Miért szeretjük a margarint?

Eljött az ideje, hogy leszámoljunk a margarin körül keringő számtalan tévhittel és városi legendával: az Unilever a budapesti piacokon felállított Flora Blend Barban mutatja meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok.

29696555625_54a59603a2_k

A szeptember 15-én útjára induló kampány nyitóeseményén Szikora Péter mesterszakács jóvoltából elkészült a Flora Blend Bar első, helyben kevert, speciális ízesítésű margarinkrémje. Kiss Gergely vízilabdázó, olimpiai bajnok bemutatta kedvenc szendvicskrémének készítési fortélyait, Gianni Annoni pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeiről beszélt.

29660809446_d311cfffc4_k

29696555705_ae0c208d99_k

„A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat pedig a lehető legegyszerűbb fizikai műveleteket jelenti, és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens. Hozzátette: „a Flora Blend Barban látható keverési és hűtési folyamat ugyanazt az alapelvet követi, mint az üzembeli gyártás.”

29070089384_b5349658f6_k

„Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A legfrissebb tudományos eredmények is igazolják, hogy szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében a növényi zsiradékokat kell előnyben részesítenünk az állati eredetűekkel szemben” – mondta Prof. Dr. Császár Albert lipidológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, osztályvezető főorvos. „Két harvardi vizsgálat során közel 130 ezer ember mintegy három évtizeden át nyomon követett táplálkozási és egészségi adatait elemezték. Ezekben a kutatásokban azt mutatták ki, hogy a telített zsírok telítetlenekkel való helyettesítése együtt jár a szív-és érrendszeri megbetegedések jelentősen alacsonyabb kockázatával.” 

29070091764_83cf70a45b_k

29660806356_cfa050ed26_k

„A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, így nemcsak finomak, hanem tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani” – emelte ki Őri Ágnes, az Unilever táplálkozási szakértője. A Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza ezeket az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav tartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak. Az értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti.

29696559585_02df04ced6_k

A Flora Blend Bar névre keresztelt standon hat héten át három népszerű budapesti piacon neves séfek készítenek minőségi növényi olajokból különleges és finom margarinokat, amelyeket bárki megkóstolhat a helyszínen. A Flora Blend Bar hat hétig látogatható:

  • a Fehérvári úti piacon szeptember 16. és 24. között,
  • a Fény utcai piacon szeptember 26. és október 8. között,
  • a Lehel téri csarnokban október 10. és 22. között.