Variációk lisztre karácsony apropóján

Közeleg a nagy sütés-főzések ideje. Ilyenkor nem maradhatnak el a klasszikusok: mákos vagy diós bejgli, de sok helyen készítenek gesztenyés, szilvás, vagy mogyorókrémes töltelékkel is. Emellett sül a mézeskalács, a zserbó, az aprósütik minden mennyiségben.

Karácsonyi aprósütemények

A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért. Nézzünk is körül egy kicsit, hogy a hagyományos fehér liszt helyett mi mindent találhatunk a kínálatban, amivel érdemes barátságot kötnünk!

Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. Egyébként jó tudni, hogy napi 10-15 dekagramm teljes kiőrlésű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin- és ásványianyag szükségletét. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak.

Biopont lisztek

A teljes kiőrlésű tönkölybúzából bármelyik sütemény, amelyet készítenénk, a hagyományos receptek alapján megsüthető, elkészíthető, az állagával nem lesz problémánk. Egy picit talán sötétebb és tömörebb lesz a rostok miatt, de éppen ezért egészséges is. Amennyiben viszont a bio zablisztet vagy a fehér rizslisztet próbálnánk ki, akkor érdemes keverni a tönkölybúza-liszttel, önmagában nem biztos, hogy az eredetileg fehérlisztre szabott recept ugyanolyan jól sikerül. A zabliszt egyébként zabpehellyel, darált dióval vagy mandulával gazdagítva remekül alkalmas zabkeksz sütéséhez is, ezekbe keverhetünk aszalt gyümölcsdarabkákat, biocsokiba mártva pedig már igazán fenséges csemegét kapunk belőle.

A selymes textúrájú, gluténmentes fehér rizsliszt előnye, hogy sütés során könnyebben megkel, így puhább, omlósabb süteményeket készíthetünk belőle. Éppen ezért nem árt, hogyha teszünk hozzá 1/3 arányban teljes kiőrlésű tönkölybúza-lisztet is. Jó hír viszont, ha rizslisztből sütünk, nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

Kapcsolódó bejegyzések