A kreativitás a Metropolitan Egyetem fókuszában

2021 január 17.
A kreativitás a Metropolitan Egyetem fókuszában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az elmúlt év kifejezetten jót tett a kreatív energiák árámlásának, amit mi sem példáz jobban, mint az a sok jógatanár, pályaelhagyó diplomás, akik megjelentek a látókörünkben. Nem véletlen ez, hiszen az inspiráció könnyebben megtalál minket, ha nem rohanunk annyira, ha engedünk időt magunknak olyan fontos tevékenységeknek, mint az elmélkedés, a relaxáció, a mélyenszántó beszélgetések. Bármilyen területről is legyen szó, tudatosan is dolgozhatunk kreatív, alkotó énünk életre hívásán – ebben segítenek most a Metropolitan Egyetem oktatóinak tippjei.

Otthon, édes otthon

Sokkal kevesebb időt töltünk azzal, hogy külső impulzusok segítségével töltekezzünk: most nem járunk színházba, sem bulikba, a csoportos edzések, foglalkozások is elmaradnak. Marad a négy fal, és a lehetőség arra, hogy többet legyünk önmagunkkal, és megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amik kitöltik kreatív energiáinkat. Sokkal több mindent lehet otthon végezni, mintsem gondolnánk. Attól függően, milyen beállítottságúak vagyunk, keressük meg azokat az online is végezhető tevékenységeket, amik megmozgatják az agyunkat, amik lekötik felesleges energiáinkat. Nem is hinnénk, ezt az idő milyen jól kitölthetjük tanulással, vagy akár egy új szakma elsajátításával.

Önismereti egyszeregy

Az önismeret elengedhetetlen a fejlődésünkhöz, legyen szó akár karrierbeli, társasági vagy személyiségbeli előrelépésről. Mérjük fel, mik az erősségeink, gyengeségeink, amikkel gazdálkodhatunk: erőségeinket használjuk ki, vessük be őket, gyengeségeinket pedig igyekezzünk erősséggé fejleszteni; így lehetünk sikeresek az alkotásban és a munkában, kiegyensúlyozottak és elégedettek a magánéletünkben, társas kapcsolatainkban.

Alkotó_én_01_edited

Találjuk meg, ami minket motivál

Gyakori csapda lehet, hogy kedvet kapunk a főzéshez egy jól felépített Instagram-profil követése során, belevágunk a saját készítésű ékszerek bizniszébe barátnőnk lelkes beszámolói miatt, vagy elkezdünk festegetni, mert a párunk szerint az nyugtatóan hat. Kövessük inkább a saját megérzéseinket! Egy jól megválasztott hobbi, egy reálisan elérhető cél nagy energiákat képes adni, hatékony feltöltődési és örömszerzési forrásunk lehet. Azonban egy félresikerült projekt kedvünket szegi és épp a várt eredmény ellenkezőjét hozza: egyszerűen csak untat, de egyenesen kedvünket is szegheti, elszomoríthat, ha kudarcba fullad a végén. Éppen ezért érdemes sorra venni, mik azok a területek, amelyek valóban érdekelnek minket.

Foglaljuk írásba

Még az igazán intuitív művészek mögött is sokévnyi kemény munka áll, és egy-egy munka elkészültét van, hogy órákig tartó gondolkodás vagy éveken át gyűjtött halomnyi jegyzet előzi meg. Kezdjünk el jegyzetelni! Írjuk le gondolatainkat, ötleteinket, időnként olvassuk őket vissza, és nézzük meg, miben változott a véleményünk. Ha nem hagyjuk elveszni a kósza, de hasznos gondolatainkat, új világokat nyithat meg előttünk.

Alkotó_én_02_edited

Álljunk alkotóként a feladathoz

A Budapesti Metropolitan Egyetem egy módszertani reformmal nemrégiben bevezette az Alkotóegyetem fogalmát. Az új koncepció szerint az egyetemisták gyakorlatorientált tantervet követve ismerik meg és fejlesztik saját egyéniségüket, keresik meg az inspirációjukat. Az egyetemi évek során a hallgatók egy kézzel fogható portfólióba rendezik az elsajátított készségeket és ismereteket, így már az egyetemi évek alatt teljes képet kapnak alkotói énjükről. Az intézmény oktatóinak fenti tippjeit követve az otthon töltött idő alatt mi magunk is elindulhatunk ezen az úton.

Kapcsolódó bejegyzések