Franciás sikk és magyar tradíció a Kossuth téren

Egy újonnan nyílt éttermet tesztelni mindig fantasztikus érzés. Még tetten érhető az igyekezet, amivel a helyet kialakították, mindenen átérződik a tulajdonosok keze munkája, és az izgalom minden négyzetméterbe beitta magát. Az Elysée egy kicsit ilyen étterem. De hogy miért nem teljesen az, arról mesélek később.

IMG_20151103_123439

A Parlament mellett éttermet nyitni több szempontból is szerencsés dolog.  A látogatók előbb vagy utóbb egymásnak adják a kilincset, hiszen Országházunk környékén nem dúskálunk a kiszolgálóegységekben. Másfelől mesés látvány az épület pazar kialakítása, így akár a teraszon, akár bent üldögélve a kellemes kilátás és a kitűnő kiszolgálás tökéletes elegyet képez.

Az Elysée-t szerencsére nem kellett kitalálni. Egykor már létezett, hiszen a Gönczi fivérek 1931-ben alapították és vitték sikerre az évek folyamán. A békebeli kávéházak és a modern bisztrók elemeit ötvöző barátságos, otthonos helyet „csak” újra kellett teremteni, ami Gonda Péternek mondhatni könnyűszerrel ment. Az újranyitásban Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett, akinek köszönhetően összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet” született meg – az éttermi alátéteken megörökítve. Miközben az egyes fogásokra várunk, elolvashatjuk, hogy mi a története az egykori Elysée-nek, vagy, hogy milyen éttermek vitték a prímet a 1920-as ’30-as évek Budapestjén.

IMG_20151103_123418-v

De lássuk, milyen volt az első, debutáló menüsor az Elysée-ben. A „Falánk politikusok” névre keresztelt ételsort Fekete Tibor séf kifejezetten erre az alkalomra alkotta meg, így valóban kitüntetett helyzetben voltunk. A bájos, bisztró hangulatot sugalló étteremben amúgy változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal várják az ebédre betérőket, de azok sem maradnak éhesen, akik reggeli táján érkeznek a kellemes enteriőrrel rendelkező étterembe.

1

Hogy mi tartozik a „Falánk politikusok” menüsorba? Nos, olyan tradicionális magyar ételek újragondolt formában, amelyek az Elysée filozófiája mentén kerültek asztalra. Kossuth Lajos egyik kedvence, a citromos kolbász pácolt mustármaggal megbolondított grillezett zöldségkörettel érkezett, amit fantasztikus frissesség jellemzett. A Ferenc József után szabadon komponált, izgalmas panírba bugyolált bécsi szelet pedig ezúttal krumpli saláta és majonézes uborka körettel készült. Széchenyi kedvence, a pozsonyi rostélyos karfiolpürével, viola burgonyával érkezett, Deák Ferenc kedvenc piskótája pedig kávé mousse formájában, ropogós csoki chips rátéttel tért vissza 2015-ben az Elysée asztalaira.

Összességében egy nagyon kellemes, friss ételsort kóstolhattunk, amiben izgalmas megoldások keveredtek a hagyományos receptúrához. Ha pedig este érkeztünk volna, akkor a finom falatok mellé zenei aláfestés tette volna még emlékezetesebbé az Elysée-ben töltött időt.

Kapcsolódó bejegyzések