A Lush illatok bűvöletében – Beszélgetés Lipovszky Csenge illat esztétával

Ha nem vagy tisztában az illatok erejével, ha nehezen választasz parfümöt magadnak, ha szeretnél egy ütős illatot, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, akkor Lipovszky Csenge illat esztétával készített beszélgetésem minden bizonnyal a segítségedre lesz. Ráadásul azt is megtudhatod, miért olyan különlegesek a Lush parfümök, és miért is kapták a Gorilla márkanevet!

Nagyon különleges hivatásod van, illat esztéta vagy. Mégis, mit jelent ez?

Vallom azt, hogy az aisthesis, azaz a szépség tudománya nem csupán a látvány vagy a zene világában nyújt rácsodálkozni valót, hanem az egyik legősibb és legösztönösebb érzékelésünk, a szaglás esetében is. Nem készítem a parfümöket, ahogy a parfümőrök, hanem mesélek róluk, a bennük rejlő szépségről és magáról a lelki folyamatról, ami a szaglás közben történik. Számomra az illatok műalkotások, a szaglás pedig egy titokzatos, akár terápiás és filozófiai mélységekbe is lenyúló folyamat.

Lipovszky Csenge illat esztéta Fotó: Tóth Balázs
Lipovszky Csenge illat esztéta Fotó: Tóth Balázs

Mikor kerültél szorosabb kapcsolatba az illatokkal?

Egyetemista koromban tűnt fel, hogy míg mások kiállításokra, moziba vagy színházba járnak, nekem ezek mellett a szokásos tevékenységek mellett kellettek az illatok. Akkor még nem léteztek a ma ismert nagy drogéria láncok, ahol a magamfajta ember a könyvtárban érzi magát, sőt, niche parfümökkel csak a határon kívül lehetett találkozni, de léteztek kis eldugott illatszerboltok, ahová sokat jártam szagolgatni. Azután elkezdtem parfümöket gyűjteni, majd a hobbin túl utána olvastam, és autodidakta módon képeztem magam.

Hogyan fejleszted magadat, miként válhatsz jobbá ebben a szakmában?

Nem tanítják sehol azt, amivel foglalkozom, vagyis az illatok lélektani, esztétikai, terápiás, és neurobiológiai és kulturális vonatkozásait. Az olfaktoralitás ab ovo gyerekcipőben jár szerte a világban. A szaglás és az illatok tudománya nagyon friss alapozottságú, és most nem a parfümkészítésről beszélek, mint a kémiát és vegyészetet „használó” mesterségről, hanem az elméleti tudományról, mint diszciplínáról. Ebből következik, hogy nem egyenes, kijárt úton járok. Angol nyelvű  periodikák publikációi, hiteles szakemberek blogbejegyzései, külföldi intézmények kutatásai és egy-egy könyv az, ami segít, de a magam álláspontjának kialakításában mindezeket ötvöznöm kell.

Lush Gorilla parfümök

Mi kell a sikerességedhez, inkább kiváló illatérzék vagy jártasság a parfümök világában?

Én a sikerességet abban mérem, ha valakinek megváltozik az élete, az illatokhoz köthető tudatossága, ha tudok valami olyat mutatni, amivel szebbé és önreflexívebbé tehetem az életét. Egyfajta szolgálatnak tekintem ezt. Ebben a szaglás kifinomultsága mellett a tájékozottság sem árt, de az empátia, az intuíció, az asszociációs és a verbális képességek is segítenek. Mindenekelőtt hiteles szeretnék maradni.

Egy különleges esemény apropóján beszélgetünk. A Lush Gorilla parfümjeit ismertetted meg velünk részletesebben. Mitől mások ezek az illatok azoktól, amiket általában egy parfümériában találhatunk?

Mondhatom, hogy semmiben, és mondhatom, hogy sok mindenben. Parfümök, amik sztorik , érzelmek és emlékek alapján születtek, de mégis mások, amennyiben természetes alapanyagúak, amennyiben egy apa és fia életének mérföldkövei (Mark és Simon Constantine), amennyiben egy kicsit a brit anarchista, provokatív, szabad gondolkodást jelképezi számomra. A márka mögött egy olyan életérzés húzódik, amivel mi, magyarok nehezen azonosulunk. A kis manufakturális keretek, a mainstream ellenében működő forradalmi újítások, a politikai és környezetvédelmi elvek megtestesülése a gyártás folyamán.

Lush Gorilla parfümök

Hogyan csoportosíthatnánk a Lush parfümjeit?

Sokféle módon lehet összetevők, kibocsájtási évük, és hangulatuk szerint is. Legutóbb én egy kis archetípusos csoportosítást végeztem: akik szeretik a könnyed citrusos illatokat, akik a bohókás, ártatlan, cukros vonalat preferálják, a virágos nagyágyúk világa, központban a jázminnal és a tubarózsával, aztán a szikárabb, fás – uniszex – parfümök, majd a legfurcsább, a szokásos parfümökhöz szokott orrunknak kissé megdöbbentő illatköltemények.

Kik azok, akik megszerethetik a Gorilla illatokat?

Bárki, aki kifújja a bőrére és megtetszik neki valamiért az adott illat. Vagy az adott sztori, amihez a parfüm köthető. A lényeg, hogy adjunk esélyt a fürdőbombák és szappanok mellett az illatoknak is. A legutóbbi, Feldmár Intézetben zajlott tréningemen sorra estek egyik csodálkozásból a másikba a résztvevők, hogy jé, ez is LUSH parfüm? Rohantak kipróbálni. Felfedezés, vágy és kíváncsiság kérdése.

Lush Gorilla parfümök

Mit javasolsz, hogyan válasszunk magunknak parfümöt?

Hallgassunk az orrunkra és a szívünkre. Ne az agyunkból döntsünk. Ha valami megragad és emlékeztet valami jóra, ha mosolyra húzódik a szánk, vagy kényelmesen érezzük magunkat és a világ élhetőbb hellyé válik egy csapásra, akkor ne hezitáljunk.

Hogyan használjuk a parfümünket? Hová fújjuk, mennyit? Mikor milyen illatot használjunk? Váltogassuk?

Akinek a LUSH parfümök tömények, azok használják a krémparfümöket, amik kisebb sillage-zsal ölelnek körbe, vagy fújjuk a levegőbe és sétáljunk át alatta. Egyébként a pulzuspontokat ajánlom. Nem szeretem kategóriákkal beszabályozni egy illat használatát, talán a mennyiség az, amire figyelmeztetek. Ha gyerekekkel, vagy egészségügyi intézményben vagyunk, sőt, akár színházban – akkor tanúsítsunk mértékletességet. Bár ez egy érzékeny téma, mint bármely más olyan szituációban, amikor az alkalmazkodás, az empátia van terítéken.

Van kedvenc illatod a Lush kínálatából?

Love, Smell of Freedom, Breath of God.

Mit lehet tudni a Lush Gorilla parfümjeiről?

Mark és Simon, a Gorilla parfümök készítői utazásaikból merítenek ihletet, a helyekből, ahol jártak, és az emberekből, akiket megismertek. Történeteik néha sötétek és veszélyesek; összetett, de csábító parfüm alapanyagok. Az égett palatető és a gázolaj illata portrét fest a dallasi hajléktalanok életéről, míg a keserűnarancs és a damaszkuszi rózsa a libanoni menekültek történetét meséli el.

A pacsuli és a grépfrút egy hajléktalan tehetség életéről mesél, aki egy elhagyott víztartályban élt, mások eldobott kincsei közt. A fűszeres kardamom és a rózsa felidézik a barátságos fogadtatást, melyben Simonnak egy menekülttáborban, a mindenüktől megfosztott emberek közt volt része. A parfüm képes felidézni a legédesebb emlékeket: egy táncverseny Dallasban, forró csoki egy téli éjszakán, a hazatérés öröme… Egy idegen ismerős illata egy pillanat alatt visszarepít a gyerekkorba.

Személyes kedvencek

1000 Kisses Deep – Nőies és citrusos, ámbrás és földes, édes, de nem émelyítő. Illatát nehéz meghatározni, mert épp úgy van benne frissesség, mint kellemesen édesség.

Amelie Me – Ez az édeskés illat nekem egy pezsgős reggelit idéz fel, amelyet egy virágokkal borított kertben költünk el. A parfümben egyértelműen megmutatkozik a rózsa, melyet az édes méz bolondít meg.

Lush Gorilla parfümök

What would love do? – Mandarinos, friss illat, amely felráz egy borongós reggelen, és arra késztet, hogy mosolyogva, dalolva él meg a napodat. A citrusossága mellett ott bujkál a levendula nyugtató ereje, így biztosan nyert ügyünk lesz.

Love – A top illat. Nem véletlenül, hiszen egyesül benne a citromfű és a bergamott ereje, miközben finoman kiérződik a jázmin és a rózsa nőiessége. Kicsit cukros, kicsit édes, de egyöntetűen kacér illat.

Kapcsolódó bejegyzések