5 elvitathatatlan érv a rágózás mellett

2017 március 20.
5 elvitathatatlan érv a rágózás mellett bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bár 3 évtizeddel ezelőtt még a csupa cukor, kőkemény rágók léteztek, mára számos ízben és cukormentes változatban is kaphatóak ezek a rágható pasztillák. Ám talán nem is sejtjük, mennyi pozitív hatással bír a rágógumi! Ha te is a kétkedők csoportjába tartoznál, akkor hoztam neked 5 tökéletes érvet, amelyek meggyőzhetnek hasznosságukról.

Stressz csökkentő hatással bír – Míg egyesek a mély, hasi légzésre esküsznek, vagy épp stresszűző „nyugi” labdát szorongatnak, addig létezik egy sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás: a rágózás. Nem csak a megszokás miatt dobáljuk a szánkba idegőrlő helyzetekben a rágókat, ennek tudományos magyarázata is van. Stresszhelyzetben ugyanis csökken a nyáltermelés, így pillanatokon belül úgy érezhetjük, teljesen kiszáradt a szánk. Mi sem egyszerűbb ilyenkor, mint bekapni néhány szemet, és minden visszaáll a normális állapotba. De ezen túl, a rágásnak is nagy szerepe van higgadtságunk megőrzésében, hiszen az arcizmok erőteljes működtetése stresszcsökkentő hatással bír!

orbit_carpack

Éhség ellen bármikor bevethető – Aki már valaha is fogyókúrázott, pontosan tudja, milyen jól jöhet egy-egy vészhelyzetben a rágó. Hiszen, ha ránk tör az éhség, vagy éppen csak nassolni szeretnénk, a rágózás megoldja a problémánkat. Elsősorban az édes íz megnyugtatja az ízlelőbimbókat, másfelől a cukormentes rágó rendszeres használata mellett csökken az igény a kalória bevitelre és a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága növekszik. Rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat.

Elűzi a rossz leheletet – Akinek fontos a higiénia, és legfőképpen a száj higiéniája, az szinte mindig tart magánál néhány szem rágógumit. A cukormentes változat ugyanis nem rongálja a fogakat, azonban csodásan elűzi a kellemetlen szájszagot. De ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál „átmossa” a szájüreget. Ha mindez nem lenne elegendő, a jó lehelettel együttjáró önbizalom és kellemes érzés mindent visz!

orbit_carpack2

Javítja a memóriát! – Erre talán nem is gondolnánk, azonban az álkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, így nő a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

Frissen tart út közben – Ha már utaztál késő este, fáradtan, elgyötörve, vagy keresztül-kasul az országon, akkor neked sem ismeretlen az az érzés, amikor a szemed elnehezül, a figyelmed lankad, és nem vágysz másra, mint a pihe, puha ágyra. Bár sokat segít a szellőztetés, vagy a pihenők beiktatása, mégis, az egyik leghatékonyabb frissítő módszer a rágózás. A cukormentes rágógumi fogyasztásakor – főként, ha mentolos – a frissítő íz egyből felébreszt, a folyamatos rágózás pedig segít a koncentrációban.

További informácó: www.erkezzfrissen.hu

Kapcsolódó bejegyzések