A nyár slágere, a jegeskávé. Tippek a Nespressotól!

2020 július 10.
A nyár slágere, a jegeskávé. Tippek a Nespressotól! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Minden régiónak megvan a maga jellegzetes jegeskávé-receptje. Imádjuk, hogy egyszerre adja a hűsítő italok kellemes hideg érzetét, de hozza a klasszikus kávék frissességét, megtoldva egy kis édes nyalánksággal. A Nespresso ebben is újító: a jegeskávékhoz ideális kapszulákon túl most jöjjön két izgalmas kávé-koktél recept!

A görögök a tejjel és jéggel összeturmixolt instant kávéra, azaz frappéra esküsznek. A shakerato főleg Olaszországban hódít: ennek elkészítéséhez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze shakerben. Katalóniában és Portugáliában pedig citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában pedig tejszínhabbal és fagylalttal.

Global_OL_IG_SONespresso34_Image_Iced_KitView_2019_2024

A híres nemzetközi gasztronómiai találmányokhoz hasonlóan a magyarok a jegeskávét is saját ízlésükre formálták. „Mi magyarok általában tejjel és cukorral isszuk a kávénkat, desszertként tekintünk rá, és ezt a jegeskávé-kultúránk is visszatükrözi. A jegeskávé itthon egy érdekes hibrid, mert különböző kávékultúrák hatását egyesíti. Népszerű a bécsi kávékultúrára jellemző – kissé retró – tejszínhab-réteg csakúgy, mint a török-balkáni eredetű szirupos-öntetes megoldás. Sőt mi több, itthon nem ritka, hogy egy harmadik, olaszos hatás is megjelenik – vaníliafagylalt formájában. Ehhez valószínűleg az olasz affogato recept adta az ihletet, ami úgy készül, hogy egy gombóc vaníliafagylaltra elkészítünk egy espressót” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. „A mi kávékultúránk ilyen szempontból a dél-amerikaihoz hasonlít: Ha jól esik, mindent bele!” – tette hozzá.

Global_OL_IG_SONespresso34_Image_Iced_Nitro_2019_2024

Hogyan készül a tökéletes jegeskávé?

A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.” ­– foglalta össze Márkosi Balázs a legfontosabb alapszabályokat.

Global_OL_ALL_SONespresso34_Image_Iced_IcedRosemaryLatte_2019_2024

A nemrégiben bevezetett Nespresso Barista Creations for Ice kávékat kifejezetten úgy házasították össze és pörkölték, hogy közvetlenül jégre elkészítve bontakozzanak ki legjobban a kávék frissítő aromái. A Barista Creations For Ice kínálatban két különböző stílusú kávé található; mindkettőből egyszerűen, pillanatok alatt készíthetjük el jegeskávénkat a forró nyári napokon.

Global_OL_ALL_SONespresso34_Image_Iced_BlackIcedandIcedLatte_2019_2024

A kenyai kávészemekből készült Freddo Delicato gyümölcsös ízjegyeinek köszönhetően ugyanolyan kellemesen hűsít a tűző napon, mint egy besötétített szoba hűvösében. A Freddo Intenso pedig egy dél-amerikai és indonéz Arabica-szemekből összeállított házasítás, amelynek intenzitása a jégkockák érintésére bontakozik ki igazán. „Ne zárd ki magad egyik élményből sem, mindkét kapszula másfajta élvezetet ad. A tejjel készített sűrű, intenzív Freddo Intenso olyan, mint egy hideg desszert, míg a világos pörkölésű Freddo Delicato olyan, mint egy frissítő almafröccs. Csak üljünk ki a teraszra, és élvezzük a kávét!” – tanácsolta Márkosi Balázs.

Global_OL_IG_SONespresso34_Image_Iced_Sleeves_2019_2024

Az új jegeskávé kapszulák érkezése alkalmából a Nespresso felkérte a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél megalkotására, amit otthon mi is könnyedén elkészíthetünk. (*2018-ban Magyarország TOP3 új bárja, 2019-ben és 2020-ban Az Év Budapesti Bárja címet nyerték el).

BERRY ME!

Hozzávalók: 1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml), 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g), 15 ml limelé, 10 ml cukorszirup, 20 ml fekete áfonyalé, 10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális), 100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonic, friss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander, lime szeletek

Elkészítés: Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük. Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat. Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.
NespressoxHotsyTotsy-Berry me

TAKE YOUR TIME

Hozzávalók: 1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb italhoz 2 kapszulából 25-25 ml, 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g), 150 ml kakukkfüves mandulaital, 20 ml Monin sós karamell szirup, friss kakukkfű, vajkaramella

Elkészítés: Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.

Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át.

NespressoxHotsyTotsy-4_SQ Take your time

Kapcsolódó bejegyzések