A H&M Conscious Exclusive új kollekciója szó szerint a hulladékból készült

2020 december 4.
A H&M Conscious Exclusive új kollekciója szó szerint a hulladékból készült bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A H&M idei őszi-téli Conscious Exclusive kollekciójához szó szerint a hulladékból készültek szemet gyönyörködtető darabok – majdnem minden darab olyan fenntartható forrásból származó anyagból készült, amelyet hulladékból készítettek.

Egy kidobott tárgy más számára kincset jelenthet. Ez a gondolatmenet, illetve a fenntartható divat filozófiája késztette a H&M-et arra, hogy a hulladék értékes is lehet és a benne rejlő inspiráció újabb alkotásokat eredményezhetnek.

Ennek mentén látott neki a cég, hogy új kollekciójában olyan termékeket hozzon létre, amelyek hol anyagában, hol a felhasznált technológiában a halladék újrahasznosítására támaszkodik. Így készülnek ruhadarabok háztartási ételmaradékból – ebben az esetben egy természetes szálat állítanak elő, de találkozhatunk fenntartható forrásból származó cellulózból készül termékekkel is.

Érdemes kiemelni a “termékből termék” eljárást is, többek között így készült például a fényűző fekete és zöld jacquard taftruha vagy a piszkoszöld virágokkal díszített sárga jaquardszövet ruha és nadrág. A kollekcióban újra kaphatóak lesznek férfiaknak készített darabok is, mint például a klasszikus fekete szmoking, elegáns ingek és nyakkendő. A kollekció egészében visszaköszön a régi idők virágmintás tapétájának mintája, miközben a felvarrt virágok és lepkemotívumok az életre és az elmúlásra egyaránt utalnak.

A 2020 őszi/téli kollekció esetében nagyon szerettünk volna úttörők lenni – a kreativitás és a fenntartható divat határait feszegetve. Ennek eredményeként a kollekció darabjai valóban csodálatos, hulladékból előállított anyagokból készülnek.” – mondja Ann-Sofie Johansson, a H&M kreatív tanácsadója.

A kiegészítők között merész choker nyakláncok, fülbevalók  – újrahasznosított fémekből, valamint találunk köztük olyan napszemüveg is, ami Made of Air® eljárással, részben hulladék biomasszából készült. A kivehető zoknival variálható csizma VEGEA™ vegán bőrből készült.

De lássuk az innovatív technológiai megoldásokat, amit visszaköszönnek a HM kollekciójában! 

Agraloop™ kender bioszál! – fekete férfi dzseki

 • Az Agraloop™ a mezőgazdasági hulladékot új természetes rosttá alakítja.
 • Az Agraloop™ kiváló minőségű természetes rost, amely az olajos kender betakarításának maradékából származik.
 • Az Agraloop™ a 2018-as Global Change Award győztese, és világszerte az idei Conscious Exclusive kollekcióval indul.
 • A H&M először alkalmazza az Agraloop™ Kender Bioszálat™ .

Eastman Naia™ Renew – Fekete rövid blézer, fekete puffos ujjú blúz,  sárga mintás blúz, fekete nadrág,

 • Az Eastman Naia™ Renew egy cellulózfonal, amely 60% -ban tanúsított farostból és 40% -ban újrahasznosított műanyag hulladékból, például szőnyegszálakból és műanyag csomagolásokból készül.
 • A H&M először használja az Eastman Naia™ Renew-t a kollekciójában.

Vegea™ – Csizma

 • A Vegea™ egy innovatív vegán anyag, amely részben a borászat melléktermékeiből készül.
 • Az eldobott szőlőhéjat, -szárat és -magokat a bőr gyönyörű alternatívájává változtatják.

We are SpinDye® – Puffos ujjú sötétzöldes miniruha

 • A SpinDye színező eljárás kevesebb vizet, vegyi anyagot, energiát és szén-dioxidot használ fel, mint a hagyományos módszerek.
 • A SpinDye® színező eljárást használták a kollekció újrahasznosított poliészterének egy részének a festésére.
 • A H&M először használja a SpinDye® színező eljárást .

Texloop ™

 • A Texloop™ a pamuthulladékot újrahasznosított pamuttá alakítja, melynek neve a RCOT ™ -ot.
 • Ez a módszer megőrzi az eredeti szálminőséget, amely lehetővé teszi a további újrafelhasználást.

TENCEL™ X REFIBRA™ – Fekete flitteres croptop

 • A TENCEL ™ X REFIBRA ™ liocell rostok újrahasznált fogyasztói pamuthulladék és fenntarthatóan kezelt erdőkből származó fatermék keverékéből készülnek.
 • A zárt hurkú gyártási folyamat alacsony ökológiai hatást biztosít.

Made of Air® – Fekete napszemüveg

 • A Made of Air kifejlesztett egy széndioxidmentes műanyagot, amely csökkenti a CO2-kibocsátást azáltal, hogy az atmoszférából származó szenet anyagokba zárja.

o Ez azt jelenti, hogy a folyamat során több CO2-t távolítottak el, mint amennyit kibocsátottak.

o A termékekben a szén tárolása lehetővé teszi, hogy az iparcikkek beépített szénelnyelővé váljanak, aktívan visszafordítva az éghajlatváltozást.

 • A H&M először használja a Made of Air®-t egy kollekcióban.

A kollekció darabjai december 1-től megvásárolhatóak.

Kapcsolódó bejegyzések