A visszaszámlálás megkezdődött: 3 nap múlva itt a gasztronómia “Oscar gálája”

2020 február 21.
A visszaszámlálás megkezdődött: 3 nap múlva itt a gasztronómia “Oscar gálája” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Óriási előkészületek és egyeztetések után 2020. február 24-én fény derül arra, kik lettek a legjobbak a magyar gasztronómiai életben. A Dining Guide idén is elismeréssel díjazza azokat az éttermeket és séfeket, akik az elmúlt évben maradandót alkottak, akik megmutatták azt, hogy a hazai éttermeket joggal tartják a legjobbak között.

Ám mielőtt a rangsorokra fény derülne, lessünk be a kulisszák mögé. Idén is Herczeg Zoltán a Dining Guide felelős kiadója áll a díjátadó és a Dining Guide Top100 Étterem minősítés mögött, ám mindezek nem valósulhattak volna meg, ha nem nyújt segítséget az a számtalan, inkognitóban dolgozó tesztelő, akik az év folyamán szakértőként vizsgálták az éttermek minőségét, a tálalt ételek színvonalát. 2020-ban a tesztelők fókuszába 390 hely került. A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz ebből 240 éttermet mutat be, emellett 60 alternatív vendéglátóhelyet és 25 cukrászdát. Minden helyet megnéznek és a lista szűkítése közben az előkelőbb helyezésű éttermeket többször is meglátogatták. Van olyan étterem, ahol hétszer is jártak.

Dining Guide Herczeg Zoltán

Ráadásul idén Fausto Arrighi, az olaszországi Michelin Guide korábbi igazgatója állt a Dining Guide mellé, hogy szakértelmével segítse a munkát, a Top éttermek meghatározását. Az idei évtől a TOP20-as rangsor meghatározását követően Fausto Arrighi letesztelte a legjobb éttermeket, és elkészítette a saját rangsorát. Ezzel párhuzamosan a Dining Guide hazai csapata is megtette ugyanezt, majd összevetették a listákat, amelyek az idei évben nagyon nagy egyezést mutattak. Ezt követően Fausto Arrighi vezetésével született meg a 2020-as Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz TOP10-es listája, és az Év Étterme Díjazottjának meghatározása.

Dining Guide_Stand

Fausto Arrighi 4 éve jár Magyarországra. Ez az időszak arra volt elég, hogy megismerje a magyar gasztronómia jelenlegi színvonalát és sajátosságait. A szakember szerint ezidő alatt látható egyfajta evolúció is, de ennyi idő a nagy változásokhoz szerinte még nem elegendő. Az azért biztosan elmondható, hogy egyre több étterem célja, hogy bemutassa a magyar konyha egyediségét.

Dining Guide_Fausto Arrighi

A szakember szerint Dining Guide értékelési rendszere a tányérok vizsgálatát illetően mélyrehatóbb, mint a Michelin kalauzé. Az éttermek értékelésénél alapvetően két fő irány van, az egyik a vendégérkezésétől a távozásáig tapasztalható, kimondottan az adott étteremre jellemzők vizsgálata. Személyzet, modor, ambiance, az asztal „minősége” és még sok egyéb ide sorolható szempont. A másik fő és meghatározó irány a gasztronómia teljesítmény értékelése. Fausto Arrighi szerint mindegy, hogy hol vagyunk, ezek a szabályok a világ minden éttermére egyformán kell, hogy vonatkozzanak, hiszen a vendégek szempontjai mindig ugyanazok. A szakember az éttermek kínálatával kapcsolatban tett megjegyzése érdekes meglátás: „Úgy gondolom, hogy Magyarország erős és gazdag mezőgazdasági identitásából nem sok tapasztalható az éttermek étlapjain. Ugyanakkor azt látom, hogy a Dining Guide TOP100-as listáján szereplő éttermek nagyon sokat próbálnak tenni az új magyar gasztronómia megteremtéséért. Ez nagy előny lehet a közeljövőben. Megjelennek azok a vezető séfek, akik ezeket a folyamatokat összefogják és az élére állnak a változásnak. Ők fogják modernizálni az éttermi világot. Európa sok országában ez már lezajlott, vagy éppen zajlik, vagy mint önöknél is, ez egy most induló folyamat” – méltatja a magyar séfeket Fausto Arrighi.

Dining Guide_Stand

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála estéjén, február 24-én kiderül, melyek az ország legjobb éttermei, kik a legjobb séfek. Másnaptól pedig a kiemelt újságárusoknál kapható lesz a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, amelyben a top éttermek leírásokkal és ismertetőkkel, toplistákkal, alternatív vendéglátóhelyek gyűjtésével és a 25 legjobb magyar cukrászda bemutatásával segíti a gasztronómia iránt érdeklődőket.