Életre kelt természet a Kamchatka új, Birdy kollekciójában

A Birdy kollekció kapcsán a Belváros szívében található Kamchatka üzletbe látogattam, hogy egy kicsit közelebbről megismerhessem a tervezőt, Schulteisz Mártát és az immár 17 esztendős divatmárkát. Míg odakint hőség tombolt, a hűs szalonban meghitt hangulat uralkodott: a dizájnos térben egyedi modellek és csodaszép festmények fogadtak. A műhelyhangulatot csak tovább fokozta, hogy Mártát épp a szabóasztal mellől csalogattam ki egy bensőséges beszélgetésre.

Schulteisz Márta a Kamchatka tervezője
Schulteisz Márta a Kamchatka tervezője

Hogyan jött az ötlet a Birdy kollekció elkészítéséhez?

Ezeknek a képeknek az alkotója Szabó Ágnes festőművész. Nagyon szeretem a képeit, követem a munkásságát, így ismertem meg ezeket a madarakat, tollakat ábrázoló festményeit is. Bár korábban más alapanyagokra festett, például fémlemezre, most visszatért a klasszikus alapokhoz, mert ezeket keskeny lenvászonra készítette. Amikor megláttam, arra gondoltam, milyen gyönyörű lenne, ha selyemre helyeznénk rá. Közösen kiválasztottuk a kollekció képeit, majd lefotóztattuk és találtam egy holland céget, akik digitális nyomással, jó minőségben felvitték az alkotásokat a selyemre.

Temesi_Kamchatka_Birdy
Kamchatka Birdy kollekció
Temesi_Kamchatka_Birdy
Kamchatka Birdy kollekció

Mi jellemzi a kollekciót?

Összesen öt képről van szó, az egyikből egy topot készítettünk, négyből pedig egész alakos ruhát. Ezeken a képek egy az egyben jelennek meg, a teljes test nagyságában. A légies alapanyag új karakterekkel erősíti a képi tartalmat: három-dimenzióba repíti, mozgatja a térben. Szinte levisz a mikrokozmoszba, a természet részleteit ismerhetjük meg, aprólékos kidolgozás és részletgazdagság mellett.

A kollekció képek elkészítéséhez több művész is támogatóan járult hozzá.

Igen, a ruhákhoz Temesi Ádám fotós társított tökéletes helyszíneket, ahol a ruhák, mint kép a képben jelennek meg. A képből a ruha – majd ruhából újra kép egy urbánus közegben, így rétegződnek egymásra a kompozíció tartalmai. Rezes Judit színésznő profi modellként volt ismét a Kamchatka segítségére, hogy megszülessen a tökéletes kép, amely a mozdulat pillanatnyi lenyomata a benne rejlő tánc lehetőségével.

Kamchatka_Birdy
Kamchatka Birdy kollekció
Kamchatka_Birdy
Kamchatka Birdy kollekció

Hogyan jellemeznéd a Kamchatka ruháit?  

Kicsit keleties hangulatúak. Nagyon szeretem a japán művészetet, pont a letisztultsága, egyszerűsége miatt. A Birdy kollekció darabjai is a végletekig leegyszerűsített alapruhák, hiszen egy egyszerű szabásmintából készültek. Ami feldobja a mintán túl, hogy a passzéra egy kimonó anyag került. A kimonó anyagot speciális méretezés jellemzi: 35 cm széles, egy kimonóhoz ebből 10 és fél méter szükséges. Ezt a vég anyagot festik meg, ebből készül a speciális ruhadarab. Így válik egyedivé és megismételhetetlenné. Az is izgalmas feladat volt, hogy a bordűr anyagára kézzel festett minta miként konkurál a ruhára felvitt festménnyel, hogyan kerülnek összhangba, hogyan erősítik egymást.

kamchatka

Többségében milyen anyagokat használsz?

Erős vonzódást érzek a természetes anyagokhoz, nyáron szeretem a lent a gyűrődésével együtt, a selymet és a pamutot. Egy-egy mesterséges, technikai anyag is felkelti az érdeklődésemet, ezekből többnyire táska vagy kiegészítő készül.

Kamchatka_ingruha

Van kedvenc fazonod?

Eleinte nadrágokkal és felsőkkel indítottam, de rájöttem, hogy sokkal komplettebb a ruha, könnyebb alkalmazni. Nyáron a színesebb darabok felé hajlok, de sok a természetes szín, és időről időre megjelennek a kedvenc színeim is, most a kék a favorit. Mivel mindenki mást szeret, ezért szinte minden színt megtalálsz, vagy ha mégsem, akkor tudok mutatni árnyalatokat, ami ha megtetszik, el tudom készíteni belőle az adott fazont.

Milyen az a nő, aki a Kamchatka ruhákat viseli?

Hordható, hétköznapi viseleteket készítek, de ugyanakkor ez egy picit elegáns is, így nagyon jól öltöztet. Szinte minden ruhán található egy-egy részlet, ami szembetűnő, ez az intenzívebb részlet teszi igazán izgalmassá. Aki pedig viseli egy picit bevállalósabb, és többségében 30 év feletti. Mivel az üzletben található a műhely is, ezért kicsit kézműves jellege van Kamchatkának. Ha belépsz a boltba, sokszor láthatod, hogy éppen igazítok egy darabot, készül egy új minta, vagy éppen próbálunk. Sokan szeretik ezt a közvetlenséget, azt, hogy itt valójában rád készülnek a darabok. Aki ebben egyszer beleszeret, és kényelmesnek, divatosnak találja a ruhákat, ragaszkodni fog ehhez a személyes kiszolgáláshoz.

20170516-temesi_-kamchatka_frame23_kicsi Kamchatka_foto_Temesi_Adam (1)_kicsi

Hogyan látod a hazai divat alakulását?

Színesedik a piac, de szerintem még mindig túl konzervatív a befogadó közeg. Bécsbe járok design vásárokra, ott sokkal elfogadottabb az extrémebb öltözködés, bemerik vállalni a tervezői darabokat. Sok itthon is a külföldi vásárlóm, akad olyan is, aki Budapestre látogatva eljön hozzám. De természetesen az utcáról is érkeznek vásárlók.

Milyen utat látsz a márka előtt?

Ma már nem szeretném, hogy nagyobbra nőjön a márka, hiszen éppen ebben a méretben tudja képviselni mindazt, amit vallok: egyedi darabokat készítek, melyekhez a nevem kötődik. Szeretem végig kísérni a ruhák útját, a munkafolyamatok részese lenni. A mai napig szeretem saját magam egyesével szabni a ruhákat. Hiszem, hogy érződik egy darabon, hogy mennyit foglalkoztak vele, mennyi szeretetet tettek bele. Ugyanakkor nagy élményt jelent a vevőnek az is, hogy találkozhat a tervezővel, hogy beláthat a műhelybe, hogy ha kell, rá alakítom a darabot, és megismerheti azt is, mit gondolok a ruhákról.

Kapcsolódó bejegyzések