Sebtapasz vagy ragtapasz?

2021 április 14.
Sebtapasz vagy ragtapasz? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tudod mi a különbség a két elnevezés között? Nos, ha nem, akkor mindenképpen olvasd el a cikket, hiszen nem mindegy, hogy egy komolyabb sérülés esetén mit használsz. Hansaplast kisokosunkból az is kiderül, mi a szakszerű seb ellátás pontos folyamata.

Készítsd elő!

Az első és legfontosabb lépés minden sérülés esetén, hogy a seb kezelését helyesen előkészítsük. Ehhez először fontos egy alapos kézmosás a fertőzések elkerülése érdekében, majd következhet a szennyeződések eltávolítása és a fertőtlenítés a seb és a környező terület felületén. Ehhez én minden esetben Betadine-t használok, bár azoknál a sebeknél, ami extrább fertőtlenítést kíván még mindig a sebhintőpor a legjobb, de valószínűleg ahány ház, annyi szokás, hiszen manapság a fertőtlenítő és gyógyító hatású hatóanyagot tartalmazó kenőcsök is nagyon népszerűek.

hansaplast-worker-with-plaster

Hogyan lásd el a sebet?

Mindenek előtt steril gézzel, vagy nagyobb seb esetén egy tiszta törölközővel gyakorolj nyomást a sebre, ezzel meg tudod állítani a vérzést. Esetleg emeld a magasba, így a véráramlást is lassítani tudod. Abban az esetben, ha nem tudod elállítani a vérzést, vagy a vérzés artériás, vagy túl nagy, esetleg kiterjedt szövetkárosodás történt, akkor kérj azonnali orvosi segítséget. Majd ezután a korábban leírtak szerint járj el.

Használj sebtapaszt!

Apró baleset, vágás, horzsolás esetén sebtapaszt használjunk, aminek közepén párnázott terület található. Ez a textil darab kerül minden esetben követlenül a seb fölé, az ezt borító ragasztóval ellátott felület pedig a bőrhöz való rögzítést biztosítja. A sebtapasz alapvetően nem a vérzések elállítására hivatott, ennek ellenére biztosítja az esetleges sebváladék felfogását, és védi a sérült bőrt a környezeti behatásoktól.

Hansaplast Aqua Protect 20x - vízálló tapasz_edited

Válaszd a ragtapaszt!

Erősen vérző, nagyobb méretű sérülés esetén használjunk steril gézlapot közvetlenül a seben, majd rögzítsük ezt ragtapasszal, melynek teljes, ragasztóval ellátott felülete biztosítja, hogy kötésünk a helyén maradjon. Abban az esetben érdemes ezt használni, ha nagyobb méretű sérülésről van szó vagy erőteljesebb vérzést tapasztalunk, hiszen a sebtapasszal szemben ez a módszer alkalmas vérzések elállítására is.

Hansaplast Sensitive ragtapasz 5m x 2,5cm_edited

Kapcsolódó bejegyzések