Egy kis illat történelem – 4711

Léteznek illatok, amelyek évszázadokon átívelve hódítanak. Legyen hölgy vagy úr az illető, a 4711 eau de cologne illata úgy a XVIII. században, mint ma megmozdít bennünk valamit. Talán a frissessége, a visszafogottsága, talán az időtlensége az, ami arra késztet minket, hogy a mindennapok illatává tegyük. Ám a 4711 több mint egy klasszikus kölni. Képes megújulni, új illatkompozicóival a fiatal generációkhoz is szól. De előbb jöjjön egy kis kölni történelem!

A kölni kölnivíz

Aki a 18. századi Kölnben sétált, egy dolgot biztosan azonnal észrevett: a szennyel teli utcák rossz szaga az egész várost elborította. A bűzlő utcákról kikanyarodva azonban ott voltak az úgynevezett “francia holmit” áruló piacok is, ahol a legfinomabb luxusárukat, selymeket, nemes csipkéket és bőrárukat lehetett kapni. Itt már érezhető volt, mi tette Kölnt, mint nagyvárost igazán különlegessé: a levegőben szálló fahéj-, citrus-, menta-, narancs-, muskotály-, bergamot-, és lime-illatok.

4711_Dufthaus_Historie 4

Uralkodók kedvence

Wilhelm Muelhens kereskedőt, aki a Glockengasse egyik házában lakott, ami a 4711-es házszámát Napóleon egyik parancsnokától kapta, minden bizonnyal inspirálták ezek az illatok. A többi már történelem. Az Aqua mirabilis névre hallgató, titkos recept alapján készített folyadékot egy ideig tisztán, vagy borral keverve megitták. Összetevőinek ugyanis gyógyító erőt tulajdonítottak. Amikor viszont Napóleon 1810-ben elrendelte az összes orvosi recept nyilvánosságra hozatalát, Muelhens – a titkos recept védelmében – az Eredeti Kölnivizet külsőleg alkalmazandó illatszernek minősítette. Maga Napóleon is a törzsvásárlók közé tartozott, sőt lovaglócsizmájában még egy extra dobozt is tartott a palack számára. Hamarosan császárok, királyok, az orosz cári udvar, Goethe és Wagner is csatlakoznak a vevők sorához.

BeFunky-collage

Világsiker és terjeszkedés

Megkezdődött egy márka diadalmenete, a 4711 hamarosan világszenzáció lett. Bécsben és New Yorkban megnyíltak a képviseletek, és a leányvállalatok behálózták a világot. Már 1840-ben 4711-ládákkal megrakott kereskedőhajók futottak ki az északi-tengeri kikötőkből és célba vették az Indiai-óceán kikötővárosait. 4711 rövid időn belül a világ vezető parfümévé vált.

4711_Dufthaus_Historie 1

Egy új forma, a Molanus palack

A márkát kezdettől fogva az akarat és az innováció vitte előre. A 4711 az első vállalat ebben a korban, mely átállt a fekvő Rosoli-palackról a híres Molanus-palackra. Ennek hatszögletű formája jelentősen megkönnyítette a szállítást, és nagy felületű címkét lehetett rá elhelyezni. Az összetevők minőségének biztosítása érdekében a tulajdonosok 1869-
ben virágmezőket vásároltak Grasse-ban, sőt egyikük, P. P. Muelhens illat-inspirációkat keresve Indiába, Ázsiába és a keleti világba utazott, és számos új illatot teremtett meg, például a Heliotrop-ot vagy a Shahi-t. A 4711 márkanév alatt újabb és újabb parfümök születtek, és hozzájárultak a vállalat világsikeréhez. A 4711 folyamatosan követte a nemzetközi piac trendjeit, különösen a párizsi irányzatot, és állandó kapcsolatot tartott fenn az elismert palack-formatervezőkkel.

4711 új üveg

Ami lekőrözte a Chanel No.5.-t

A 20. század elején végbemenő ipari forradalom során az illatvilágban is jelentős modernizáció történt. Egy új eljárással az eddig megszokott virágillatú parfümök helyett már fantáziaillatokat is elő lehetett állítani: ezekkel a módszerekkel dolgozott Coco Chanel is, akinek parfümje a nemrég felfedezett aldehidek miatt vált különlegessé. A Chanel No.5 és a 4711 Tosca egyszerre, 1921-ben jelentek meg a piacon, és utóbbi hamarosan a világ legnagyobb példányszámban eladott parfümévé vált.

4711 plakát

4711 plakát

A frissesség és a kiegyensúlyozottság titka: az illat

A 4711 Eredeti Kölnivíz pontos összetételét máig szigorúan titkosan kezelik. Válogatott összetevői között olyan illóolajok találhatók meg, melyek speciális aromaterápiás hatásukról ismertek. A friss illatindításról és az összetéveszthetetlen revitalizáló élményről a bergamot, a citrom és a narancs gondoskodnak. Élénkítő, könnyű fejillat adja meg ezután a karakteres és kellemes illatot: a levendula és a fűszeres rozmaring ellazítanak és erősítik az idegeket. Az értékes neroliolaj – melyet a keserűnarancs virágából nyernek – szintén nyugtató hatású, és gondoskodik a pozitív hangulatról.

4711_Original Eau de Cologne_Mood Picture 5_Old New Flacon

Ismerd meg a 4711 új illatait is!

Acqua Colonia Lime

Acqua Colonia Seasonal Edition

Acqua Colonia Saffron & Iris

4711 Remix Cologne 2019

Kapcsolódó bejegyzések