Teremtsd újjá magad! Bemutatkoznak a Richter Főnixek

Legyőzhetetlen hősök ők, akikre a Richter immár 6. éve figyel fel. Sorsuk alakítása a saját kezükben van, és bármennyire is cudarul bánt velük az élet, képesek voltak talpra állni, és megerősödve folytatni az utat. Ismerjétek meg 2023. legújabb Főnixeit!

Az elmúlt években sorra végigkövethettük a Richter Főnix Közösség résztvevőit, sorsuk, életutuk példaértékű mindannyiunk számára. Erőt adó, hogy mindazon nehézségeket, kihívásokat és mélypontokat, amelyeken átmentek, nyíltan és őszintén vállalják, hogy példájukkal másokat is motiváljanak és bátorítsanak a továbblépésre.

2023-ban ismét három élettörténetet mutat be a Richter Főnix Közösség. Az idei évben olyan életutakat ismerhetünk meg, melyek főhősei nem kívülről várják a segítséget, hanem képesek kezükbe venni sorsuk alakítását és gondoskodni saját magukról. A Főnixek sorstörténetét bemutató filmek március 10-től elérhetőek a Richter a Nőkért Facebook és YouTube csatornáján.

A megvalósításban a kezdetek óta jelentős szerepet vállal Jakupcsek Gabriella így vall az idei Főnixekről: „Az idén bemutatásra kerülő Főnix történetek amiatt példaértékűek, mert a hősnőikben közös, hogy egy ponton túl nem kívülről várják a segítséget, hanem képesek voltak arra, hogy saját erejükből keressék a megoldást. Kezükbe vették a saját sorsukat, és képesek voltak új utakat találni.”

Káró Regina – „Aznap este élet és halál között lebegtem és egy pillanat alatt megváltozott az életem.”

Káró Regina 23 évesen egy baleset következtében traumatikus koponya- és agysérülést szenvedett. Az elmúlt 6 évben újból megtanult járni, beszélni, de rehabilitációja élethosszig tart majd. Bár maradtak látható nyomai a balesetének, megtanult együtt élni a változásokkal és ebből kihozni a maximumot. Akaratereje, kitartása Főnixeink táborába emeli őt. A róla készült filmet Tálas Tünde készítette. „Regina csillogó szemmel és rendkívüli humorral meséli el tragédiájának történetét. Példátlan lelkiereje nagy hatással volt rám, és biztos vagyok benne, hogy sok fiatal meríthet erőt történetéből.”– eleveníti fel Tünde az egyik idei Főnix-film forgatásán történteket. A filmet a linkre kattintva tekinthetitek meg: https://fb.watch/jeI3Gndjtb/

Majzik Edit – „Ha negyedannyi energiát tettem volna akkor a házasságunkba, amit a baleset után én önként és dalolva beletettem, akkor mi lehettünk volna a világ két legboldogabb embere.”

Egy színésznő az élet valamennyi árnyalatát megmutathatja a színpadon. Ennek a történetnek a hőse, Majzik Edit táncos-koreográfus férjével élte egy művészházaspár sikeres, ugyanakkor szélsebes életét, majd különös módon éppen egy mozdulat volt az, aminek következtében maga a sors osztott Editre egy nem várt, minden korábbinál nehezebb szerepet. A vele forgatott filmet Halász Glória rendező készítette, aki így mesélt a közös munkáról: „Rendezőként három éve lehetek részese a Richter Főnix Közösségnek. A filmkészítés folyamata néhány kivételes esetben magának a hősnőnek is a gyógyulást, a továbblépés lehetőségét jelentette, ez egy alkotó számára a legnagyobb ajándék. Bízom benne, hogy a szereplőink lélekemelő újrakezdés-történeteiből a nézők ugyanúgy erőt meríthetnek, mint ahogy én magam is a velük való találkozásból, hiszen most mindennél nagyobb szükség van a hasonló, reményt adó példamesékre és a fény felé mutató iránytűkre.”

Edit történetét feldolgozó film bemutatója:  április 6., a Richter a Nőkért Facebook oldalon. Élettörténetének beharangozó kisfilmje IDE kattintva nézhető meg.
Majzik Edit130_edited

Wermeser Anita – „Mennyire tört meg engem a kislányom autizmusa? Semennyire. Örültem, hogy megkaptam a diagnózist, és végre tudtam, hogy nem velem van a baj.”

Wermeser Anitában igazi őserő lakozik, mely elsöprő erejű. Talán épp ezért sikerült már többször is feltámadnia hamvaiból. Második gyermeke újabb sorsfeladatot hozott a számára. Sok év bizonytalansága és önmarcangolása után szabadította fel végre a szakértői diagnózis: nem rossz anya, csak egy autista gyermeket nevel. Anita történetének filmjét Boros Panna rendező álmodta vászonra, akinek szíve leginkább a dokumentarista megközelítésekhez húz – az igazi történetekhez, a valóságos, hús-vér szereplőkhöz, és ahhoz a feladathoz, hogy a főhősei megnyíljanak a kamera előtt. Ez már a második év, hogy Panna filmrendezőként tagja a Richter Főnix Közösségnek.  „A Főnix Közösség évről évre erősödik, egymásra támaszkodva, erőt merítve újabb fantasztikus emberekkel bővül, kiknek történetét elmesélni megtisztelő feladat. Remélem, hogy ezek a történetek másokra is olyan felemelő hatással lesznek, mint rám.” – foglalja össze Panna, számára miben rejlik a Főnix Közösség ereje. Anita történetét feldolgozó film bemutatója: május 5., a Richter a Nőkért Facebook oldalon. Élettörténetének beharangozó kisfilmje IDE kattintva nézhető meg.

Kapcsolódó bejegyzések