Léböjtkúra hidegen préselt zöldség- és gyümölcslevekkel

Mindig tavasszal dönt le a lábáról egy kiadós vírus, amiből csak hetek múltával tudok kikászálódni. Most úgy gondoltam, megelőzöm ezt, és elvégzek egy tisztítókúrát, amely azon túl, hogy alaposan kitisztít, várhatóan feltölti a szervezetemet, főként vitaminokkal.

Nem fogyni szerettem volna – bár az sem utolsó dolog -, sokkal inkább pótolni mindazt, amit a szervezetem elhasznált a téli hónapok alatt. Nem étrend kiegészítőkön keresztül szerettem volna hozzájutni mindehhez, és azzal is tisztában vagyok, hogy több kiló friss zöldséget és gyümölcsöt kellett volna ennem a kívánt hatás eléréséhez, ezért valami más megoldást kerestem.

A Fű Juice Bár Detox Kúrája pontosan azt nyújtja, amire vágytam: egy gyors és hatékony energia és vitamin bombát, amitől kicsit helyrerázódik a húsvéti időszaktól leterhelt szervezetem. Azt már megfigyeltem, hogy hiába a nagy elhatározás, hogy másként fogok holnaptól táplálkozni, mindig jön egy esemény, vagy bármilyen más kifogás, ami miatt meghiúsul a tervem. Így viszont tudtam, hogy szigorú és pontos keretek között kell végigcsinálnom a három napot.

sdr_soft

Egy léböjtkúra komoly kihívást jelent, még akkor is, ha csak három napig tart. A legelső, hogy a napi rutin részeit, mint a reggeli tejeskávé, vagy az esti szendvics, most ki kell iktatnom, és el kell fogadnom, hogy nem a megszokottak szerint zajlik az életem. Valahol ez egyben azt is jelenti, hogy az ember a határait feszegetve kezd bele valami olyanba, ami nem tökéletesen egyezik a vágyaival, de a hozadéka feledteti a nehézségeket.

Élmények minden mennyiségben

A léböjt ebben a formában ugyanakkor nem elviselhetetlen. Egyfelől, mert a Fű Juice Bár tulajdonosa, Gráf  Franciska Jenifer nagyon szépen felépítette a programot, amiben az első napon csupa zöldszínű zöldségek, gyümölcsök, a második napon sárga, a harmadikon pedig piros gyümölcsök kerülnek az italokba.

dav_soft

A másik nagyon hatásos tényező, hogy egy napra 7 féle ital készül, amiben szerepel egy kortynyi shot, ami felrázza reggel a testet és a szellemet, nagyobb adag juice és smoothie, illetve nasi délutánra, sőt, még lefekvés előtti búcsúital is van. A smoothie-k természetesen gazdagabbak, sűrűbbek, ezek képezik általában az ebédet. Jóleső, hogy egy kicsit el lehet nyammogni, rágcsálni a tartalmát, így valóban egy sűrűbb, tartalmasabb étkezéssel találkozhatok ebédidőben. Az esti búcsúital sem véletlenszerűen lett összeállítva, hiszen a cékla, amely a fő alapanyaga, pont a méregtelenítést segíti, tisztítja a májat, így amíg alszom, jótékonyan tette a dolgát.

dav_soft

Ami a legjobb volt az egész kúrában, hogy minden nap más típusú ízekkel találkoztam. Míg az első napot inkább az uborka, borsó, brokkoli, spenót uralta, addig a második napon a répa, narancs, mangó, ananász volt a jellemző, hogy aztán a harmadik napon beköszönjenek az édesebb ízek is, mint a málna, az eper, az alma, vagy a cékla.

A zöld ereje

Az első naptól féltem a legjobban, mert tudtam, hogy a zöldek nem olyan finomak, de tévedtem! Lett nagy szerelem, talán pont azért, mert nem azt kaptam, amire számítottam. A Fű Juice Bárban az italoknak valóban van íze, kiadósak, és nagyon ízletesek. A kedvencem az ebéd összeállított Pí smoothie volt, amiben zöldborsó, spenót, citrom és menta harmonikus egysége tette feledhetetlenné. A menta kellemes íze megdobta az egészet, a borsó apró darabkáit el lehetett rágcsálni. Tartalmas és kiadós adag volt, amitől nem maradtam éhes.

20190424_182644_0001

A délutáni nasi abban segített, hogy a éhségérzetem csillapodjon estig, egy picit édesebb volt, mint a többi ital, ebbe került például kiwi, spenót, alma, mangó és spirulina is. Az első nap gyorsan lezajlott, majdhogynem energikusabb voltam, mint általában vagyok, este is lelkesen meséltem, hogy egyáltalán nem vagyok éhes. Ehhez persze szükség volt arra a két liter vízre is, amit napközben megittam, így jócskán túlteljesítettem az átlagos napi víz adagomat.

A szépség titka

A második nap a sárga italok napja volt, és talán ez volt a legnehezebb számomra, mert itt indult el a fejfájásom. De nem kellett volna ezen meglepődnöm, hiszen a méregtelenítés egyik velejárója, hogy a felszabadult toxinok visszamérgezik a szervezetet, gyakran fejfájást idézve elő. Éppen ezért jobb, ha otthon töltjük ilyenkor ezt az időt, mert megengedhetjük magunknak, hogy akkor pihenjünk le, amikor csak akarunk. Talán ez hiányzott a legjobban, és korholtam is magamat, amiért a munkahelyemen töltöttem a kúra második napját.

20190502_221237_0000

A sárga napba csupa olyan zöldség és gyümölcs került, ami a szépségünkért felelős. Egyfelől béta karotin, ami  a bőr barnulását támogatja, másfelől C-vitamin, ami az immunrendszer erősítését segíti. Az ízek ismertek, a narancs, a sárgarépa mellett banán, ananász, mangó adták az alapot, ehhez jöttek a különlegességek, mint a gyömbér, kurkuma, feketebors vagy kurkuma.

Édes vörös

A harmadik nap a piros gyümölcsökről szólt. Ide tartoznak a málna, eper, ribizli, szeder, gránátalma, goji bogyó, és mindegyik nagyon édes, szerelem gyümölcs számomra. Valahogy úgy éltem meg, hogy ez a jutalom a három napért, és csupa olyan finomságot ihatok, amiket amúgy is nagyon szeretek. Ráadásul nagyon hasznosak is!

A piros gyümölcsök nagyon jót tesznek az érrendszernek, a szívnek, antioxidánsok, és tényleg nehéz lemondani róluk, ha egyszer rákap az ember. Mivel otthon voltam, úgy döntöttem, ezen a napon nem a flakonból iszom meg az italokat, hanem megadom a módját, és egy szép poharat választottam hozzájuk.

20190502_221613_0000

Valahogy így kellene hozzáállnunk az étkezéshez – megadva a módját. Szépen megterítve, nyugodt pillanatok között, tartalmas és  szervezetünk számára értékes alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztva. De ez sajnos nekem sem megy, így hálás vagyok, hogy ezt újra eszembe jutatta ez a kúra.

És még valamit! Hogy mennyire fontos a minőségi étkezés. Hogy amit megeszek, az valóban értékes tápanyag legyen. Éppen ezért szeretnék nagyon odafigyelni arra, hol veszem a kenyeret, a zöldséget, a gyümölcsöt. Szívem szerint szkennerrel járnék, és mérném, hogy az egyes gyümölcsök és zöldségek vitamin szintje milyen, de ennek hiányában csak abban tudok bízni, hogy a földben termett, napon érett gyümölcsök, zöldségek talán elérik azt a minőséget, amire valóban szükségünk van. És megfogadtam azt is, hogy heti egy-két alkalommal beszerzem a kedvenc Fű Bár italokat, hogy szeressem magamat és az egészségemet…

Tudtad?

  • A Fű Juice Bárban a hidegen préselt zöldség és gyümölcslevek hozzáadott adalék és tartósítószerek nélkül készülnek.
  • 3-4 napig is frissek maradnak
  • gyorsan felszívódnak
  • szezonális, termelői nyersanyagokat, fűveket, bogyókat és fűszereket tartalmaznak
  • magas vitamin tartalommal rendelkeznek

Kapcsolódó bejegyzések