Hangulatteremtő lámpatestek a Cellunett Design-tól

Áttört, csipkeszerű felületek, melyek varázslatos hangulatot teremtenek otthonunkban. Búza Krisztina speciális módszerrel szelídíti meg a papírt és alkot belőle különleges fényforrásokat. Ismerjétek meg az Ambient Lamps – Cellunett Design varázslatos lámpatesteit.

Hogyan találtál rá erre a módszerre? Az Iparművészeti Egyetem 4. éves hallgatója voltam, amikor a papírművészeti fakultáción elkezdtem kísérletezni a papír képlékeny természetével. Nagyon tetszett a matéria légiessége, természetes anyagszerűsége, érzékenysége, ahogy minden lenyomatot tud hagyni a felszínén. Mivel a papír síkalapú, azon kezdtem el filózni, hogyan tudnám a térbe emelni ezt a könnyed, hajlékony anyagot, hogyan tudnék vázat adni a papírnak, anélkül hogy a természetes megjelenésén változtatnék. Ahogy megvolt az idea a fejemben, úgy már hamar jött a segítség. A fémháló struktúrája szimbiózisba tudott lépni a rostos papírmasszával.

Cellunett Design

Milyen anyagokat használsz? Napjainkra kiforrott a kézműves technológia: a hosszúszálú facellulózt és a fémhálót ötvözöm egymással. A facellulóz egy nagyon különleges anyag. Számos felhasználási módozata van, kezdve a 3D nyomtatástól a hangszigetelésig, de textil alapanyag is többek között. A facellulóz hosszabb szálú elemi részecskéket tartalmaz, mint a sima papírpép, így a felülete sima, bársonyos hatású lesz.

Miért pont ezzel a módszerrel foglalkozol szívesen? Alapvetően kísérletező alkat vagyok. Az egyetemen használtam polifoamot, viaszos vásznat, különösen a barkácsboltban kapható anyagok keltették fel az érdeklődésem… Sokáig céltalanul, a játék kedvéért kísérleteztem. Amióta rátaláltam erre az anyagtársításra, teljes a belefeledkezés öröme. Változatos, egyedi szín- és formavilág megjelenítésére alkalmas. Tapintása kellemes, meleg hatású. Környezetbarát technológián alapul az előállítása.

Cellunett Design

Miért hagytál fel a papírszobrok készítésével? A papírszobrok gyermekem születése idején készültek. Időmilliomos voltam, s akár hónapokig tudtam egy-egy alkotást készíteni. Sok mindent ebben az időben gondoltam át, fejlesztettem tovább. A fémháló szerepe jóval nagyobb volt alkotásaimban, mint manapság. Gyűrtem, hajlítottam, préseltem, küzdöttem az anyaggal, tisztára iszapbirkózás volt. :) Hosszútávon nem fenntartható állapot, de akkoriban biztosan szükségem volt erre a típusú energia levezetésre.

buza_k_lampa_1

Hogyan látod, mennyire nyitottak a vásárlók ilyen karakteres lámpák alkalmazására? „Ez lámpa, vagy csak meg van világítva” kérdést már párszor nekem szegezték :) Igen, merőben más ez a formavilág, szín- és fényalkalmazás, mint amit megszoktunk. Viszont egyre inkább érzékelhető a nyitás termékeim felé. Az elején csak ösztönösen, tapogatózva haladtunk előre, nehéz volt definiálni a helyét a kézműves piacon. Mára széles körű termékpalettával rendelkezünk. A színes fényű hangulatlámpáktól, a mennyezeti és általános világítást adó lámpákig sok mindent kínálunk.

Cellunett Design

Mi jellemzi a lámpákat, milyen formákat, színeket, méreteket találunk meg belőlük? Három dolog teszi igazán karakteressé a hangulatlámpákat. Egyrészt a rugalmas palást lehetővé teszi, hogy a lámpák formája változtatható legyen. Másrészt a színes fényhatás is újdonságnak számít. A kevert, ragyogó színek mindent tudnak a hangulatok fokozásáról vagy éppen a relax állapot kiváltásáról. Harmadszor az árnyék vetület izgalmas, dekoratív „fényfestményt” hoz létre a falon kb. 3 m-es sugárban. A Letisztult, organikus design-t részesítem előnyben a formálás során. A favorit még mindig a csigalámpa, amely több méretben készül. Nyáron került ki a polcokra a legzsengébb design darabunk, a „mag” lámpa, amelyet hosszú, elnyújtott gabonaszemhez hasonlítanék leginkább.

Cellunett Design

Kiknek ajánlanád? Ajánlom azok számára, akik különleges, egyedi lámpák beszerzésén gondolkodnak. Az ambient darabok fényszínének erejére, hatására sok mindenkinek szüksége lehet. Vásárlóim sokszor kreatív területről jönnek, akik értékelik a lámpák formai játékosságát, tudatosan bánnak a színekkel, ismerik a kézművesség varázsát. Valami egyedi, személyes darabra vágynak. Talán pont ezért közkedvelt, mint ajándék. Szinte minden elemét a lámpának személyre szabottan tudjuk elkészíteni. Egyre több olyan szolgáltató talál meg, ahol a holisztikus gyógyítás a cél, de például teázók, kávézók is alkalmazzák.

Cellunett Design

Ékszereket is készítesz ugyanezzel a módszerrel. Nagyobb kihívást jelent egy sokkal kisebb ékszer elkészítése, mint a lámpák? Az ékszerkészítés a határaimat feszegeti. Türelem, precizitás. Ami izgalmas kihívás bennük mégis, hogy a képzelőerő számára nincs határ. Itt is az organikus, növényi formavilág köszön vissza. Élvezem, hogy elhagyhatom a funkcionalitás mezsgyéjét, hogy nagyobb az alkotói szabadság.

14002579_947855158657838_1554507424_o

Milyen tervekkel vágsz neki az ősznek? Ez az év nekünk arról szól, hogy a design vásárokban jelen legyünk (Budapesten, Bécsben),  és személyesen népszerűsítsük termékeinket. Az év második felében tovább bővítjük a lakáskiegészítők választékát. A lámpák színes árnyait képezzük le mintákká és kerülnek rá a dekor- és szék párnákra. A Design héten, a stúdiónkban berendezett enteriőrben lehet majd megismerkedni az új kollekcióval.

Cellunett Design

Hol vásárolhatóak meg az alkotásaid? 2014-ben nyitott meg a Paloma, amely egy izgalmas összművészeti műhely, kiállítótér és showroom is egyben. Itt találhatóak meg a Cellunett termékek is a ROOM 4 stúdióban az első emeleten. Érdemes hozzánk betérni a forgalmas főútról, hogy a csend, a kávéházi illatok, és a tervezői műhelyek között sétálgatva inspirációra, szépségekre lelhessünk.

További információ: Cellunett Design FB oldalwww.cellunett.com