Rémisztően jó kávék

2015 október 31.
Rémisztően jó kávék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Október 31-én, Mindenszentek előtt tartják a Halloweent. Ennek a szellemektől és rémisztő lényektől hemzsegő, elsősorban esti és éjszakai mulatságnak leginkább az angolszász országokban van hagyománya, de mára a filmeknek köszönhetően az egész világon széles körben elterjedt.

Az ősi kelta hiedelemvilágra épülő ünnep neve, a halloween az óangol nyelvből származik. A “szent” jelentésű hálig melléknévre, illetve ennek a főnévi megfelelőjére a hallow “szent, szent ember” jelentésű szóra vezethető vissza, méghozzá úgy, hogy az All-Hallows-Even kifejezésből alakult, ahol az utolsó szó az evening (este) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en.

A boszorkányok, kísértetek egyéb szellemek ünnepére az óév utolsó napjaként tekintettek a pogány kelták, Samhain ekkor hívta össze a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, és rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. Amikor a Rómaiak elfoglalták a kelták földjét, több római ünnep motívumával is bővült az ősi hagyomány, így kerültek bele a Feralia, a holtak emléknapjának elemei, valamint Pomona, a gyümölcstermésért felelős istennő ünnepének alma szimbólumai.

Nálunk a Halloweent a 2000-es évek környékén kezdték el ünnepelni, manapság egyre több töklámpás és ijesztő figura látható. A jelmezkölcsönzők forgalmából ítélve úgy tűnik, hogy főleg horrorisztikus, művértől csöpögő beöltözős partiként ünnepeljük a Halloweent, ezért különleges Nespresso koktélokat ajánlunk a jó hangulathoz.

image004

Blood on the rocks
Az aranyló cukorba burkolt karamellás alma a Cosi Grand Cru elbűvölő citromos ízjegyeivel gazdagítva indítja a bódító éjszakát.
Hozzávalók:
1 kapszula Cosi Grand Cru kávéőrlemény
1 dl almalé
3 cl grenadine szirup
1 szelet alma
Tört jég

Így készítsd el:
Töltsd a szirupot egy üvegpohárba, szórja rá a tört jeget. Öntsd az almalevet a jégre egy kanál segítségével, de ne keverje össze. Külön shakerben rázd össze a Cosi Grand Cru kávét három jégkockával, és végül töltsd a pohárba.

image002

Midnight koktél
Lágy és csábító, akár a fekete bársony, maga a megtestesült kávé elegancia, a benne lévő alkohol pedig garantáltan felpezsdíti a parti hangulatot.
Hozzávalók:
1 Ristretto Grand Cru kapszula
15 ml vanília ízesítésű vodka
30 ml tej
2 teáskanál kakaópor
1 eper
jégkocka

Így készítsd el:
Készítsd el a Ristretto Grand Cru-t (40 ml ). Öntsd a hozzávalókat a shakerbe és rázd össze. A jégkockákat kivéve, önts minden összetevőt egy Lungos csészébe.

Kapcsolódó bejegyzések