Stresszűző tippek év végére

Ahogy az év vége felé közeledünk, úgy gyűlnek, halmozódnak az elvégzendő feladatok és a velük járó gondok. Az aggodalom, a sok stressz sajnos nem csak lelkiállapotunknak nem tesz jót, de megmutatkozik külsőnkön is.

2a01db032d14ab6129d5ac13b1560232

Összegyűjtöttem néhány relaxációs módszert, amelyekkel akár egy hosszú hétvége során is már javíthatunk hangulatunkon, és amiket akár otthon is elvégezhetünk. A relaxációnak és a meditációnak számos olyan fajtája létezik, amihez nem szükséges egy tanfolyam elvégzése, sőt, még könyvet sem kell hozzá vásárolnunk. Ezek többnyire a természethez kapcsolódnak, és annak ősi forrásaihoz: a jó levegőhöz, a napfényhez, a vízhez. De természetesen találunk olyat is, ami némiképp speciális körülményeket igényel. Így például a Holt-tengeri só egészségre gyakorolt hatása kimagasló, azonban kevesen engedhetik meg maguknak, hogy otthonunkban építsenek egy saját só-szobát. Maradnak tehát az erre specializálódott szolgáltatók vagy a wellness szállodák.

Lágyan ringató hullámok

Talán a legkézenfekvőbb – lévén gyógyvíz nagyhatalom vagyunk –, hogy a víz erejét használjuk ki, ha relaxálni szeretnénk. A hidroterápia során a víz fizikai hatásai – mint a vízhőmérséklet, a vízsugár masszírozó hatása és a víz felhajtó ereje – kellemesen hatnak a testre, és rövid időn belül enyhítik az izom és idegfeszültséget. Emellett a víz még egy különleges módon képes az érzékeinkre hatni: a Watsu egy meleg vízben végzett kezelés, amit legtöbbször az anyaméhben való lebegéshez hasonlítanak. A terápia során mélyebb és lassabb légzés alakul ki, így csökken az aggódás, enyhül a feszültség. Ugyanakkor a mozgásszervi betegségek enyhítésére is kiváló, hiszen a vízben végzett speciális masszázs kellemesen átmozgatja az egész testet.

c26a55da3d6bc5d9e00326dc5ee13805

A forró gőz áldásos hatása

Még a legszomorkásabb hangulatból is képes kirángatni minket egy forró légfürdő, hiszen a vér erőteljes keringése egyszerűen nem enged másra koncentrálni, mint a forró levegőre és az izzadásra. Természetesen nem csak negatív gondolatainktól szabadulhatunk meg ily módon, de a szervezetünkben felgyülemlett méreganyagoktól is. A rutinos szaunázók számára pedig ez felér a tökéletes kikapcsolódással. Akár meditatív állapotba is kerülhetnek, hiszen az önmagunkra figyelés komoly koncentrációt kíván meg.

063092241e6920adc1947f766d444c76

Jógázz mindennap!

A jóga mára egy nagyon kedvelt mozgásformává nőtte ki magát. Szinte minden városban működnek olyan jóga stúdiók, amelyek különféle stílusukkal megteremtik annak lehetőségét, hogy kedvünkre válogathatunk. A legfontosabb talán az, hogy olyat találjunk, ami valóban az egyéniségünknek megfelelő. Hogy színesebbek lehessenek ezek az órák, egyre népszerűbbek a ház tetején, a szabadban, vagy különleges körülmények között végzett gyakorlatsorok. Amit fontosnak érzek, hogy olyan órára járjunk, aminek a végén elmondhatjuk: valóban töltekeztem, több lettem. Aki pedig otthon szeretne hódolni ennek a mozgásformának, már videó üzenetben is megkaphatja a heti feladatsorát.

89009b6eab795bfc08975d68c16f1593

Egy hűsítő élmény

A sóbarlangok jótékony hatása mára köztudottá vált. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy az asztmatikus megbetegedések, az allergia kialakulása miatt az ezekre érzékenyek szívesen látogatják a sóbarlangokat, legyen az egy egészségközpontban vagy szállodában kiépítve. Az igényekhez igazítva a gyerekekre is figyelnek, számukra játszósarkot alakítanak ki, hiszen így könnyebben elviselhető a szobában töltött idő. A felnőttek számára azonban a sóbarlang egyben relaxációs lehetőséget is jelent. Ehhez gyakran használnak medetációs zenét, ami segít, hogy a hűvös, sós levegőn hamar ellazuljunk. Nem ritka, hogy egyesek, takaróba bugyolálva hamar el is alszanak.