Ahol mesékkel csillapítják a fogászati kezeléseket

2018 április 24.
Ahol mesékkel csillapítják a fogászati kezeléseket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Talán nincs olyan ember, aki valaha ne félt volna, vagy ne tartana ma is a fogorvosi széktől. A számtalan negatív élmény ledöntésére, és a fogorvosi beavatkozások pozitív élménnyé formálására törekedve a DeltalKopé egyedülálló koncepcióval kezd neki a gyermekfogászatnak újonnan megnyitott rendelőjében.

Talán nem létezik hazánkban még egy olyan, a gyerekek igényeit előtérbe helyező rendelő, mint a DentálKopé. Azt már megszokhattuk, hogy gyermek fogorvosok nagyobb empátiával és türelemmel közelítenek a kis betegek felé, ám a DentálKopé rendelőjében minden értük van.

DentalKopé_ChicAndCharm

Mesevilág fájdalom nélkül

Ahogy belépünk a magánrendelő ajtaján egy mesevilág fogad minket. Ferth Tímea illusztrátor minden helyiséget tetőtől talpig mesés figurákkal, különleges helyszínekkel festett teli, hogy a kicsik figyelme egy pillanatra se tudjon a beavatkozásra terelődni. A játszóházi hangulatot csak tovább fokozza a külön nekik tervezett zsibongó, ahol rajzolni, játszani, de akár ugrálni is szabad. Ha mindez nem lenne elég meseszerű, akkor tegyük hozzá, hogy a gyerekek még a kezelés közben is mesét nézhetnek a fogorvosi szék fölé függesztet képernyőn.

DentalKopé_ChicAndCharm

Ahogy az orvosigazgató, dr. Schatz Balázs elmondta, a DentálKopé gyerekfogászat filozófiája szerint a félelem leküzdése a szülőben és gyermekben is nagyon fontos cél és kulcs lehet a későbbi sikeres felnőttkori fogászati kezeléseknél is. „A zugligeti DentalCoop rendelőben alig lehetett időpontot kapni a gyermek fogorvosokhoz, emiatt nyílt az új rendelő a Montevideo utcában immár DentalKópé néven. Korábban nem létezett ez a szakterület a magánszférában, így egyedülálló módon egy teljesen új műfaj valósult meg. A gyermek fogorvoslás központjában a prevenció áll, a DentalKópé célja, hogy egészséges, stresszmenetes viszony alakuljon ki már gyerekkorban a fogászattal kapcsolatban.”

DentalKopé_ChicAndCharm

Egyedülálló technológia

A DentálKópénál lehetőség van ózonkezelésre, barázdazárásra, tejfogtömésre, igény esetén mód van a kezeléseket enyhe bódításban végezni. Dr. Kárász Szilvia gyerekfogorvos az éber szedáció gyakorlatát ismertette: „A nehezen kezelhető, vagy autisztikus gyermekek kezelését megkönnyítő enyhe bódítást aneszteziológus végzi, melynek során a gyógyszeres sziruptól a gyermek ellazul, ez segíti őt az együttműködésben. Az ózonkezelés az enyhén szuvas fog egyszerű és fájdalommentes kezelése, melynek során az erősen fertőtlenítő hatású ózon elpusztítja a szuvasodást okozó baktériumokat. Ezt követi az ásványosítás, amikor magas koncentrációban fontos ásványi anyagokat és fluoridokat juttatunk a fogba.” A lézeres diagnosztika, panoráma röntgen és fogszabályozás szintén a DentálKópé szolgáltatásai közé tartozik.

DentalKopé_ChicAndCharm DentalKopé_ChicAndCharm

Gyermek fogászat másként

A türelmes szakembereknek köszönhetően a DentalKópé nagy hangsúlyt fektet a gyermek fogorvoslás lelki hátterére, erről dr. Szilágyi Emese szájsebész beszélt. „Ha szükséges, beszoktatással kezdődik a kezelés, melynek a középpontjában a gyógyításon túl a hosszútávú prevenció áll. Sokszor az itteni látogatáson látszólag nem történik SEMMI. Lehet, hogy csak megszámoljuk a fogacskáit, megdicsérjük és előkerül egy ajándék a varázsfiókból. De azért ne gondolja senki, hogy ami itt nem történik: az SEMMI- pontosan ez a VALAMI. És ebből következik majd, hogy az IGAZÁN NAGY VALAMIK is SEMMIK lesznek később.”

DentalKopé_ChicAndCharm