Kreatív textilek a színes mindennapokra

Ahogy egyre népszerűbbé válnak a kreatív textilek, úgy lett egyre jelentősebb a Nove Kreatív Divatműhely forgalma is. Jó időben jó helyen lenni – ez a legtöbb sikeres vállalkozás titka. A Nove sikereiről Pallos-Segretain Ágnessel beszélgettem.

Nove Kreatív Divatműhely

Hogyan kezdődött a Nove Kreatív Divatműhely története? A Nove Kreatív Divatműhelyt négy éve fordítottuk vállalkozássá, és döntöttünk úgy, hogy már nem csak saját magunknak keressük a különleges textileket és varrunk belőle.  Anya és lánya vagyunk, közösen kezdtük az egészet és a mai napig még mindig közösen hozzuk a döntéseket és tervezzük a termékeket.  Amióta emlékszem édesanyám mindig varrt valamit, és én már ebbe nőttem bele.  Számunkra mindig egy nagy álom volt, hogy textilekkel foglalkozzunk, és ruhákat varrjunk. Sok gondolkodás után vágtunk bele, mert teljesen a nulláról kezdtünk, alakítottuk ki a gyártókkal a kapcsolatokat, és ugrottunk bele a mélyvízbe.  Nem bántuk meg a döntést a mai napig. A legtöbben a textijeinkről ismernek, több mint 200 különböző textil van a műhelyünkben, és folyamatosan érkeznek újak 1-2 havonta.  Textiljeink egy részét eladjuk, a másik részét mi dolgozzuk fel és készítünk belőle női, gyerek és baba ruhákat,kiegészítőket.

Nove Kreatív Divatműhely

Ha ellátogatok az oldalatokra, szebbnél-szebb anyagokat találok ott. Mesélj kérlek arról, honnan valóak az anyagok , hogyan válogatjátok, hogyan zajlik a beszerzés. Mára már számos országból rendelünk, de a fő beszerzési pontok Amerika, Németország, Anglia és Belgium.  Sok időt és energiát fordítottunk az évek alatt arra, hogy kiépítsük a gyártókkal a kapcsolatot és felkeressünk új cégeket. Vannak gyártók, ahol a rendelés után azonnal megkapjuk a textileket, de van, ahol 6 hónappal, akár 1 évvel előbb le kell adni a rendelést. Ez nehéz, mert a mintában is van divat.  Volt olyan év, ahol mindenki bagolymintás textileket keresett, majd rókásat, majd madarasat és így tovább.  Mindig változik, és nehéz egy évre előre megmondani, hogy melyik minta (főleg a gyerektextileknél) fog bejönni.

Nove Kreatív Divatműhely

Nem csupán egy szimpla texti áruház vagytok, annál sokkal teljesebb szolgáltatást nyújtotok: akár varrni is megtanulhat nálatok bárki.  Hogyan kezdődött mindez? Varrótanfolyamaink személyre szabottak, legfeljebb 1-2 fővel indultak, és teljesen rugalmas időbeosztásban zajlottak, fix napok és időpontok nélkül.  Nem kellett egy bizonyos tanrendet követni, hanem mindenki elmondhatta, hogy mi érdekli, mit szeretne megtanulni,  illetve mivel vannak nehézségei. A tanfolyamokat édesanyám vezette, hiszen ő rendelkezik több mint 20 éves tapasztalattal, ő készíti minden egyes ruhánk szabásmintáját is. Azért beszélünk itt és most múlt időben, mert 2016 májusában úgy döntöttünk, hogy egy kis időre szüneteltetjük a varrótanfolyamokat. Egy kis időre szüneteltetjük, amíg elkészítjük az őszi/ téli kollekciókat, majd ezt követően kicsit változtatunk a rendszeren, hogy oktatás is legyen, és a megrendelésink is időben elkészüljenek.

Nove Kreatív Divatműhely

Melyik tevékenységetekre esik a legnagyobb hangsúly? Jelenleg a textil eladás hangsúlyosabb, mint a kész termék eladás. Textiljeink 60%-át külföldön adjuk el és 40%-át itthon.  A kész termékek esetében is nagyobb az a mennyiség, amit külföldre küldünk ki.  Egyértelműen érezhető egy környezettudatosabb és egészségesebb kép, egyre több alkotó keres Bio és Oeko textileket, főleg a baba és gyermekruha készítők. Ezt jó látni, és nekünk is add egy visszaigazolást arról, hogy habár szép lassan, de igenis van kereslet a BIO textilekre.

Bővítettétek a kínálatot, hiszen egy ideje saját márkát is kialakítottatok.  Mi jellemzi ezt? Ruháink nem készülnek nagy mennyiségben, mert szeretnénk, ha egyediek maradnának. Minden darabból, mintából 5-15 darab készülhet, utána elfogy az az anyag, és már más színnel, mintával dolgozunk, de gyakran fazont is váltunk. Egyre jobban figyelünk arra, hogy a saját termékeink csak Oeko-tex minősítésű és BIO textilekből készüljenek.  Szeretnénk, ha mások is látnák ezeknek a textileknek a fontosságát, és ezért a sima pamut és a BIO pamut termékeinket egy árban adjuk, nem teszünk különbséget köztük. Ezzzel is próbáljuk támogatni, hogy a BIO-t válassza mindenki :) A stílusunk a bohém és a romantikus között mozog, sokszor túl színesek és mintásak voltunk, ezért az új kollekcióban egyszínű változatban is elkészítettük a ruhákat. Mivel minden darab megrendelésre készül, így bele tudunk nyúlni a szabásmintákba, és ahol szükséges, változtatni rajta. Külföldön ez eddig jobban működött, mert könnyebben vásároltak interneten ruhát.  A vevő vásárlás után kap egy táblázatot, amit ki kell töltenie a méreteivel, és mi a megadott méretekkel dolgozva elkészítjük neki a ruhát. Fontos számunkra, hogy a ruha tényleg jó legyen, ezért van, hogy visszakérdezünk emailben, és pontosítjuk az adatokat.

Nove Kreatív Divatműhely

Meséljetek azokról a textilekről, amelyet nálatok meg lehet vásárolni.  Milyen tulajdonsággal bírnak? Alapvetően két típus található nálunk: a sima pamut és a BIO, valamint Oeko-tex minősítésű pamut. A két vonal még együtt halad, mert még nagy az igény a klasszikus pamutra, sajnos nem tudnánk megoldani csak BIO pamutokkal. Sokan nem ismerik, hogy mit is takar ez az egész. A GOTS(Global Organic Textile Standard) minősítésű BIO textilek: magas szintű szabályozás és szigorú kritérium rendszer, nem csupán a gyártás során, hanem a szociális oldalát is figyelik. Ezek a textilek teljesen vegyszer és rovarirtó mentesek. A hagyományos pamut sajnos nagy mennyiségű rovar irtószert és vegyszereket igényel a termelés folyamán, ezek a káros vegyszerek mind-mind szépen lassan a földbe szivárognak. A GOTS rendszer a legszigorúbb szabályozási rendszer, így ezek a textilek maximálisan környezetbarátok és egészégesek. Oeko-tex Standard: Az OEKO-TEX® Standard 100 világszerte elterjedt, egységes vizsgálati- és tanúsítási rendszer a textil nyers-, félkész és késztermékek számára, minden feldolgozási szakaszban.

Nove Kreatív Divatműhely

Milyen irányban szeretnétek a következő évben haladni? Szeretnénk magunkat maximálisan elkötelezni a BIO és Oeko-tex anyagok mellett, és csak ezzel foglalkozni.  Ezeket az alapanyagokat eladni valamint a saját ruháink/kiegészítőink is már csak ebből készülnének.

Ha meg kellene határozni a célközönséget, ki lenne az? Ez nehéz kérdés, mert az évek alatt tényleg minden korosztály megfordult a műhelyünkben vagy rendelt tőlünk, de talán mégis a legjobban a 20-35 évesek vannak a legtöbben, és ott is kisgyerekes anyukák és kismamák.  Ebben az évben sok nagymamát is láttunk, akik az unokának varrtak vagy szeretettek volna rendelni. Itt természetesen főleg a hazai piacról tudunk mesélni, a külföldinél nem találkozunk velük sajnos, csak a leveleikből tudunk egy kis információt leszűrni.

Nove Kreatív Divatműhely

www.novekdm.hu

www.facebook.com/novekreativ