Víz nélkül elképzelni egy étkezést nehezen menne. És bár hazánk élen jár az ásványvizek kínálatában, ha figyelembe vesszük a környezettudatosságot is, akkor máris egy másik szempont szerint választunk asztalunkra vizet.
Itthon hosszú ideje tisztított vizet fogyasztunk, hiszen amellett, hogy kültséghatékony és garantáltan szűrt, tiszta vizet tudunk inni, megspóroljuk azt a fáradtságot ami a palackok gyűjtésével, szelektálásával járna. A BWT magnéziummal dúsított tisztított vízéről korábban már írtam, és arról is, hogy az ilyen vízzel finomabb a tea, a kávé, ám arról most hallottam először, hogy egy étterem nemcsak vendégeinek kínál szűrt vizet, de a konyhai teendők során is ezt használja.
Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa a sikeres étterem egyik alappillérének érzi a fenntarthatóság gondolatát is, így a palackozott vizek helyett helyben szűrt, saját palackozású vizet szolgálnak fel vendégeik számára. A szénsavas és szénsavmentes vizek a BWT pult alá építhető víztisztítójával készülnek, ami a vezetékes vizet kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, és csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór.
Az étterem Budapesten első ízben valósította meg ezt a koncepciót immáron már 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén. „Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket” – folytatja a tulajdonos. -„Viszont utána már úgy gondoltuk, hogy akkor az összes vízkezelő megoldást szeretnénk kiaknázni, így többek között a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely ily módon az italok ízét sem befolyásolja már.”
Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások is ebből készülnek el, amely hozzájárul az ételek ízvilágához. De emellett a kezelt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy eltömítse az érzékeny mikro fúvókákat. A BWT vízkezelő megoldásával nem csupán lágy, hanem sótalanított vizet nyerhetünk, amely segít abban, hogy a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva. A maximális kávéélményhez a ma már nem csak a speciality kávézókban, hanem egyre több étteremben is szűrt vizet használnak. Ebben is élenjár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát.