Márciusban nyílik Martin Margiela divattervező kiállítása

Párizsban első alkalommal szerveznek kiállítást a belga divattervezőnek, Martin Mergiela-nak. A divattervező 1989 tavaszától 2009 tavaszáig olyan ruhákat hozott létre, amik megkérdőjelezték nem csak azok szerkezetét, de magát, a divat rendszerét is.

Martin Margiela 1957-ben szerezte a diplomáját az Antwerpeni Királyi Képzőművészeti Akadémia divat tagozatán. 1980 és 1987 között Jean-Paul Gaultier asszisztens munkatársaként dolgozott, és generációjának egyetlen belga tervezője, aki saját divatszalont hozott létre Párizsban.

Margiela koncepcionális megközelítése megkérdőjelezte korának divat esztétikáját. A ruhák  kialakításának módja a dekonstrukció, a belseje, a bélés és a befejezetlen részek felfedése, valamint a gyártás különböző fázisainak feltárása: plakátok, vállpárnák, minták, egyaránt egyik fontos részét képezik a kész modelleknek.

Kedveli a szélsőségeket. Oversize kollekciójában például 200 százalékosra növelte az arányokat, míg a “Barbie-kollekcióban” az emberi alakhoz adaptálta a babák ruháit. Újfajta cipőt kreált a hagyományos japán ’tabi’ példájára, amelyben a nagylábujj elválik a többitől.

Margiela megkérdőjelezte a ruhák elavulását az “Artisanal” kollekcióval, amelyet vintage ruhákból és újrahasznosított anyagokból állított össze, egyedülálló kézzel varrott darabokká. A Margiela / Galliera kiállítás több mint 130 modellt, videót,  speciális installációkat vonultat fel, mely ily módon adózik tisztelettel az egyik legbefolyásosabb kortárs belga divattervező előtt.

A kiállítás 2018. március 3. és július 15. között tekinthető meg. További információ: www.palaisgalliera.paris.fr

Kapcsolódó bejegyzések