Ősszel és télen nagyobb odafigyelést igényelnek a kedvenceink

2023 november 1.
Ősszel és télen nagyobb odafigyelést igényelnek a kedvenceink bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Noé Állatotthon szóvivője, Schneider Kinga megosztott néhány biztos tanácsot, nehogy megfeledkezünk a hideg beálltával arról, hogy az szeretett házi kedvenceinknek és a vadon élő állatoknak is extra törődésre van szüksége.

Az állatok védelme természetesen egész évben lényeges feladat, de a hideg évszak beköszöntével még fontosabbá válik, hogy kedvenceinkről és a hazai vadállományról felelősen gondoskodjunk. Idén 10. alkalommal, ezúttal október elsején rendezték meg az Állatok Világnapját a NOÉ Állatotthonban. Hogyan segíthetünk ebben az időszakban az állatokon? Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány apróság is rengeteget számít! Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szóvivője adott néhány remek tippet az elinduláshoz.

A kullancsok nem alszanak téli álmot
A nyári kánikula elmúltával újra felélednek a kullancsok, a prevencióra ilyenkor nagyon oda kell figyelnünk! Ha kullancsot találsz az állat bundájában, azonnal (vagy legalább néhány órán belül) szedd ki – ezzel nagy eséllyel megelőzheted a fertőzéseket.

pexels-nishant-aneja-2361952_edited Bunda-kérdés
Érdemes kisállataink bundáját is megfelelően előkészíteni a télre, hiszen a szőrük az, ami elsődlegesen megvédheti őket a cudar időjárási viszonyok között! Ilyenkor már ne nyírjuk meg túlságosan a kutyák szőrét, hagyjuk hosszabb fazonra!

Immunerősítés
Itt az idő felkészülni a hidegebb hónapokra: kutyáink-macskáink kondiját kicsit megerősíthetjük, sétáljunk sokat a kutyákat, a macskákat is levegőztessük, illetve a madáretetőket is rendbe rakhatjuk a téli szezonra!

pexels-mathieu-gervais-14666143_edited Madáretetés okosan
Etetéskor figyeljünk arra, hogy csak télen szabad magokat kitenni szárnyas barátainknak, költési időszakban azonban már tilos, mert a fiókák a magokat nem tudják megemészteni és éhen halhatnak. Ha elkezded egy helyre odaszoktatni a madarakat, akkor egész télen folytad az etetést, mert hozzászoknak a biztos táplálékforráshoz.

Mit ehetnek a madarak?
Fekete napraforgót, cirokmagot, kölest, fenyőmagot, lenmagot, muhart, diót, natúr mogyorót, fekete diót, szezámmagot, kukoricadarát, búzát, csipkebogyót, almát, körtét, szőlőt, csirkemájat, csirkeszivet, marhafaggyút, sótlan szalonnát, főtt rizst, főtt tésztát, túrót.

Meglepetés az avar alatt
Az avar a hamarosan elvermelő sündisznók egyik legnagyobb barátja, semmiképp se égessük el, hiszen szívesen behúzódnak ide a tüskés kisállatok!

pexels-nicolas-4444477_edited Figyeljünk, mit eszik a kutya!
Kutyáinkra ősszel fokozottan oda kell figyelnünk, hiszen a lehullott dió és a szőlő, mazsola akár a halálukat is okozhatja!

Vadveszély az utakon
„Az állatvilágba nem csak kiskedvenceink, de a hazai vadállomány is beletartozik. Szarvasbőgési szezonban érdemes sokkal jobban odafigyelni az utakon, ráadásul sok faj idei kicsinye most válik önállóvá, ők még tapasztalatlanabbul közlekednek, valóban nem árt tehát az óvatosság” – tanácsolja az állatvédő.

pexels-david-selbert-8100784_edited +1: Támogatás mobillal
Nyáron mutatta be izgalmas új kezdeményezését a Neftone Telecom. A mobilcég legújabb előfizetési szolgáltatásával, a Pettel projekttel bárki havi támogatással segítheti a nehéz sorsú állatokat- akár a Noés védenceket is.

Kapcsolódó bejegyzések