Vidd vissza a kávé kapszulát, a levendulák imádni fogják!

2022 június 29.
Vidd vissza a kávé kapszulát, a levendulák imádni fogják! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Nespresso példaértékű újrahasznosítási akcióiról már korábban is beszámoltam, így most is nagy örömmel osztom meg veletek annak az együttműködésnek a hírét, ami a Nespresso Magyarország és a Pannonhalmi Főapátság között jött létre az elmúlt időszakban. Mostantól a leadott használt kapszulákból kinyert zaccot hasznosítják, és az apátság levendulásának talaját táplálják vele egy speciális termesztőközeg létrehozásával.

A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása—, mind pedig az alumínium-, valamint a termőközeggyártás is Magyarországon történik. A kávézacc alapú termesztőközeget október elején saját kezűleg juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság dolgozói, az együttműködés eredményét pedig idén júniusban levendulavirágzáskor csodálhatuk meg mi magunk is.

_DSC4094_edited

A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a vállalat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett és hatóságilag is jóváhagyott termesztőközeget gyártatott, melyet a főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására.

Mindegyik kávékapszula értéket képvisel

A Nespresso több mint három évtizede dolgozik azért, hogy a körforgásos szemlélet jegyében a mindennapi működésébe integrálja a fenntarthatóságot. Minden Nespresso kávékapszulát az ökodizájn jegyében terveznek és az alapanyagául szolgáló alumínium százszázalékosan, végtelenszer újrahasznosítható. A begyűjtött kapszulákból az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzervek és üdítős dobozok – formájában születhet újjá, míg a kávézaccot komposztálás során hasznosítják.

_1233060_edited

Magyarországon már 2012 óta elérhető a kapszula-újrahasznosítási lehetőség és itthon a használt Nespresso kávékapszulák több mint 40%-át újrahasznosítják.  A márka világszerte újra és újra egyedi ötletekkel rukkol elő, hogy látványos és kreatív módon mutathassa be, hogy az újrahasznosított kávékapszulák milyen sokféleképpen nyerhetnek új életet. Az itthon újrahasznosított alumíniumból korábban a Tipton Eyeworks-szel együttműködve született dizájner szemüvegkeret, tavaly pedig a biodiverzitás és a termőtalaj minőségének javítása érdekében a vállalat egyedülálló helyi kezdeményezést hirdetett.

20220616_143309_edited

2020 végére a Nespresso globális szinten elérte a 32 százalékos kávékapszula-újrahasznosítási arányt, ami 14 százalékkal magasabb a 2014-es eredményeknél. A magyar vásárlók pedig még ennél is nagyobb arányban, összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat 2020 év végén.

Nespresso Vélosophy DD429705 KEY VISUAL_edited

A vállalat üzleti tevékenysége már 2017 óta karbonsemleges, 2020-ban pedig új célként tűzte ki, hogy ellátási lánca további részein és termékei életciklusában is visszaszorítja a szén-dioxid kibocsátását, és 2022 végéig minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges lesz. A Nespresso a 2009-es szinthez képest 24 százalékkal csökkentette az egy csésze kávéra jutó karbonlábnyomát, és számos partnerrel (például a Pur Projet szervezettel) együttműködve 5,2 millió fát ültetett el a 2020-as év végéig.

Nespresso Tipton szemuvegek_edited Nespresso_CARANDACHE toll_edited

Kapcsolódó bejegyzések