Legyen szép álmod – 3 tipp Dóczy Júlia life és mindfullness coach-tól

2024 április 14.
Legyen szép álmod – 3 tipp Dóczy Júlia life és mindfullness coach-tól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nem csak közvetlen lefekvés előtt tudjuk támogatni a nyugodt alvást! Ha már a zuhanyzásnál vagy a szépségrutinunk során figyelünk rá, hogy a kavargó gondolatok helyett az „itt és most”-ra helyezzük a fókuszt, az segíthet az elménknek fellélegezni az egész napos agyalásból. Vonjuk be az érzékszerveinket, figyeljünk a jelen tapasztalásokra.

Az apropót a LUSH alvást segítő termékei adták, melyek közül számos az illatával támogatja a pihentető alvást. Ha éjszakánként álmatlanul forgolódsz, a levendula segíthet kikapcsolni az agyad lefekvés előtt. Virága ugyanis tele van a linalol nevű vegyülettel, mely nyugtató hatással van az idegrendszerre. Bio levendulaolajjat a virágzó Lavandula angustifolia virágának csúcsaiból vízgőzdesztillációval nyerik ki, melyet a Lush egy tanúsítvánnyal rendelkező bulgáriai lepárlótól szerez be. Ők minden lépésüknél figyelembe veszik a növény- és állatvilág harmóniáját, és ügyelnek a biodiverzitás megőrzésére.

SleepAwake_2024_YouTubeCoverPhoto_2560x1440-EN-opt 1

Tudatos jelenlét gyakorlat

Milyen, amikor a Sleepy tusfürdőt kinyomom a kezembe? Milyen az illata? Mennyire habzik? Milyen a textúrája? Miben más a tusfürdő és a testápoló állaga? A Sleepy testápoló meleg vagy inkább hűvös érzetet kelt a bőrömön, ahogy felkenem? És így tovább… Ezt a feladatot a rutinunk minden egyes lépésénél gyakorolhatjuk. És amíg a jelenben, az úgynevezett létező üzemmódban vagyunk, elménk fellélegezhet a túláradó gondolatoktól.

sleepy_timeline2

Szépülés meditáció közben

Nem kell meditációs gurunak lennünk ahhoz, hogy adjunk 10 percet önmagunknak, amikor felszabadítjuk az elménket a sokszor stresszt okozó, mindennapos gondolatok alól. Tipikus ilyen stresszt okozó gondolat lehet, amikor a múltban (’mit kellett volna még csinálnom’) vagy a jövőben (’mennyi teendőm van holnap’) találjuk magunkat. A meditációval tudatossá válhatunk ezen gondolatok kezelésében, így könnyíthetünk a stressz-szintünkön, tehát hatására az alvásunk is sokkal nyugodtabb lesz.

beauty_sleep_face_mask_bath_hero_image_2020-4

Felkenve a Beauty Sleep arcmaszkot, adjunk magunknak egy kis énidőt. Amíg a hatóidő tart, betehetünk egy tízperces vezetett meditációt vagy azzal is támogathatjuk az elcsendesedést, ha ezalatt az idő alatt picit befelé figyelve a légzésünkre koncentrálunk. Ha gondolatok vagy érzések merülnek fel bennünk a meditáció közben, az is teljesen rendben van, csak amint ezt felismertük, figyelmünket irányítsuk vissza a légzésünkre. Ne azonosuljunk ezekkel a gondolatokkal, érzésekkel – ne üljünk fel a gondolat-, vagy érzésspirálokra. Minél többször gyakorolunk, annál jobban fog menni! Később pedig már nemcsak ebben a nyugalmi állapotban tudjuk tudatosabban kezelni a gondolatainkat, hanem a nap során is.

happy hippie hero image

Próbáljunk ki egy légzőgyakorlatot is

A légzés közvetlenül képes aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, ami segít ellazulni, megnyugodni, így légzőgyakorlatokkal viszonylag gyorsan megtámogathatjuk az elalvást is. Vannak kifejezetten alvást segítő gyakorlatok, mint például a 4-7-8 légzés, de már azzal is sokat tehetünk magunkért, ha csupán arra figyelünk, hogy a kilégzésünk hosszabb legyen, mint a belégzés. Ezzel is támogathatjuk a relaxációnkat közvetlenül lefekvés előtt.

Kapcsolódó bejegyzések