Letisztultság és egyensúly Ilyés Juli ékszerein

Grafikus, illusztrátor, egyben ékszerkészítő, akinek sokszínűsége és lenyűgöző kreativitása megmutatkozik minden egyes munkájában. Ha szeretnétek megismerni Ilyés Julit, szeretettel ajánlom a vele készült interjút.

Ilyés Juli

2009-ben diplomáztál, ám rövid idő után felhagytál az grafikus munkával. Mi volt ennek az oka? Grafikusként dolgoztam, egy ideig szabadúszóként, majd reklámügynökségnél is, de egyik helyzetben sem éreztem azt, hogy ezt szeretném csinálni hosszú távon. Az ügynökségnél eltöltött 5 hónapban már tudtam, hogy nem leszek főállású grafikus.

2

Illusztrátorként több könyv is a te nevedhez kapcsolódik. Szereted ezt a munkát? Az egyetemi évek alatt viszonylag sok illusztrációs feladatot kaptunk, ebben otthon éreztem magam, szerettem, főleg festeni. Kézenfekvő volt, hogy visszatérek a mesékhez. A kislányom 6 hónapos volt, amikor elkezdtem dolgozni Tamás Zsuzsa író meséjén (Mesék a Teljességhez, 2014). Az Aranyvackor pályázat keretei között jelentkeztünk, a Naphegy kiadó különdíjban részesített bennünket, aminek kézzel fogható eredménye a mesekönyv lett. Nagyon sok szempontból fontos volt nekem ez a könyv, egyrészt a története miatt, hiszen párhuzamot éreztem a mese és újdonsült anyaságom között. (Egy fiatal királyi házaspárról szól, akik szülők lettek, és ehhez a feladathoz kell felnőniük mindenféle kalandon keresztül.) Örültem Tamás Zsuzsának, aki egy nagyon összetett történetet alkotott, a megtiszteltetésnek, hogy én festhettem meg a képeket ehhez a meséhez, és hát ez volt az első mesekönyv, ami megjelent az illusztrációimmal.

1

Szinte ezzel egy időben a grafikáiddal megjelentél a WAMP-on. Milyen volt a fogadtatás? Legnagyobb örömömre, az embereknek tetszett, szerették. 2015-ben egy újabb mesekönyv jelent meg, szintén a Naphegy kiadó gondozásában. Ezúttal Pék Rea szerző tollából született meg „A Kékmandulafa erdő hősei” című óvodáskorúakhoz szóló mesekönyv. Ennek a könyvnek is szíves fogadtatása volt.

Ilyés Juli Ilyés Juli Ilyés Juli

Hogyan nyergeltél át az ékszerkészítésre? Illusztrátorként nem tudtam megélni, ez csak nagyon keveseknek sikerül ma Magyarországon. Eltarthat 4-5 napig is, amíg megfestek egy-egy képet, egy könyv anyagának elkészítése legalább 4 hónap, aminek díjazása teljesen aránytalan a munkával és a belefektetett energiával. Számítógéppel nem vagyok hajlandó dolgozni… „Új” vizekre eveztem. Az ékszerkészítés gondolata nem először fordult meg a fejemben, az egyetemi éveim alatt ezen a területen is kísérletezgettem különféle anyagokkal, de semmi tudatosság nem volt még ebben. 2015 őszén átgondoltam mindent és újrakezdtem, de ezúttal már sokkal tudatosabban, határozottabban építettem fel Ilyés Julit.

Ilyés Juli

Hol tanultad? Egyetlen alkalommal látogattam meg az Ékezet Galéria ötvöseinek kurzusát, ahol számomra a legfontosabb dolgot tanultam meg, a forrasztást. Addig már nagyon sok ötlet volt a fejemben, csak technikailag nem voltam rá felkészülve. Minden további információt könyvekből és internetes tutorialok-ból tanultam. Szerettem belépni ebbe a világba és egyszerűen imádom ezt csinálni. Mindig valami újdonságot keresek, nem is tudnék egyféle dolggal foglalkozni. Már az első ékszerek sikeresek voltak – amire nem is számítottam – bíztató visszaigazolásokat kaptam a vásárlóim részéről, ez pedig bőven elegendő volt számomra a folytatáshoz.

Ilyés Juli

Milyen anyagokkal szeretsz dolgozni? Jelenleg sárgarézzel, különböző ötvözetekkel (alumínium, titán), és üveget használok. Terveim között szerepel a plexi, bőr és különféle anyagok kísérleti felhasználása.

Ilyés Juli

Míg a grafikáidra az aprólékos, részletes kidolgozottság jellemző, addig az ékszereid sokkal letisztultabbak, szinte minimalista stílusúak. Illusztrátorként egyre részletesebb képeket festek, szeretem, ha elbújik valami lényegtelennek tűnő dolog a képen, ám nem az. Az ékszereknél ennek pont az ellenkezője történik: nem szeretem, ha egy ékszer túlzsúfolt. Itt az egyszerű formákat kedvelem, amit kiegészíthet egy szín, egy kő, egy motívum, de semmiképpen sem nyomhatja agyon az egészet. Egyensúlyra törekszem.

Ilyés Juli

Mit jelent számodra az alkotás folyamata? A festés teljes nyugalmat, csendet kíván. Amikor festek, már nincs tér és időérzékem, abban a világban vagyok, amit éppen megfestek, és amikor ébredek, felteszem a kérdést, ezt hogy csináltam? Ezt az érzést szeretem. Amikor ékszert készítek, akkor zaj keletkezik, csilingelő, kalapáló, fúró, csiszoló zajok, mint egy zenemű, és ebben én vagyok a karmester. Az ékszer akkor lesz tökéletes, ha minden hang a helyére kerül J Ebben ezt szeretem. És a kettő világ tökéletes illeszkedik hozzám.

Ilyés Juli

Hogyan jellemeznéd az ékszereidet? Finomság, kreativitás, művészet… Tervezd meg az életed!

Milyen az a nő, aki Ilyés Juli ékszert visel? Céltudatos, vagány, intelligens, nőies, harmonikus.

Milyen terveid vannak a közeljövőre? Nagyon sok ötletem van még, amiket szeretnék sorra kivitelezni a jövőben. Mindezt szeretném még professzionálisabb szinten csinálni, tökéletesíteni az ékszereket, kiteljesedni ebben. Jelenleg mindent egyedül csinálok, a későbbiekben szükségem lesz egy megbízható munkatársra.

Ilyés Juli

Hol találkozhatunk a munkáiddal? Hamarosan elkészül a saját webshopom, ahol maradéktalanul minden ékszerem elérhető lesz. Amint elkészült, jelezni fogom a hivatalos Ilyés Juli facebook oldalamon is. Jelen vannak munkáim a MyDayCollections (City Life  –Kristóf tér 4.) üzletében, a legrangosabb hazai tervezőkkel együtt. Nekem ez óriási elismerés. Most már kétéves kapcsolatom van a Projekt Showroom Pop Up üzlettel, amely szezonális, karácsonyi időszakban nyitja meg kapuit az ajándékokat keresőknek. Megtalálhatóak még az ékszereim és az illusztrációim Szentendrén, Rakumanifestations kerámia kiállító műhelyében (Görög u. 2.) Nem utolsó sorban találkozhatnak velem személyesen is az érdeklődők, a WAMP design vásárokon, ahol rendszeres kiállító vagyok.

Kapcsolódó bejegyzések