Szavazz Te is a Richter Anna díj döntőseire!

Február 14-én újabb tizenkét nagyszerű pályaművet ismerhet meg a nagyközönség, egy hónapon keresztül a közönségdíj sorsa is a szavazók kezében van. A tét nem kicsi, hiszen most dől el, hogy a kategóriánként egy, összesen négy zsűridíj mellett melyik az ötödik csapat, akik a díjjal járó négymillió forintos összegből megvalósíthatják álmukat.

Újra Richter Anna díj!

Negyedik alkalommal hirdette meg pályázatát a Richter Gedeon Nyrt., melyre ismét számtalan jobbnál jobb pályamunka érkezett. A társadalmi felelősségvállalást kiemelkedően fontosnak tartó gyógyszercég szerint talán soha nem volt még akkora szükségük elismerésre, támogatásra az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben dolgozóknak, mint az utóbbi megterhelő időszakban. „A pályázatok mennyisége, a döntős csapatok lelkesedése mind azt mutatják, hogy a Richter Anna Díj hiánypótló, és egyedülálló abban a tekintetben, hogy az intézményekben és célterületeken felmerülő konkrét igényekre ad megoldást” – mondta Beke Zsuzsa zsűritag, a vállalat PR és kommunikációs vezetője.

Hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercége a Richter Anna Díj pályázat kiírásával őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Az oktatást, egészségügyet és gyógyszerészetet fejleszteni, jobbítani vágyó lelkes csapatok négy kategóriában méretnek meg egymással. A zsűri olyan újszerű, megvalósítható ötleteket vártak idén is a pályázóktól, amelyek kreatív, innovatív módon járulnak hozzá ezen területek színvonalához, fejlődéséhez, illetve az ott dolgozók mindennapjait megkönnyítik, minőségi változást hoznak mindannyiunk hétköznapjaiba.

Ismerjük meg az idei döntősöket!

Mi lehetne időszerűbb, mint foglalkozni az egészségügyben dolgozók túlterheltségével, ami jó táptalaja a kiégésnek. Számukra készítene önsegítő önismereti kiadványt az a pszichológus csapat, akik a szórakozva, játszva fejlődést hívnák segítségül a munkafüzethez. Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag számára a kiégés fontos téma, a Lélekmentő leckék újszerűségét ő is abban látja, hogy az egészségügyi ellátás történelmében és sokunk életében még nem tapasztalt, kontrollálhatatlan, és bizonytalan járványhelyzetet élünk, amiben muszáj a leterhelt segítőket egyfajta lelki vakcinával is felvértezni a kiégéssel, a kimerüléssel szemben.

10

A Varázslóképző komplex élménypedagógiai program a tudomány varázslóköntösbe öltöztetésével és a résztvevők személyiségfejlesztésével erősíti meg a gyerekek „varázserejét”, hogy megőrizzék a felfedezés és a tanulás örömét, megtapasztalják, hogy a „varázslatok” mögött rejlő kémiai-fizikai folyamatok megérthetők. A fiatal pedagógus hisz abban, hogy a diákok így megtalálják erősségeiket, hisznek önmagukban, tetteik erejében, és aktívan részt vesznek majd a jövő formálásában.

3

Egy fiatal orvosokból és ápolóból álló csapat szórakoztató kártyajáték formájában szeretné az egészséges életmódot és az egészségnevelést eljuttatni a gyerekekhez. Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens így nyilatkozott a Sine Morbo kártyajátékról: „A projekt fontos üzenete a fiatalok számára, hogy megelőzhetik és így el is kerülhetik az egészségkárosodással járó viszontagságokat felnőttkorban. Egy egészségesebb generáció kisebb terhet ró majd az egészségügyi rendszerre, ami hosszú távon össztársadalmi szinten is pozitív hatás lesz.”

5

Leendő anyákat és apákat, kisgyermekes szülőket karolna fel igen népszerű, tabudöntő monodrámája segítségével a MáSzínház csapata. Az Anya-e vagy? című előadás Huzella Júlia fantasztikus alakításával és a hozzá kapcsolódó beavató tréningek, majd tematikus szakmai beszélgetések szülésfelkészítő tanfolyamok részeként szerveződnének. Az anyává válás folyamata, a szüléskor, szülés után, gyermekágyban zajló testi és lelki változások tabuinak megdöntése rengeteg leendő és jelenlegi édesanya mentális, pszichés és akár fizikai állapotának javulását eredményezheti. Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő a zsűri pár hete édesanyává vált tagja friss élményekkel átitatva szívből drukkol a projektnek és csak azt sajnálja, hogy ő nem tudott részt venni egy ilyen előkészítőn.

14

A Kutyajó móka gyógypedagógus által vezetett csapata speciális nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik segítő kedvenceivel, Hoppával és Ritmussal, a két népszerű terápiás kutyával. Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője számára fontos, hogy a Richter Anna Díj segítse azokat, akik másoknál nehezebb helyzetben vannak. „Azok a szülők, akiknek gyermeke állandó felügyeletet igényel, izgalom helyett szorongással várják a tanév végét. Az ő életüket szeretné megkönnyíteni a Kutyajó móka csapata nyári táborukkal. A projekt egyben figyelemfelhívás arra, hogy sérült, ép és hátrányos helyzetű gyerekeknek egyaránt fontos, hogy a szünidőt minőségi pihenéssel töltsék.”

11

A Merj segítséget kérni! projekt csapata szeretné felhívni a daganatos betegek figyelmét a pszichés segítségkérés fontosságára. Az online pszicho-onkológiai csoportfoglalkozásaikon résztvevők számára olyan hétvégék valósulhatnának meg, ahol az érintettek erőt meríthetnek a programokból, a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból.

9

Nem csak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján dolgozó dietetikus és csapata. Számos olyan ritka anyagcsere-betegség létezik, amely gondoskodás híján hosszú távon szellemi és fizikai károsodást okozhat. A csapat megálmodott egy olyan Oktatókonyhát, mely a klinika épületén belül adna helyet a rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek.

8

A gyógyszerek helyes alkalmazásáról, a Covid vírus idején nagyon aktuálisan a tüdőbetegségek megelőzéséről, gyógyításáról laikusok számára is érthető, informatív anyagokat készítenének a kiváló szakemberekből álló csapatok. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája a koronavírus-pandémia kezdete óta hatalmas erőbefektetéssel van jelen a betegek ellátásában és a járvány leküzdésében. Tematikus videó és podcast témáik között az otthoni ápolás, a post-Covid tünetek enyhítése, a felépülést segítő gyógytorna és a fertőzés megelőzésének módszerei is szerepelnének Tüdőnk egészsége érdekében.

6

Az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakemberei a különféle gyógyszerformákról, készítményekről, azok helyes alkalmazásáról készítenének látványos kisfilmeket, ezzel segítve elsősorban a kisgyermekes szülőket. A Gyógyszer VloggerKids projektterv azért jött létre, hogy helyes útra találjunk a témában a világhálón keringő információk között, melyek praktikusnak tűnnek ugyan, de gyakran inkább ártanak.

13

A cisztás fibrózis betegségben érintett csapat kezelések alatt álló, vagy éppen transzplantáció után levő tagjai igyekeznek úgy élni, mint bárki más, dolgoznak, sportolnak, szerelmesek és vidámak. Tudják azonban, hogy kevésbé szerencsés társaiknak óriási küzdelmet jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés. A Változás és haladás egy légvételért csapat hétköznapjaikról készülő kisfilmmel érzékenyíteni és edukálni szeretnék a munkáltatókat és mindenkit, aki nem ismeri a betegséget, hogy eloszlassák félelmeiket.

4

A Kérdezze gyógyszerészét pályázat edukációs kisfilmek forgatását dolgozta ki, melyek érintik a leggyakrabban felmerülő kérdésköröket, melyeket a patikában nem volt időnk, vagy bátorságunk megkérdezni.

12

Végül, de nem utolsó sorban a fenntarthatóság is megjelenik az idei témák között, a gyógyszerhulladékok szakszerű kezelése, a vásárlási szokások megreformálása, az Ökológiai lábnyom csökkentés a gyógyszerhulladék területén a célja a pécsi gyógyszerésznek és csapatának.

7

Bármely öt csapat is nyeri el majd a Richter Anna Díjat, projektjeik megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd. A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 13-ig a szavazók kezében van.

Az döntős csapatok bemutatkozásának és az online szavazásnak a www.richterannadij.hu oldal ad helyet. Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk. A bemutatkozó kisfilmek a Richter Anna Díj Youtube csatornáján is megtekinthetők. Március 23-án ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható innovatív ötletek valósulnak meg.