Nők ha találkoznak – Boros kalandok Tokaj-Hegyalján

2021 június 14.
Nők ha találkoznak – Boros kalandok Tokaj-Hegyalján bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bodrogkeresztúr. Már a fekvése is érdekes, hiszen csupán egyetlen utca választja el Bodrogkisfaludtól, de valójában egyetlen községről van szó, ahol évszázadok óta a bor, mégpedig a Tokaji bor körül forog a világ. Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza meghívására érkeztünk Tokaj-Hegyaljára, hogy személyesen is meggyőződhessünk, milyen csodálatos a térség, mennyire fantasztikus és méltán világhíres borok készülnek itt.

A Woman Power Project lánycsapata óriási lelkesedéssel érkezett meg Bodrogkeresztúrra, hiszen mindent szeretünk, ami itt vár ránk: a jó bort, a kellemes társaságot, a lenyűgözően szép tájat. Érkezés után a Tokaj Nobilis Vendégházban birtokba vettük szobáinkat: 5 lány, 5 különféle szoba. Így őrülten kényelmes volt, óriási szobák és ágyak vártak minket, de vendégház ideális nagycsaládoknak vagy baráti társaságoknak is. Ilyenkor az egész ház a rendelkezésükre áll, de persze, párosan is jöhetünk, hiszen a szobák zárhatóak. Az emeleti szint, mint egy apartman működik, kis teakonyhával, étkezővel, a hozzávalókat a szomszédos közértből mi is beszerezhetjük, de igény szerint bekészítik számunkra a helyi termelők, a szörp és lekvárkészítők finomságait. A Bodrog gátjáig érő kertben takaros a rend: automata fűnyíró gondoskodik az 5 centis harsogóan zöld pázsitról. A sarokban grillező, és lejjebb már épül a jakuzzi helye, nemsokára élményfürdőzésben is része lehet az idelátogatónak.

épület_edited

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

Itt megszállni okos gondolat, hiszen a Nobilis Borászat pontosan az utca túloldalán fekszik, egy kiadós pincelátogatást és borkóstolót követően csak át kell sétálni az amúgy sem forgalmas úttesten, és már otthon is vagyunk. Bárdos Sarolta a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította, a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Mint Saci elmondta, ma is mindent egymaga végez, amit a szőlő és a bor megkíván. 7 hektáron mintegy 20 000 palacknyi szőlő terem a Bakonyi és a Csirke-mál dűlőkön, ez utóbbin jövőre új területeket is bevon a termelésbe. Ezekben a dűlőkben már több száz évvel ezelőtt is szőlőt műveltek, az 1600-as évekre visszamenően írásos emlékek bizonyítják a terület hasznosságát.

IMG_20210526_171213_edited

A borász nagyságát dicséri, hogy 2012-ben az Év Bortermelője Tokaj-Hegyalján címet is elnyerte, de szakértelmének köszönhetően számtalan esetben hívják bírálni. A borászat legfontosabb része a fahordós erjesztő, itt több csodaszép hasas, magyar hordóban erjed és érlelődik a bor. A 220 literes szerednyei hordókban 6-8 éven keresztül lehet használni, majd azt követően újabb hordók készülnek a pincészetnek. Az 5-6 hónapon keresztül érlelődnek a száraz borok – Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály, Kövérszőlő –, 2018-as évjárattól a borok nagyrésze bio/organikus minősítésű.

A borkóstoló során nem csak a borok kerülnek terítékre, de az odavezető út is: „A szüleim ugyan nem voltak elragadtatva attól, hogy szőlész leszek, de mindig is tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Érthető volt az aggodalmuk, hiszen a rendszerváltást követően egyáltalán nem lehetett tudni, milyen kifutása lesz a bornak. Úgymond, akkor azt sem tudtuk eladható lesz-e a tokaji bor, de a borban, annak nemességében mindig is hittem.” – mesél a kezdetekről.

FullSizeRender 16_edited

Sarolta tíz éve pezsgőkészítésbe is kezdett, szakmai kihívásként éli meg, hogy jeleskedjen a borászat ezen ágában is. Palackos erjesztésben készülnek a pezsgői, így, ahogy mesélte az aromák és ízek a bor stabilizálásától, az erjesztéstől, az érleléstől függnek, amiket nem lehet befolyásolni. Ez egy kockázatos folyamat, ám ettől lesz nagyon izgalmas, hiszen csak a végén derül ki, jó lett-e a pezsgő. Nos, megkóstoltuk, kiváló pezsgője született, a Furmint pezsgője óriási kedvenc lett.

Saci iránymutató támogatásával a borkóstoló egy újdonságokkal teli idő-, íz- és élményutazás, ahol mi figyelő érzékeléssel kóstoltuk a szép borokat, a borásznő pedig szűnni nem akaró lelkesedéssel mesélt a bor szépségéről, kifinomultságáról, a benne rejlő titokról. Bár erre az estére a borkóstolás véget ért, másnap egy dűlőtúrára készültünk, ahol nem várt kalandok fogadták kis csapatunkat.

A természet kincseket rejt

Bodrogkeresztúr bájos parasztházai, a rejtett borospincék felé emelkedve a bodrogkeresztúri Panoráma kilátó-pont felé vettük az irányt, hogy fentről letekintve megpróbáljuk befogni szemünkkel a kanyargó Bodrog, a dimbes-dombos táj szépségét, és felfedezni, hogy amerre a szem ellát, dűlők szabdalják a domboldalakat szabályos részekre.

A Csirke-mál dűlő felé vettük az irányt, ahová egy ideig autóval, majd azt követően gyalogosan mentünk. Célunkat egy kőkapu jelezte a Nobilis feliratával. Itt már Saci szőlőjében sétáltunk, ahol a nyár eleji munkák javában zajlottak. A nagy melegben jól esett az pihenőhelyen bekészített ásványvíz, de még kellemesebb volt a föld mélyéből előszedett, természetesen hűtött bor, ami bár kicsit poros volt, de annál jólesőbb.

A kóstolgatás közben nem győztünk gyönyörködni a táj szépségében, a természet zabolátlanságában, a friss levegőben, a nyugalomban. Városi detoxnak is tökéletesen beillik ez program, akár egy kis szunyókálással az árnyasban, vagy traktor fotózással – ahogy mi is tettük. Ha szeretnétek, ide piknik kosárral is feljöhettek, vagy a környéken lévő Sárga Borház éttermében is ebédelhettek, mi is ezt tettük.

Még több info: https://tokajnobilis.hu/

IMG_20210526_171747_1_edited
Egészségetekre!

Tippek és ötletek többnapos kiránduláshoz

Nem lenne teljes a kirándulás, ha nem csábultunk volna el más borászatokba is. Több napos túrához érkezzen a teljeség igénye nélkül érkezzen néhány további tipp!

Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely – Tarcal

A francia születésű Stéphanie egy magyarországi szakmai út során ismerkedett meg Tokaj-Hegyaljával és későbbi férjével, Berecz Zsolttal, akivel Kikelet néven pincét és borászatot nyitottak. Közel 7 hektáron gazdálkodnak, és sikerüket mi sem bizonyítja jobban, hogy Berecz Stéphanie 2014-ben a Borászok Borásza lett. A kertben üldögélve fantasztikus élmény ezeknek a friss és zamatos boroknak a kóstolása, de a Kikelet Ízműhely cukrászának köszönhetően isteni francia sütemények falatozására is van lehetőség.

https://tokajkikelet.hu/hu

Füleky Pincészet – Bodrogkeresztúr

Csak egy utcányira, a Katolikus Templom mellett egy mesés belső kertből nyílik a Füleky Pincészet, a hozzá tartozó felújított XVIII. századi kúriával és a modern, építészeti díjjal jutalmazott Borászattal, 2011-ben az Év Ipari Épülete lett. A két épület között egy labirintusszerű pincerendszer húzódik, így a borászat bejárásakor a modern épületből indulva, a föld alatti erjesztő és palackozó részen keresztül jutunk el az eredeti régi borospicéhez, amiből felbukkanva a vendégház borkóstoló termébe érkezünk meg. Ennyi kaland után bizony érdemes megkóstolni a Füleky borokat. Ha tehetitek, erre a kertben kerítsetek sort, mert akár – ahogy mi is – abban is részetek lehet, ahogyan egy gólya végigsétál a kertben. És ha már gólya! Mindenképpen járjatok utána, ki is az a Fülöp, akiről még borsort is elneveztek!

https://www.fuleky-tokaj.hu

Áldó Krisztus szobor – Tarcal

Tarcal egyik legszebb kilátópontja a 2015-ben kialakított és megépített Áldó Krisztus szobor, amihez virágokkal körbeültetett út vezet fel. A 8,5 méter magas Krisztus szobor a maga nemében egyedülálló Európában, a lábánál állva nagyon kicsinek érezhetjük magunkat, a távolba tekintve pedig a lábunk előtt elterülő térség válik beláthatatlanul messzinek, a falvakban lévő házak pedig gyufásskatulya méretűeknek. Körpanorámája elképesztően szép, a mögötte meghúzódó mélyzöld Tengerszem hihetetlen látványt nyújt! Fedezzétek fel ti is!

Hélia-D Herba Kastély – Tolcsva

Nem véletlen, hogy éppen a tolcsvai XVII. században épített kiskastély lett a neves magyar kozmetikai márka bemutatóhelye, hiszen a Hélia-D Tokaji Aszús termékcsaládja a térségből származó aszúra építette sikerét. A Herba kastélyt korhűen felújították, az interaktív kiállítótér a XXI. századi eszközökkel is bemutatja a szépségápolás történetét a gyógyfüvek gyűjtésének hagyományától indulva a magyar kozmetikai ipar történetén keresztül a Helia-D Kft. jelenéig. Külön érdekesség, hogy express krémkészítő workshopra is van lehetőség, ahol mi magunk keverhetjük ki a saját krémünket – a nekünk tetsző hatóanyagok és illatok felhasználásával.

https://herbakastely.hu

Kapcsolódó bejegyzések