Budapest kollekció született a Daalarnánál

2020 október 8.
Budapest kollekció született a Daalarnánál bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A jelenlegi helyzetre reflektálva tervezte meg Benes Anita legújabb esküvői ruha kollekcióját, ami a Budapest nevet kapta.

Benes Anita, a Daalarna márka tervezője legújabb kollekciója kapcsán így vall az elmúlt hónapokról: „Csupán néhány hónap telt el a legutóbbi kollekciónk bemutatása óta, miközben a világ alapjaiban változott meg körülöttünk. Mind magánemberként, mind pedig tervezőként bennem is nyomot hagytak a 2020-as év történései; a világ kiszámíthatatlansága a komfortzónámon belül található értékek, lehetőségek újrafelfedezésére inspirált. Az egyik ilyen örök biztos pont számomra Budapest, az otthonom: innen indulok el a világba, és ide érkezem haza.”

Daalarna Budapest

Így született meg a legújabb kollekció, ami a ’Budapest – Az én városom’ névre hallgat, és amelynek tervezése közben Anita nem kisebb feladatra vállalkozott, mint saját identitása újra definiálására. Olyan kérdésekre kereste választ, hogy mit jelent számára budapestinek, magyarnak, kelet-európainak és világpolgárnak lenni egyszerre?

Daalarna BudapestNem véletlenek a kampányképek helyszínei sem: egytől-egyig a tervező életének, utazásainak egyes helyszínein készültek. „Reggelente Budáról autózom át Pestre a Margit hídon, és sosem mulasztom el megcsodálni az ébredező Parlament és a Duna látványát. Ugyanakkor én Budapestre a turistalátványosságok nélkül is Európa legszebb városaként tekintek. Jóleső, otthonos érzéssel tölt el a hétköznapok Budapestje a kék BKV buszokkal, a sárga taxikkal, a posztszocialista hangulatú betonépületekkel és a belvárosi építkezések látványával. Ez az élmény indít minden reggel utamra az Alkotmány utcai műhelyünkbe, és ezek a biztos kapaszkodók jelentenek megnyugvást számomra ezekben a különös időkben is. Biztosan tudom, hogy nem is lehetnék jobb helyen a világban, mint itthon.”– vall érzéseiről a tervező.

Persze őt sem kerülte el a pandémiás helyzettel együttjáró milliónyi bizonytalanság, kezdve azzal, hogy megtartják-e a menyasszonyok az előre kitűzött lagzit, lesz-e szükség Daalarna ruhára, sőt, egyáltalán ebben a helyzetben szabad-e esztétikumra, szép ruhákra, ünnepekre gondolni egy világjárvány kellős közepén? A választ nem váratott sokáig: a rendelések nem hagytak alább. A belénk vetett bizalom hatására valósággal szárnyalni kezdtem az új kollekció tervezése során, és ennek köszönhetően ez az időszak még inkább megerősített a munkám létjogosultságába vetett hitemben.”

Daalarna Budapest

Daalarna Budapest

Egy különleges darab is napvilágot látott – egy izgalmas és a jelenlegi helyzetre reflektáló kiegészítő is készült. „Nagy Adriennel, a Rienne Bride ékszertervezőjével együtt újra gondoltuk a maszkot, amely mára eredeti funkciója mellett a divat és az aktuális trendek megkerülhetetlen eleme lett. Az indaszerűen az arcra kúszó ékszerek, valamint a kollekcióban szintén megjelenő fátyolmegoldások napjaink egyik meghatározó alapélményére, a rejtőzködésre utalnak.”

unnamed (3)

Daalarna Budapest

Kapcsolódó bejegyzések