Egy szupergyümölcs: a gránátalma

A gránátalma már évezredek óta szolgálja az emberiség testi-lelki megújulását, napjainkban pedig igazi gránátalma-reneszánsz vette kezdetét mind a gasztronómiában, mind pedig a szépségiparban.

Varázsgyümölcs az alvilágból – A gránátalma napjaink egyik legkedveltebb gyümölcse, ám ez a népszerűség hosszú évezredes múltra tekint vissza. A Biblia, a Korán és a Tóra is egyaránt megemlíti ezt a finom gyümölcsöt, Mohamed például ezt ajánlja egészségmegőrzésre, míg a hinduk a jólét és a termékenység szimbólumaként tisztelik. A gránátalma beépült a görög mitológiába is, hiszen a különleges gyümölcs magjával láncolta magához Hádész, az alvilág istene Perszephonét, Demeter és Zeusz lányát.

gránátalma

A szűz leányzó a legenda szerint nem szeretett volna feleségül menni a sötét istenséghez, így anyjánál keresett menedéket. Demeter, a földművelés istennője megesküdött, hogy mindaddig nem nő semmi a föld felszínén, amíg Hádész nem engedi hozzá leányát. Ezután a két isten paktumot kötött, azaz Perszephonénak fél évet Hádésszal, fél évet pedig az anyjával kell töltenie, ezzel magyarázzák az évszakok változását a görögök. Míg Perszephoné az alvilágban tartózkodik, addig a földön tél van, amikor visszatér Demeterhez megjön a tavasz.

bd059486168e63ce765745781ec533fc

A halál jelképe – A görögök máig a halál jelképének tartják, jórészt az előbbi legenda és a vért idéző színei miatt. A gránátalmát a középkorban maga Cortez vitte el az újvilágba, ahol az aztékok úgy megszerették, hogy mára Mexikó és Kalifornia a világ egyik legjelentősebb gránátalma termesztőjévé nőtte ki magát. A gyümölcsöt egyébként a régi Perzsia területén, Irakban, Iránban, valamint Észak-Indiában és Európa mediterrán vidékein ma is termesztik.

78fd58f185138c1e567f6d9bd399e629

A gránátalma egészségügyi hatásai – A legújabb kutatások szerint a gránátalma számtalan egészségügyi probléma megelőzésére szolgál, köszönhetően a benne található jótékony összetevőknek: C és K vitamint, folsavat és káliumot, a gyümölcscukor mellett pedig hasznos fehérjéket és rostokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő mivoltát már évtizedekkel ezelőtt igazolták, a legújabb kutatások pedig a különböző rákos megbetegedésekre (prosztata, mellrák) gyakorolt hatását vizsgálják. Állítólag csökkenti a vérnyomást is, ezzel szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egy biztos, a gránátalma az egyik leghasznosabb és legfinomabb gyümölcs, amit kár lenne az asztaltól távol tartani. Fő szezonja novembertől februárig tart, de még késő tavasszal is találkozhatunk vele a boltok polcain.

granatalma_3_917557_94147

Szupergyümölcs a kozmetikában – Ezt a szuperételt nemcsak ehetjük, de használhatjuk szépségelixírként is. Mind a gyümölcs leve, mind pedig a benne található magok olaja hasznos összetevőket tartalmaz, amelyekkel visszahozhatjuk bőrünk fiatalságát, enyhíthetjük a ráncokat. A gránátalma olaja mélyen behatol a bőr rétegeibe és elősegíti a bőr önálló regenerálódását. Mindeközben gátolja a sejtek öregedéséért felelős enzimek termelődését, védve ezzel a bőr rugalmasságát adó kollagén-telepeket.

DrO-leaflet-Pages-Pomegran-copy

Dr. Organic termékek – A Dr. Organic bioaktív gránátalmával készült termékei közül a szemránckrém például hozzájárul az öregedés első jeleként megjelenő, szem környéki ráncok, a szem alatti karikák enyhítéséhez, a nappali krém pedig teljessé teszi az öregedésgátló arcápolást. A gránátalma magas antioxidáns tartalma segítségével felveszi a harcot a nap és a környezeti tényezők által okozott bőrkárosodással, enyhíti a hyperpigmentációt és halványítja az öregségi foltokat. A gránátalma leve antibakteriális hatással bír, ezt kihasználva kiváló fogkrém-alapanyag. A Dr. Organic bioaktív gránátalmás fogkrémje hármas hatással bír: megnyugtatja az ínyt, fehéríti a fogakat és gátolja a szuvasodást.

Kapcsolódó bejegyzések