Ezek a legtöbb baktériumot hordozó hétköznapi tárgyaink!

2017 szeptember 18.
Ezek a legtöbb baktériumot hordozó hétköznapi tárgyaink! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ahogy egyre tudatosabbak vagyunk az egészségmegőrzés területén, úgy szentelünk egyre nagyobb figyelmet arra, hogyan lehet még higiénikusabbak élni a mindennapjainkat. Szerencsére ebben nyújt nagy segítséget a Zewa, amelynek törlőkendőivel könnyedén felvehetjük a harcot a baktériumok ellen.

Nem tudom, ki hogyan van vele, de számomra a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói a legnagyobb mumusok. Szentül meg voltam győződve arról, hogy ha rendeznének egy bacitanya versenyt, akkor ezek a felületek vinnék el az első helyezésért járó díjat. Legnagyobb meglepetésemre, a Zewa kutatásai más eredményeket hoztak, azonbanez a helyszín is szerepel a TOP 10 listában.

Bár mindenkit foglalkoztat, de senki sincs igazából tisztában azzal, hogy milyen és mennyi baktériummal vagyunk körülvéve a mindennapjaink során. Vajon inkább otthon, a munkahelyünkön vagy útközben vagyunk veszélyeztetve a baktériumok által? Ennek a kérdésnek a tisztázására a Zewa laboratóriumi szakértőkkel közösen végzett vizsgálatot*, amely alapján gyakran használt tárgyakat vizsgáltak meg és ez alapján összeállították a TOP 10 legbacisabb tárgyak listáját.

manki-kim-51020

Az emberek által rendszeresen használt – és a vizsgálaton is részt vett – tárgyakon elsősorban az emberi bőrből (elsősorban a különböző Staphylococcusok és a Micrococcusok), valamint a levegőből vagy porból származó (pl. Bacillusok) baktériumok találhatók meg. Ezek néha kevesebben vannak, mint az egészséges, tiszta emberi bőrön előfordulva, de így sem elhanyagolható a gyakori és rendszeres kézmosás, mivel a különböző felületekre kórokozók is kerülhetnek, amelyek sokáig fertőzőképesek maradnak. Ennél nagyobb veszélyt jelentenek a hosszú ideig nedvesen maradó felületek (pl. konyharuha), amelyen a nedvesség miatt a mikróbák szaporodni is képesek. A Zewa és az OKI közös vizsgálatából kiderült, hogy a TOP 10 legbacisabb tárgy a következő:

1.Mosogatószivacs

2.Törülköző

3.Konyharuha

4.Fülhallgató

5.Bevásárlókosár

6.Kulcs

7.Billentyűzet

8.Egér

9.Kapaszkodó

10.Mobiltelefon

20170915_154500

A vizsgálat eredményei megerősítik, hogy a környezetünkben mindenhol – a munkahelyünkön, tömegközlekedésen, de még otthon is – számos baktérium vesz körbe minket, ezeknek egy része pedig fertőzést is képes okozni. Mivel sajnos nem mindig van lehetőségünk kezet mosni vagy tisztán tartani a különböző felületeket, amikkel érintkezünk, így érdemes mindig a táskánkban tartani egyet – egyet a Zewa kéz– és arctörlő kendőkből, amelyek frissítő, tiszta érzést nyújtanak egész nap, akár útközben is.

Kapcsolódó bejegyzések