Óriási előkészületek és egyeztetések után 2020. február 24-én fény derül arra, kik lettek a legjobbak a magyar gasztronómiai életben. A Dining Guide idén is elismeréssel díjazza azokat az éttermeket és séfeket, akik az elmúlt évben maradandót alkottak, akik megmutatták azt, hogy a hazai éttermeket joggal tartják a legjobbak között.
Ám mielőtt a rangsorokra fény derülne, lessünk be a kulisszák mögé. Idén is Herczeg Zoltán a Dining Guide felelős kiadója áll a díjátadó és a Dining Guide Top100 Étterem minősítés mögött, ám mindezek nem valósulhattak volna meg, ha nem nyújt segítséget az a számtalan, inkognitóban dolgozó tesztelő, akik az év folyamán szakértőként vizsgálták az éttermek minőségét, a tálalt ételek színvonalát. 2020-ban a tesztelők fókuszába 390 hely került. A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz ebből 240 éttermet mutat be, emellett 60 alternatív vendéglátóhelyet és 25 cukrászdát. Minden helyet megnéznek és a lista szűkítése közben az előkelőbb helyezésű éttermeket többször is meglátogatták. Van olyan étterem, ahol hétszer is jártak.
Ráadásul idén Fausto Arrighi, az olaszországi Michelin Guide korábbi igazgatója állt a Dining Guide mellé, hogy szakértelmével segítse a munkát, a Top éttermek meghatározását. Az idei évtől a TOP20-as rangsor meghatározását követően Fausto Arrighi letesztelte a legjobb éttermeket, és elkészítette a saját rangsorát. Ezzel párhuzamosan a Dining Guide hazai csapata is megtette ugyanezt, majd összevetették a listákat, amelyek az idei évben nagyon nagy egyezést mutattak. Ezt követően Fausto Arrighi vezetésével született meg a 2020-as Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz TOP10-es listája, és az Év Étterme Díjazottjának meghatározása.
Fausto Arrighi 4 éve jár Magyarországra. Ez az időszak arra volt elég, hogy megismerje a magyar gasztronómia jelenlegi színvonalát és sajátosságait. A szakember szerint ezidő alatt látható egyfajta evolúció is, de ennyi idő a nagy változásokhoz szerinte még nem elegendő. Az azért biztosan elmondható, hogy egyre több étterem célja, hogy bemutassa a magyar konyha egyediségét.
A szakember szerint Dining Guide értékelési rendszere a tányérok vizsgálatát illetően mélyrehatóbb, mint a Michelin kalauzé. Az éttermek értékelésénél alapvetően két fő irány van, az egyik a vendégérkezésétől a távozásáig tapasztalható, kimondottan az adott étteremre jellemzők vizsgálata. Személyzet, modor, ambiance, az asztal „minősége” és még sok egyéb ide sorolható szempont. A másik fő és meghatározó irány a gasztronómia teljesítmény értékelése. Fausto Arrighi szerint mindegy, hogy hol vagyunk, ezek a szabályok a világ minden éttermére egyformán kell, hogy vonatkozzanak, hiszen a vendégek szempontjai mindig ugyanazok. A szakember az éttermek kínálatával kapcsolatban tett megjegyzése érdekes meglátás: „Úgy gondolom, hogy Magyarország erős és gazdag mezőgazdasági identitásából nem sok tapasztalható az éttermek étlapjain. Ugyanakkor azt látom, hogy a Dining Guide TOP100-as listáján szereplő éttermek nagyon sokat próbálnak tenni az új magyar gasztronómia megteremtéséért. Ez nagy előny lehet a közeljövőben. Megjelennek azok a vezető séfek, akik ezeket a folyamatokat összefogják és az élére állnak a változásnak. Ők fogják modernizálni az éttermi világot. Európa sok országában ez már lezajlott, vagy éppen zajlik, vagy mint önöknél is, ez egy most induló folyamat” – méltatja a magyar séfeket Fausto Arrighi.
A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála estéjén, február 24-én kiderül, melyek az ország legjobb éttermei, kik a legjobb séfek. Másnaptól pedig a kiemelt újságárusoknál kapható lesz a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, amelyben a top éttermek leírásokkal és ismertetőkkel, toplistákkal, alternatív vendéglátóhelyek gyűjtésével és a 25 legjobb magyar cukrászda bemutatásával segíti a gasztronómia iránt érdeklődőket.