Új innováció születőben: NOURA – Testünk asszisztense

2016 november 14.
Új innováció születőben: NOURA – Testünk asszisztense bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mindig csodálattal tekintettem azokra az emberekre, akik képesek időről-időre egy újabb és újabb fejlesztéssel, ötlettel előrukkolni – készüljön az saját örömükre vagy egy pályázat hatására.

Vajon mennyi új ötlet születhetne meg, ha minden körülmény ideális lenne? Vajon mi késztet embereket arra, hogy olyan koncepciókat alkossanak meg, amelyeknek megvalósulása nem rajtuk múlik? Mennyire tud inspiratív lenni egy pályázat, vagy már az alkotás szépsége is elegendő ahhoz, hogy egy újabb ötlettel rukkoljunk elő?

Az ötlet generátor

Ezek a kérdések nem véletlenül merültek fel bennem. Nemrég belefutottam az Electrolux Ideas Lab pályázati kiírásába, ahol olyan ötleteket, projekteket várnak, amelyek táplálkozásunk, az ételekhez fűződő viszonyunkat teszik jobbá, egészségesebbé. A nemzetközi versenyre csak úgy záporoztak az ötletek. Számos az egészséges táplálkozást helyezte középpontjába, mások a pazarlás ellen emelték fel szavukat, és újabb ötletek arra szolgáltak, hogy egyszerűbben, praktikusabban készíthessük el kedvenc alapanyagainkból ebédünket, vacsoránkat.

NORA_3.446-Recovered_2

Magyar versenyzők a legjobb 50-ben

Ebben az évben két magyar versenyző is bekerült a legjobb ötven közé, amely fantasztikus eredménynek számít. Reméljük, hogy a november 16-án záruló szavazás meghozza a sikert versenyzőinknek. Addig is, engedjétek meg, hogy bemutassam nektek Tóth Mátét, aki egy igazán izgalmas készüléket tervezett. (Buzogány Annával készített beszélgetésemet a 365LÉTSZIKRA oldalán olvashatjátok).

Máté sikeres dizájnerként több projektben részt vett már, mondhatni, rutinos versenyző. Ha másért nem is, de a Co&Co Designcommunication-nel közösen tervezett Teqball asztal – amiért 2015-ben Red Dot díjat kaptak – sokunknak ismerős lehet. Most egy olyan készüléket tervezett, amely képes arra, hogy az emberi izzadság analizálásával meghatározza, hogy milyen élelmiszerre van szüksége szervezetünknek.

NOURA_csalad

Miért érezted szükségét annak, hogy egy ilyen ötletet dolgozz ki? Nagyon szeretek főzni és általában szeretek enni. A táplálkozást sokan elbagatellizálják, akkor esznek, amikor megéheznek, az utolsó pillanatban bedobnak valamit az úton hazafelé, vagy hétvégén éhesen összevásárolnak mindenfélét egy közeli szupermarketben, mert úgy „olcsóbb”. Nem csoda, hogy a betegségek legnagyobb része a táplálkozással függ össze.  Próbálok egészségesen táplálkozni, leginkább a netre és a médiában fellelhető egyéb információkra hagyatkozva, vagy szívesen beszélgetek erről a témáról másokkal is, azonban mindig zavart, hogy nem tudom pontosan, hogy a testemnek mire van szüksége. Persze megkívánok dolgokat, éhes vagyok, szomjas vagyok, fáj a fejem vagy más tünetekben jelentkezik a testem akarata, de az nem ugyanaz. Arra gondoltam, ha lenne egy eszköz, amivel könnyen ellenőrizhetnénk testünk valós igényeit, és ez nem semmitmondó számokban jelenne meg, hanem nagyon is kézzel fogható receptek formájában, akkor végre létrejöhetne a személyre szabott egészséges táplálkozás egy új formája. Egészségesebb, mert megelőzzük a táplálkozással összefüggő betegségeket, fenntarthatóbb, mert ha látjuk, hogy valójában mire van szükségünk, és idővel formálhatná a gondolkodásunk is .

Mitől új és innovatív a terved? Az eszköz a vérünk oxigéntartalmát, pulzusunkat és a verejtékünk összetételét vizsgálja. Az innovativitást az jelenti, hogy nem kell mást tennünk, mint megérintenünk a készüléket egy viszonylag rövid ideig. Nem kell applikációkkal bajlódnunk, az interneten böngésznünk, és legfőképpen gondolkoznunk, hiszen rövid idő alatt megtudhatunk mindent.

NOURA_FRONT

Tudtad?

Az izzadságot a verejtékmirigyek termelik, melyekből összesen 2–5 millió található a test különböző pontjain. Működésüket a központi idegrendszer szabályozza. Két fő fajtájuk bocsátja ki az izzadságot. Az ekrin nevű mirigyek teljes testfelületet behálózzák, legsűrűbben a tenyereken, a talpakon és a homlokon helyezkednek el. Az izzadság legnagyobb része vízből áll, azonban ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket és enzimeket is tartalmaz. A verejtékmirigyek igen híg, kissé savas folyadékot termelnek, amely főleg nátrium-kloridot, kálium-kloridot, tejsavat és karbamidot tartalmaz. Az izzadság összetételéből az immunrendszer állapotára is következtetni lehet.

Mit tud pontosan a készülék? A NOURA a ’nourishment assistant’, azaz táplálkozási tanácsadó rövidítése. Valamivel több egy házi dietetikusnál. A testünk asszisztense, aki ügyel az egészségünkre. Megállapítja, hogy az adott napszakban a testünknek mire van szüksége, és ehhez mérten ajánl recepteket, amiket megfőzhetünk, vagy meg is rendelhetünk akár. Ezek bekerülnek az egészségprofilunkba, amihez más adatokat is társíthatunk, például egy vércukorszint mérő készüléket, otthoni vizeletvizsgáló berendezést, okostelefont, okosórát. Minél több adat áll rendelkezésre, annál részletesebb képet kapunk saját magunkról, amiket már nem csak a táplálkozáshoz lehet felhasználni, hanem egy teljes életmódhoz. Távorvosaink felügyelhetnek ilyen módon minket, és csak akkor kell vizsgálatra mennünk, ha észlelnek valami anomáliát a szervezetünkben. Ezáltal a betegségekre hamarabb fény derülhet, ezért a kockázat jóval kisebb.

NOURA_KEZ

Milyen kihívásokkal találtad magad szemben a tervezés közben? Alapvetően az Electrolux Ideas Lab versenyére készült ez a koncepció. A legnagyobb kihívás volt a tervezésnél, hogy ezt a rendszert, hogyan jelenítsem meg. Milyen tárgy legyen az esszenciája ennek az ötletnek? Legyen-e bármiféle célcsoport, vagy készüljön mindenkinek? Hordozható legyen vagy ne? Legyen-e megjelenítő felülete vagy ne? Mennyire legyen a jövőben? Létezik-e már a technológia?

Hogyan tervezel? Mivel rengetegféleképpen meg lehet oldani egy tárgy formáját, ezért mielőtt nekiállok a tervezésnek, egy szabályrendszert alakítok ki és korlátok közé szorítom magam. Ilyenkor nagyon sokat beszélgetek emberekkel, felmérem az igényeket és lassan csiszolódik bennem, hogy milyennek kellene lennie a tárgynak. A tervezés gyakorlatilag folyamatos a fejemben. Látok egy filmet vagy képet, kézbe veszek tárgyakat, főzök, sportolok, de a háttérben dolgozik az agyam. Általában a skiccelés első fázisában már eldől, hogy érdemes-e megcsinálni, vagy nem. Szeretek olyan jövőbe mutató, de nem nagyon elrugaszkodott dolgokat készíteni, amikhez már megvan a technológia, és el is tudnám pár éven belül képzelni.

Ha megvalósul a terved, milyen feladatot vállalnál magadra? Felhasználó :) Csak vicceltem. Szeretném saját magam összeállítani a csapatot, meghatározni azokat az embereket, akikkel dolgozom. Sok összetevős komplikált projektről beszélünk, ami közel áll a szívemhez. Szerencsére volt szerencsém dolgozni jó pár lelkes fiatallal és idősebbel egyaránt, így nem lenne gond a kiválasztás. Én tartanám kézben a designnal és a főbb csapásiránnyal kapcsolatos döntéseket, hiszen ebben már van tapasztalatom. 10 éve a design számos területén megfordultam: voltam építészirodában tervező, ahol a belsőépítészet mellett bútorokat, arculatokat terveztem, a Mobilsofánál rendezvényeket illetve szintén bútorokat terveztem. Szabadúszóként sok más mellett, a Co&Co Designcommunication-nel közösen a Teqball asztalt álmodtuk meg, amiért 2015-ben Red Dot díjat kaptunk. A videózás sem áll távol tőlem, a Dalban nagy sikert aratott Ív ’Moments’ című klippje, mely a kezem munkája.  Jelenleg a CashCube online pénztárgépek designjáért vagyok a felelős, kollégám Paál István pedig az arculatért.

Milyen célod lenne ezzel a készülékkel? A célom, hogy ne csak felhívjam az emberek figyelmét a táplálkozással kapcsolatos betegségekre, hanem meg is változtassam a gondolkodásmódjukat az étellel, főzéssel és egészséggel kapcsolatban. Mindezt azért, hogy ne betegség tudattal éljünk, hanem egészségesen, tudatosan.

Itt szavazhatsz Tóth Máté ötletére: www.electroluxideaslab.com/entries/noura

Kapcsolódó bejegyzések