Öt dolog, amit rosszul, vagy egyáltalán nem tudunk a sörről

Egy pohár tej, vagy gyümölcslé is több kalóriát tartalmaz, mint egy pohár sör, ami ráadásul nem mindig hidegen, és nem mindig a sörcsapról ajánlott. A köztudatban számos, a sörrel kapcsolatos tévhit és legenda kering, amelyeket a tudatos, és minőségi sörfogyasztás jegyében szeretnének megváltoztatni a Belvárosi Sörfesztivál szervezői és a FIRST Craft Beer főzde csapata.

Minél hidegebb, annál jobb?

A közhiedelem ellenére nem feltétlenül akkor járunk a legjobban, ha a sörünket a lehető leghidegebben fogyasztjuk. Ahogy a jó minőségű boroknál, a sörök esetében is feltüntetik a gyártók az ajánlott fogyasztási hőmérsékletet, hiszen minden sörfajta más-más hőfokon a legfinomabb. A világos, nagyipari lágerek esetében 4 és 7 °C-on ajánlott akárcsak a pezsgőknél. A felső erjesztésű, sötétebb lágereket, újhullámos kézműves söröket 8-11°C-on, a testesebb, magasabb alkoholtartalmú sötét söröket pedig pincehidegen, 12-15 °C-on érdemes fogyasztani.

Sörfesztivál

A sörhas nem a sörtől van?

Kevesen tudják, de a sör egyáltalán nem hizlal, sőt. Egy pohár gyümölcslé kalóriatartalma sokkal magasabb, mint egy pohár söré, ezért a sörfogyasztás önmagában még nem vezet az elhízáshoz. A benne lévő alkohol azonban étvágyat gerjeszt, a sör pedig (alacsony kalóriatartalma miatt) nem okoz teltségérzetet, így szívesen eszünk kiadósakat sörözés után, vagy mellett. A sörhas pedig testalkattól, és nem a sörfogyasztási szokásoktól függ, ezért akár azoknál is előfordulhat, akik egyáltalán nem szeretik a „folyékony kenyeret”.

Sörfesztivál

Egy sör nem sör?

A minőségi sörfogyasztás egyik lényegi eleme a mértékletesség, a prémium söröket kis mennyiségben, lassú kortyokkal lehet a legjobban élvezni. Ráadásul a Belvárosi Sörfesztiválon különböző ízű és erősségű sörök közül választhatunk, néhány sötétebb sör alkoholtartalma akár 7-8 százalék is lehet.

Csapolt, üveges vagy dobozos?

A legtöbb sör sommelier megegyezik abban, hogy sört kóstolni pohárból a legjobb. Nem mindegy azonban, hogy üvegből, dobozból, vagy hordóból kerül bele a főzet, mindhárom lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A hordóból gyakran frissebb, kevésbé, vagy egyáltalán nem pasztörizált sört csapolnak, így az íze, aromája is különlegesebb. Mivel a napfény, és ultraibolya-sugárzása is befolyásolja a sörminőséget, a söröshordó mellett a dobozos sörök is sokkal jobban megőrzik a főzetek frissességét. Idén már az újhullámos sörökből is megjelennek a dobozos verziók, az első ilyen, félliteres dobozba zárt magyar főzet a First Craft Beer nevével kerül a polcokra. Bizonyos belga sörfajták számára viszont kimondottan előnyös, ha több éven át érlelődhet a palackban, míg egy sörös doboz aligha bírja ki az ilyen fajta túlnyomást.

Belvarosi_sorfest

Az alkoholmentes sör nem sör?

Sokan utasítják el az alkoholmentes főzeteket, mert nem tekintik valódi sörnek az alkoholos változatokkal szemben. Ugyanakkor, a sörfőző technológiák fejlődésének hála ma már teljes értékű sört kaphatunk alkoholmentes variációkból is, amelyek ugyan olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos elemeket tartalmaznak, mint a hagyományos alkoholtartalmú főzetek. Ráadásul kis- és nagyüzemi sörfőzdék egyaránt készítenek már alkoholmentes változatokat, hogy a sörkedvelőknek autózás közben se keljen lemondaniuk kedvenc italukról.