Ilyen a skandináv életmód, amit érdemes követni!

Nem tudom, hogy a hosszú sötét télből eredő melankólia, vagy a rövid nappalok és a gyenge napsütés teszi, de a skandinávoknál oly annyira jellemző lassulás igazi áldás. Ma már könyvek születnek arról, milyen a dán hygge, vagy a svéd lagom életérzés, így gondoltam, hozok nektek néhány példát arra, miért is imádható ez a lassulás.

Mindez nem azt jelenti, hogy a skandinávok nem tesznek semmit, csak ténferegnek és pihennek naphosszat! Ellenkezőleg: kihasználnak minden alkalmat arra, hogy a szabadidejüket magukra, családjuk, barátaikra fordítsák.

Bár mutatkozik némi eltérés a dán és a svéd életfilozófia között, egy biztos: remekül fogják meg azt az időt, amit nem csak a munka tesz ki. Szimpatikus, hogy ha dolgoznak, akkor azt 100 százalékkal teszik, de ha vége a munkaidőnek, akkor egy perccel sem maradnak tovább. Mindennek megvan a hely és ideje. Ha ennyit lehetett elvégezni egy nap, akkor az úgy jó. Majd holnap folytatják. Csodás, nem?

Lagom_Hygge_Chic&Charm

Tetszik, hogy nem rohannak. Valószínűleg nem kell második és harmadik műszakot vállalniuk, mert annyira normálisak a fizetések, és olyan erős a szociális háló, hogy abból csak az esik ki, aki tényleg semmit nem akar az életével kezdeni. Ennek fényében megengedhetik maguknak, hogy munka után azzal foglalkozzanak, amihez kedvük van.

Ebben a tengernyi szabadidőben jut idő, kedv és erő ahhoz, hogy megsüssék a kedvenc édességüket, majd áthívják a barátokat egy kötetlen beszélgetésre, kávézásra, vagy beüljenek kedvenc kocsmájukba, kávézójukba, cukrászdájukba és átbeszéljék az egész estét.

Lagom_Hygge_Chic&Charm

Belefér az is, hogy lusta, lassú estéket töltsenek otthon, a begyújtott kandalló előtt, takaróba bugyolálva, teát, kávét, grogot kortyolgatva. Előkerülnek az izgalmas skandináv krimik, sor kerülhet egy jó társasjátékra. Együtt lehet a család, nyugalomban, békében.

Ehhez a nyugodt élethez letisztult dolgok illenek. Nincsenek feleslegesen futott körök, sem felesleges tárgyak az életükben. Mindenből éppen annyi van, amennyire szükség van. A lagom szerint ez a pont jó. Nem kell semmiből sem több, mint amennyit meg lehet éppen enni, nem kell sem drágább kocsi, mint ami pont jó a családnak, nem kell pazarlásba, túlköltekezésbe csapni, hiszen a mértékletesség megadja mindazt, amire szükség van.

Ebbe a jól megtervezett életben, amit a fogyasztás- és az anyagi egyensúly jellemez, amit a mindennapok békéje jár át, ahol a társadalmi összetartozás olyan erős, hogy személyes ügyként kezelnek minden közjót, ott a letisztultság, a lagom teljesen természetes.

Ha ezeket az irányelveket értjük, akkor teljesen érthetővé válik a skandináv design létjogosultsága is, ahol a termék nem kiszolgálója az egyénnek, hanem válasz arra az igényre, amely belőle fakad. Az otthon éppen olyan lagom, mint minden más. Sem több, sem kevesebb, mint amire éppen szükségünk van. Azt a célt szolgálja, hogy a lehető legpraktikusabban élhessük meg a mindennapok szépségét, és mindezt elegáns, mai, divatos formatervezői munkák között.

Lagom_Hygge_Chic&Charm

Lehet, mi úgy érezhetjük, túl sok a szabály, túl erősek a keretek. Ám a skandinávok megtalálják az egyszerűségben a szépséget. Az erdőben tett sétával, egy kiadós szaunázással, egy jó vacsorával, egy baráti bulival. Mindemellett rengeteget tesznek a környezetükért, a bolygóért, mindenben a letisztult, egyszerű, praktikus megoldásokat keresik. Imádják a slow fashiont, a slow-food-ot, és megtesznek mindent azért, hogy szépnek lássák a világot, tele izgalmas meglepetéssel és kalanddal.

Lagom_Hygge_Chic&Charm

Ha érdekesnek találtad ezt az igencsak rövid összefoglalót, akkor érdemes egy kicsit beleásnod magadat a témába, amihez egyből két könyvet is ajánlanék. Az egyik a LAGOM, a svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz, a másik HYGGE, a dán életérzés, amely boldoggá tesz. Ha pedig szeretnél olvasni a legújabb dán és svéd dizájn fúzióról, akkor az Ikea legújabb kollekciójáról szóló cikkemet ajánlom, ha pedig szeretnél megismerni egy új bőrápolási márkát, amit a lagom életérzése hozott létre, akkor bemutatom neked a Barnängen termékeket!

Kapcsolódó bejegyzések