Kiszínesített tűzfalak

Ha már sokszor szembesültél azzal, hogy a szürke házak között kopasz tűzfalak, üres homlokzatok, egyhangú betonfelületek teszik még lehangolóbbá a város összképét, akkor te is örülni fogsz annak, hogy a Színes Város munkatársai egy újabb házfalat színeztek ki. A Kazinczy utca egy újabb tűzfala vált beszédessé, mégpedig szó szerint.

A Színes Város számára nem ez az első projekt, amiben közreműködnek, hiszen 2016 január és október között három színes felületet varázsoltak színessé a Royal Vodka támogatásával. A 240 m2 nagyságú Boráros téri projekt 5 nap alatt készült el 80 liter festék felhasználásával. Három művész működött közre a kivitelezésben, a terveket Benkő Katalin képzőművész készítette. Ennek köszönhetően az aluljáró színes és hangulatos lett, szinte megállásra készteti az embert, érdemes alaposabban megnézni, körbefordulva végignézni, hogy a kör alakú betonfelület mennyire mutatóssá vált.

Boráros tér Színes Város falfestés

A Petőfi-híd pesti lábazata is hangulat elemekkel gazdagodott. Szinte adta magát a lehetőség, hogy a híd lábaira a Petőfi-híd felirat kerüljön, mert mintha csak így tervezték volna, minden betű kapott egy saját lábazatot. A terveket ebben az esetben is Benkő Katalin készítette el.

Petőfi híd lábazat

Októberben került átadásra a harmadik projekt, amelyben a Színes Város és a Royal Vodka közösen együttműködött. A beérkezett pályamunkák közül hármat választottak ki, majd ezekre lehetett szavazni. A nyertes design, Benkő Kati Kazinczy és a nyelvújítás című műve lett, melyen Kazinczy Ferencre utalva a nyelvújításhoz köthető szavak jelennek meg játékos tipográfiával. A festés október közepén kezdődött, és 10 napon keresztül 55 liter festék és 50 festékszóró felhasználásával valósulhatott meg. A helyszín kiválasztása sem a véletlennek köszönhető, hiszen a környéken rengeteg közkedvelt romkocsma és kerthelyiség található.

Kazinczy utca Színes Város falfestés

A koncepció alapja Kazinczy Ferencre utalva a nyelvújításhoz köthető szavak, melyek játékos tipográfiával jelennek meg. A fej sziluettjével összefonódva alkotnak egységet, szimbolizálva a gondolat teremtő erejét. “A magyar nyelvnek szüksége volt a tudatos alakításra és gyarapításra, amit Kazinczy törekvései nagymértékben elősegítettek. A módszerek között több irány is megfigyelhető, például módosították vagy bővítették a szavak jelentését, képzéssel, elvonással, vagy akár csonkítással alakították azokat. Ezeknek a vizuális megjelenésére is reflektál a tervezet. A szavak/betűk egybefolynak, vagy éppen elhatárolódnak egymástól, ugyanakkor egységes látványként alkotnak összefüggő felületet a fej motívumával, mint kiinduló ponttal. A szavakhoz helyenként ikonok, kisebb grafikák társulnak. Például az alkony szónál geometrikus formákkal jelenik meg a naplemente. Leegyszerűsített, tiszta formavilág jellemzi, a visszafogott színátmenetek egybekapcsolják az elemeket.” – derül ki Benkő Katalin elmondásából.

Kazinczy utca Színes Város falfestés

A Színes Város civil kezdeményezés 2008-ban indult. Az alapgondolat a magyar származású művész, Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet végre vonuljon ki az utcára is, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig közel 20.000 négyzetméter falfelület kapott művészi designt, de a várost színesítő mozgalom hatására mostanra 20.000-nél is több azon felületek száma, amelyek kezdeményezéseik nyomán kiszínesedtek.

Kapcsolódó bejegyzések