgy tudott fényképeket készíteni, hogy hozzá sem kellett érnie a telefonhoz. Így mindig volt egy szabad keze, hogy elvégezhesse a végső simításokat, így tökéletesen beállított fotókat készíthessen. Hogy a fotózás még egyszerűbb legyen, a Note9 intelligens kamerája a ‘Hibaérzékelő’ funkciók segítségével a kép elkészítése előtt felhívta a figyelmét a lehetséges problémákra.

Kapcsolódó bejegyzések