Prevenció egyszeregy

Ha te is hallottál már arról, hogy érdemes preventív kezeléseket igénybe venni, de senki sem magyarázta el, miért is olyan fontos ez a szervezeted számára, akkor hoztam egy útmutatót, ami tisztába teszi ezt a kérdéskört.

Nem csak akkor fontos gondoskodnunk szervezetünk hogylétéről, amikor már vészjeleket küld számunkra, hanem érdemes előre gondolkodva időről időre feltölteni a készleteket. Számos lehetőség közül az egyik legkézenfekvőbb a gyógyvízeink által nyújtott támogató segítség.

Az ország szinte minden pontján találhatunk fürdőt, gyógyfürdőt, melyeknek gyógyvize jótékonyan hat szervezetünkre. Amellett, hogy kényeztet és pihentet a meleg vizes fürdőzés, feszültségoldó hatása sem elhanyagolható.

prevenció_ChicAndCharm

Hogyan hatnak?

A gyógyvizek fizikai tulajdonságai közül különösen fontos a víz hőmérséklete. A langyos, 21-31°C hőmérsékletű fürdők az idegrendszerre hatnak nyugtatóan. A meleg, 32-37°C fürdőkben a szívműködés, a légzés szaporább lesz, a bőr erei, pórusai kitágulnak, így a vízben található ásványi anyagok könnyen bekerülhetnek a vérkeringésbe. Erősítik az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, ezáltal gyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben. A meleg víz oldja a fájdalmas izomgörcsöket, csökkenti az ízületi fájdalmakat, gyorsítja a salakanyagok kiválasztódását.

Ivókúraként a nátrium és hidrokarbonát-ionokat tartalmazó alkalikus vizek a gyomor és bélhurut, a gyomorsav túltengés és a légúti hurutos betegségekre ajánlottak. A keserűvizek ugyanebben a formában a gyomor-, a bél-, a máj-, és az epebetegeknek panaszait orvosolják.

prevenció_ChicAndCharm

A szénsavas vizeknek, mint amilyen például a büki gyógyvíz, általános frissítő és keringésjavító hatása van. A termál- és gyógyvizekben oldott ásványi sók a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a vérkeringésbe, és így eljutnak a test minden egyes sejtjéhez. Ennek hatására a szervezetben öngyógyító folyamatok indulnak be.

Mit tegyünk?

Szaunázzunk rendszeresen. A meleg hatására a méreganyagok az izzadás révén távoznak szervezetünkből. De emellett a vérkeringés is fokozódik, így erősödik az érhálózat, javul az immunrendszer, bőrünk bársonyos, puha lesz.

prevenció_ChicAndCharm

Látogassunk gyógyfürdőt. A fürdők hatékonysága mindennél többet ér, mivel az egymásra épülő kezelések, a folyamatos orvosi felügyelet, a szakértői gárda személyre szabott kezelést tartalmaz. Ebbe a fürdőzésen túl olyan kezelések tartozhatnak bele, mint az iszappakolás, a súlyfürdő, a váltófürdő, a szénsavas fürdő, a hidromasszázs, a víz alatt vízsugárkezelés, vagy a négyrekeszes galvánfürdő.  A vizes kezelések mellett jót tehet a gyógytorna, a masszázs.

Ha már úgy érezzük, hogy tetőtől talpig minden porcikánkat átjárta a gyógyító víz, fontos, hogy időt szánjunk a pihenésre is, mert ezalatt az idő alatt regenerálódik a szervezet, és épülnek be hatékonyan az ásványi anyagok.

Kapcsolódó bejegyzések