Ahol pezseg az élet! Irány Csongrád!

2022 május 16.
Ahol pezseg az élet! Irány Csongrád! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Le kell számolnunk azzal a tévhittel, hogy Csongrád egy poros alföldi kisváros! Higgyétek el, itt pezseg az élet, és az aktív turizmus szerelmesei olyan programokon vehetnek részt, amit még hosszú ideig mesélnek majd. Mi is így jártunk: hetek óta az emlékeket idézgetjük.

Egy tökéletes kikapcsolódáshoz mind az aktív, mint a passzív pihenés elemeire szükség van, a Tiszának köszönhetően erre bőven nyílik lehetőségünk. A Woman Power Project lányokkal három napra érkeztünk, kalandjainkról itt is olvashattok.

tiszapart

A Tisza parton, közvetlen víz közelben szálltunk meg, a teraszra kilépve a folyó csodás látványa fogadott minket. Madárcsicsergés, nyugalom és a természet szépsége, amerre a szem ellát – ennél jobb kikapcsolódás nem is lehet egy túlhajszolt hét után.

Panoráma szállás

Az apartman jellegű szobáinkat a Panoráma Szálláson csak ajánlani tudom, akár kisgyerekkel érkeztek, akár csak egy romantikus hétévére ugrotok le ide, jó választás lesz. A legugrást érthetjük szó szerint is, Budapesttől csupán másfél óra az autóút, de vonattal, busszal is könnyedén elérhető a város.

Tisza parti örömök

A Körös-Torok üdülőterület az egyik legkedveltebb része a városnak – kiváltképp nyáron, hiszen ilyenkor a most vízzel borított rész homokos stranddá alakul át, az igényesen kialakított föveny óriási sikernek örvend.

Tisza nyár

Strand1

Nyaranta több ezren élvezik a folyó kellemes vizét, ráadásul számos zenei rendezvény teszi még emlékezetesebbé a nyarat. A legkedveltebb fesztiválra augusztusig kell várni, ám addig sem unatkoztunk, megkerestük, mi mindent csinálhatunk, ha már víz közelben vagyunk.

kajakosok_edited

A folyó önmagáért beszél, nem csak fürdésre, strandolásra csábít, de érdemes motorcsónakba pattanni és végig szelni a Tiszát, akár Szentesig is elmehetünk, de ha nyugalmasabb vizekre vágyunk, akkor a Körös irányába érdemes haladnunk, menet közben gyönyörködve a békés folyó természeti szépségéiben.

csonakos

Szerencsére szakavatott hajóskapitány sietett a pesti lányok segítségére, így Kókai Dezső motorcsónakjával mi is megismerhettük ezt a kivételes szépségű tájat. A folyó tökéletesen alkalmas arra is, hogy kajakkal, kenuval, vagy suppal hajózzunk rajta, de még jet skivel is száguldozhatunk rajta.

tiszáról

A folyón természetesen pecázni is lehet, és érdemes is, szinte mindenkinek van egy saját pecás története, állítólag a kezdők is nagy reményekkel állhatnak a bot végéhez – valami mindig akad a horogra. Több sem kellett nekünk, mi is kezünkbe vettük a pecabotot, de vagy az idő szűkössége, vagy a déli nap volt az oka, hogy nem lett sülthal az ebédünk. De ha már szóba jött a hal!

pecázás2

Állítólag itt van az Alföld egyik legjobb halsütödéje, a Fekete Gyöngy, ahova most nem jutottunk el, de legközelebb halra éhesen biztos kipróbáljuk. Addig is, a pecásoknak csak ajánlani tudom, hogy jöjjenek el Csongrádra, hiszen a Körös-toroknál és horgásztavaknál számos lehetőség áll a rendelkezésükre. Ha rá szeretnétek látni a folyóra, a Révész kilátóba mindenképpen menjetek fel, ugyan 187 lépcsőt kell megmászni, de a 31 méter magasból mesés kilátás nyílik a Körös-torokra.

kilátó

A vizes élményekhez mindenképpen hozzátartozik a városban található Gyógyfürdő, amelynek fedett és nyitott medencéi azoknak is élményt adnak, akik a gyógyvíz áldásos hatását helyezik előtérbe, ám azok sem fognak unatkozni, akik a frissítő vizű medencékben szelnék a hosszokat.

Fürdő

fürdő kint

A szépen felújított uszoda szabadtéri része nyárra teljesen megújul, kicsiknek és nagyoknak egyaránt nyújt vizes programokat. Mindenképpen szeretném kiemelni a fürdő szauna részlegét, ahol két finn szauna is fogadja a vendégeket, és életem talán egyik legjobb szauna szeánsza is itt ért, így, ha szeretitek a forró élményeket, akkor semmiképpen se hagyjátok ki! Utána pedig irány a masszázs, ahol a relaxáló vagy épp felfrissítő masszázs tökéletes lezárását jelenti a napnak.

Fürdő és Nóri

Pattanj kétkerékre!

Korábban már írtam róla, mennyire kézenfekvő biciklivel közlekedni a városban, de azok sem fognak csalódni, akik biciklis túrákra vágynak.

bicikllis_edited

A város kiváló kerékpárutakkal rendelkezik, a Tisza mellett futó kerékpárút mind a minősége tekintetében, mint a látnivalók szépsége miatt egyedülálló élményt ad. Ráadásul része a szegedi határig futó Kelet-Európai EuroVelo 11 útvonalnak, mely 6550 km hosszan, Norvégia északkeleti csúcsától Görögországig halad, érintve Csongrádot is. Ha viszont csak egy laza cajgázásra vágytok, akkor helyben kölcsönözni is lehet, a Könyvtárba menjetek, ahol könyveken kívül bicikliket is bérelhettek.

Lövésem sincs…

Vehetjük ezt a mondatot szó szerint is, mert agyaggalamb lövészetben eddig sosem volt részem.

lövős

A csongrádi túránk első etapjaként pedig egyből mély vízbe dobtak minket és némi elméleti oktatást követően egy 3 kilós puska volt a kezemben, amivel egy repülő tárgy felé céloztam. Bár rövid idő állt csak a rendelkezésünkre, ám ennyi idő is elegendő volt ahhoz, hogy ráérezzek arra, ebben a sportban több rejlik, mint gondoltam. Ráadásul a Cseh István Lőtéren a kezdőtől a haladóig élvezhetjük a sörétes fegyver biztonságos használatát, sőt, csapatépítő rendezvények kiváló helyszíne lehet, de versenyek, szabadidős és rekreációs programok lebonyolítására is szívesen vállalkoznak.

Agyaggalamb lövészet

Mint látjátok, Csongrádon képtelenség unatkozni! Egy aktív nap után érdemes levezetni az élményeket, így mi is, ahogyan a város apraja-nagyja, a Tisza Presszóba mentünk, ahol ezen az estén az Aron András & The Black Circle Orcestra zenélt.

Tisza presszó

TP este

Az óvárosban található, magát csak Csongrád kulturális sörözőjének aposztrofáló hely szabadtéri színpadja minden hétvégén életre kel, hogy családias környezetében baráti társaságoknak, a város lakóinak és vendégeinek szolgáljon zenei programmal. És valóban, láthatóan itt mindenki ismeri egymást, ám ez mit sem változtatott azon, hogy a csongrádi vendégszeretetnek köszönhetően ezen az estén egy kicsit mi is helyieknek érezhettük magunkat.

tisza presszó Nóri

Csongrád persze ennél még sokkal többet is tud, ha kíváncsiak vagytok, milyen szórakozási lehetőségeket kínál kisgyermekes családoknak akkor kattintsatok Goike Nóri oldalára, aki az Ilovemom blog írójaként beszámol ezekről a programokról.

Kapcsolódó bejegyzések