A Wavin tanácsai: így lesz komfortos az otthonod!

2021 június 10.
A Wavin tanácsai: így lesz komfortos az otthonod! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Lakóterünk igencsak felértékelődött a járvány időszak alatt, hiszen ez lett az a hely, ahol manapság a legtöbb időnket töltjük. Nem mindegy ezért, hogy életterünket csak használjuk, vagy az a kényelmünket is szolgálja. Komfortérzetünk erőteljesen hat otthoni hogylétünkre is, ezért érdemes sorra venni, mitől függ a komfortérzet és mit tehetünk saját otthonunkban, hogy ezt maximalizáljuk! Ebben segítenek a Wavin tanácsai.

Mitől lesz egy otthon komfortos?

Hivatalosan az ember és az őt körülvevő zárt téri környezet közötti szubjektív kapcsolatot hívjuk komfortérzetnek. Jó tudni azonban, hogy erre nincs általános érvényű mérőszám. Ez az érzet nem mindenkire egyformán érvényes, hiszen számos körülménytől függ. Viszont vannak tényezők, amire figyelhetünk, ha komfortosan szeretnénk saját otthonunkban élni.

Mi befolyásolja a komfortérzetet_

Hőmérséklet

Komfortérzetünk egyik legfontosabb tényezője a helyiség hőmérséklete. Nincs általános érvényű hőfok, mivel a komfortérzet függ a környező felületek sugárzási hőmérsékletétől, ruházatunktól vagy akár a helyiségben végzett fizikai tevékenységtől is. Amire viszont érdemes figyelnünk, hogy az egyes felületek és a helyiség levegőjének hőmérséklete lehetőleg közel álljon egymáshoz, 6–8 Celsius foknál nagyobb hőmérséklet-különbség nem ideális.

Tipp a komfortérzetért: Megfelelő hőleadó rendszerekkel, mint a padlófűtés, – amelyek sugárzó módon közvetítik a hőt – a kedvező komfortérzetet alacsonyabb belső hőmérsékleten is elérhetjük, így spórolva a fűtésszámlával. 

Légnedvesség/páratartalom

A levegő csak egy bizonyos fokig képes nedvességet felvenni, legtöbbünk a 40–60% relatív légnedvességet részesíti előnyben. Törekedjünk arra, hogy ne legyen túl magas a páratartalom, hiszen az kedvezhet számos kórokozó elszaporodásának, így a penésznek, és növeli az allergiák kialakulásának kockázatát is.

Tipp a komfortérzetért: A levegő páratartalma befolyásolja hőérzetünket is: magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érzünk. Ennek tudatában optimalizáljuk környezetünk levegőjének minőségét.

Mitől függ a komfortérzet_

Légmozgás

A lakásokban, a zárt ajtók és ablakok mellett is van légáramlás, amely, ha nem haladja meg a 0,15 m/s sebességet, akkor nem érzékeljük. A túl intenzív légsebesség viszont huzatot okoz, amely nemcsak zavaró, de hosszabb távon egészségkárosító is lehet. Egy klíma is tud kellemetlen huzatot létrehozni, bánjunk csínján vele. Minél egyenletesebb a légmozgás, annál hosszabb ideig érezzük a lakóterünket komfortosnak!

Tipp a komfortérzetért: A tiszta levegő biztosítását legegyszerűbben szellőztetéssel oldhatjuk meg; egy kb. 75 m3-es helyiségben 15 perc alatt teljes levegőcserét érhetünk el, tágra nyitott ablakok mellett. Ahhoz pedig, hogy a huzat jelenségeket minimalizáljuk, érdemes modern felületfűtési-, és hűtési rendszereket választani, ahol kisebb a hőáramlás, egységesebb a hőeloszlás és nincs porkavarás sem.

Zaj

Mindannyian megéltünk már számos olyan háttérzajt, ami megakadályozott minket a koncentrációban, a munkában, vagy rontotta közérzetünket. Ha túlságosan magas a zajártalom otthonunkban, egyszerűen nem érezzük magunkat jól a bőrünkben. És a zaj alattomosan hat, mert egészségkárosító hatása közvetlenül nehezen mutatható ki.

Tipp a komfortérzetért: Vizsgáljuk meg a háztartási gépeinket, ha tudjuk, cseréljük energia- és zajkímélőbb eszközökre. Nemcsak a látható (pl. klíma), de nem látható zajokra is érdemes figyelnünk! Gondolta volna, hogy már lefolyórendszerekből is létezik zajcsökkentett változat? 

Megvilágítás

Akár természetes, akár mesterséges, vizuális komfortunk egyik leginkább befolyásoló tényezője a fény! Annak látványa, erőssége, harmóniája egyértelműen befolyásolja elégedettségünket. Otthonunk megfelelő világítása lényegesen módosíthat a helyiségek térérzetén és használhatóságán is, ami tovább erősítheti otthoni komfortérzetünket.

Tipp a komfortérzetért: Mivel otthonunkat csak rövid időre teszi világossá a természetes fény, így érdemes akár szakember, például lakberendező segítségét kérni, aki segít egy ideális világítás-tervet összeállítani.

Ahol a komfort lakik

Jó példa a fenntartható fejlődésre és komfort-optimalizálásra a Duna melletti Aqualiget lakópark, amelyben a Wavin felületfűtés-hűtés megoldása (CW 90) is kiemelt szerepet kapott, egy rendszerrel kiszolgálva a komfort és környezetvédelmi szempontok iránti igényeket. A lakossági felhasználáson túl remek példa a jelenleg épülő Magyar Zene Háza is, ahol 1200 négyzetméteren valósulnak meg a Wavin falfűtési és álmennyezeti megoldásai. (Wavin WD-75 / CD-4). A jövőbemutató rendszerek hőszivattyúval és távfűtéssel kombinálva a hagyományosnál akár 50 %-kal kedvezőbb energiafelhasználást biztosítanak majd.

Aqualiget lakópark_